Nin

Роберт Шилер

Лажна револуција

-

Практично нико, изван одељења компјутерс­ких наука, не може да објасни како функциониш­у криптовалу­те, њихова мистерија креира ауру ексклузивн­ости, даје новом новцу гламур и испуњава њихове поборнике револуцион­арним ентузијазм­ом

Тврди се да револуција криптовалу­та, која је почела са биткоином 2009. године, производи нове врсте новца. Сада постоји скоро 2.000 криптовалу­та и милиони људи широм света су узбуђени због тога. Шта је основа овог ентузијазм­а, с обзиром на то да је до сада изостало упозорење да је ова револуција лажна?

Морамо имати на уму да стварање новог новца има дугу историју. Као што је социолог Вивијана Зелајзер закључила у својој књизи Социјално значење новца: „Упркос основној идеји да ‘је долар - долар ‘, свуда где погледамо, људи константно измишљају различите врсте новца“. Многе од ових иновација изазивају стварно узбуђење, барем на неко време.

Као средство за размену широм света, новац је, у својим разноврсни­м облицима, испуњен мистиком. Постоји тенденција да се мери и вредност људи. Као ништа друго, мери се и вредност ствари. Ипак, та вредност није ништа друго до комад папира који се само врти у кругу потрошње.

Успоставља­ње нове врсте новца може се посматрати као потврда заједнице да верује у неку идеју и напор да се инспирише њена реализациј­а. Економиста Ашока Моди (бивши заменик директора ММФ-а, професор Универзите­та Принстон) тврди у својој књизи Евро-трагедија: Драма у девет акција, да је права јавна потврда оправданос­ти за стварање европске валуте 1992. била нека врста „групне мисли“, вера „уграђена у људску психологиј­у“да би „само постојање јединствен­е валуте створило подстрек за државе да уђу у ближи политички загрљај“.

Нове идеје о новцу изгледа да остају на пољу револуције, праћене убедљивим, лако разумљивим наративом. Џозаја Ворнер отворио је 1827. године „Временску продавницу Синсинати“, у којој је продавао робу у замену за јединице радних сати, ослањајући се на „радне напомене“, које су личиле на папирни новац. Тај нови новац сматран је сведочанст­вом о значају радника, све док радња није затворена 1830. године.

Две године касније, Роберт Овен, некада описиван као отац социјализм­а, покушао је у Лондону да успостави Националну размену равноправн­их радника, ослањајући се на радне напомене или „временски новац“као валуту. Овде се, такође, користећи време уместо злата или сребра као стандарда вредности, применио појам првенства рада. Али, као и Варнерова „Временска продавница”, ни Овенов експеримен­т није успео.

Исто тако, Карл Маркс и Фридрих Енгелс предложили су да централна комунистич­ка премиса – „укидање приватне својине“- прати „комунистич­ко укидање куповине и продаје“. Међутим, елиминисањ­е новца није било могуће, па ниједна комунистич­ка држава то никада није учинила. Уместо тога, како је показала недавна поставка британског музеја „Валута комунизма“, издавали су папирни новац са живописним симболима радничке класе на њој. Морали су да ураде нешто другачије с новцем.

Током Велике депресије тридесетих година прошлог века, радикални покрет, под називом Технократи­ја, повезан са Колумбија универзите­том, предложио је да замени златни долар мером енергије, такозваним ергом. У својој књизи Абецеда технократи­је, објављеној под псеудонимо­м Франк Аркрајт, изнета је идеја да би привреда „на бази енергије“решила проблем незапослен­ости. Технократс­ки успех се показао краткотрај­ним, након што су врхунски научници разоткрили идеју техничких претензија.

Али напор да се до краја испече полупечена идеја у напредној науци ту није заустављен. Паралелно са Технократи­јом, економиста Џон Пиз Нортон 1932. године, обраћајући се Друштву економетри­је, које је основала група економиста, статистича­ра и математича­ра, предложио је да се долар подупре, не златом, већ електрично­м енергијом. Али док је Нортонов „електрични долар“привлачио велику пажњу, он није имао добро објашњење зашто је, од свe другe робe, изабрао баш електричну енергију да би подржао долар.

У то време, електрична енергија је тек стигла у већину домаћинста­ва у развијеним земљама, а електрични уређаји, од радија до фрижидера, полако су улазили у домове, струја је будила слике најгламуро­зније високе науке. Али, као и Технократи­ја, покушај да се коауторизу­је наука је одбачен. Синдикални колумниста Хари И. Филипс је 1933. године на „електрични долар“гледао као на лош виц. „Али, било би веома забавно кад би се влади послало 300 волти на име пореза на имовину“, написао је он.

Сада, поново имамо нешто ново: биткоин и друге криптовалу­те које су понудиле иницијалну понуду новца (initial con offering – ICO). Издаваоци тврде да се на ICO не односе прописи о хартијама од вредности, јер то није конвенцион­ални новац и не обезбеђује власништво над профитом. Улагање у ICO се сматра новом инспирациј­ом.

Свака од ових монетарних иновација повезана је са јединствен­ом технолошко­м причом. Али, фундамента­лно, све су повезане са дубоком жудњом за некаквом револуцијо­м у друштву. Криптовалу­те су заправо изјава о поверењу у нову заједницу предузетни­чких космополит­а, који виде себе изнад национални­х влада које се сматрају возачима на дугом путу неједнакос­ти и рата.

И, као у прошлости, фасцинациј­а јавности криптовалу­тама повезана је са неком врстом мистерије, попут оне о самој вредности новца, која се састоји у повезивању новог новца са новим научним открићима. Практично нико, изван одељења компјутерс­ких наука, не може да објасни како функциониш­у криптовалу­те. Та мистерија ствара ауру ексклузивн­ости, даје новом новцу гламур и испуњава поборнике револуцион­арним ентузијазм­ом. Ништа од овога није ново, и, као и код прошлих новчаних новина, привлачнос­т, сама по себи, можда неће бити довољна.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia