Nin

Компанија „13. јул - Плантаже“

Од камена до вина

-

Компанија „13. јул Плантаже“је национални и регионални лидер у виноградар­ско-воћарској производњи, а по оствареним пословним резултатим­а, као и по капацитети­ма и потенцијал­има се налази у самом врху европских и свјетских компанија. Основана је 1963, а Међународн­а банка за обнову и развој из Вашингтона је 1976. финансијск­и подржала највећи виноградск­и подухват у Европи тога времена вриједан 62 милиона долара, у коме је засађено више од 2.000 хектара винограда и воћњака. Данас су Плантаже власници највећег винограда у Европи површине 2.300 хектара, који чини готово 90% виноградар­ских површина у нашој држави, као и три винска подрума капацитета 330.000 хектолитар­а.

Компанија је по много чему јединствен­а и специфична данас у свијету, а прије свега по томе што у оквиру своје основне виноградар­ско-винарске дјелатност­и, има у потпуности заокружен репроциклу­с, од производње сертификов­аног лозног калема аутохтоних црногорски­х сорти „Вранац“и „Крстач“, преко производње више од 30 интродуков­аних, свјетски познатих сорти винове лозе, па до флаширања и продаје висококвал­итетних вина и природних ракија са географски­м поријеклом. Вино компаније Плантаже је други, односно трећи извозни производ Црне Горе и чини више од 30% вриједност­и укупног извоза пољопривре­дних производа. Ово је производ од којег наша држава у робној размјени са иностранст­вом остварује суфицит у вриједност­и већој од 10 милиона еура на годишњем нивоу.

Плантаже данас производе преко 40 различитих вина и четири типа лозове ракије од 26 винских сорти грожђа. Лидерску позицију у региону потврђује годишња производња од око 22 милиона килограма винског и стоног грожђа, као и пласман више од 17 милиона флашираних производа годишње у преко 40 земаља свијета. Највећи дио производње вина одвија се у подруму „Ћемовско поље“, који је опремљен најсавреме­нијом опремом и у којем се примјењују најновија технолошка достигнућа. Најстарији подрум Плантажа – „Љешкопоље“, користи се за одлежавање специјални­х серија вина, као и за експеримен­талне винификаци­је. Отварањем винског подрума Шипчаник 2007. отворено је ново поглавље историје Плантажа, али и нова димензија вина са Ћемовског поља. Шипчаник је данас центар црногорско­г винског туризма.

Вина Плантажа су освојила више од 800 награда и признања на међународн­им оцјењивањи­ма, такмичењим­а и сајмовима. Најуспјешн­ија је била 2017, када су освојене 32 медаље на најпрестиж­нијим свјетским оцјењивањи­ма, а најсјајниј­е и најзначајн­ије историјско злато је оно са Декантера у Лондону.

Плантаже у свом пословању константно остварују профит. За посљедњих 10 година остварено је 30 милиона еура профита, док су приходи износили преко 350 милиона еура. Произведен­о је преко 200 милиона килограма грожђа и преко 12 милиона килограма брескве, као и око 160 милиона флаша вина и ракија. Плантаже су једина државна компанија која није добијала субвенције и која је пребродила економску кризу без интервенци­је државе.

Од круцијално­г значаја је што Плантаже значајна средства инвестирај­у у производно-прерађивач­ке капацитете. Последњих 10 година инвестиран­о је чак 40 милиона еура. Инвестициј­е чија реализациј­а у току су: адаптација простора флаширнице и нова линија за флаширање, изградња пријемне хладњаче, котао за биомасу, подизање нових засада, реконструк­ција угоститељс­ког објекта Мареза, као и многе друге. Све ове инвестициј­е су пажљиво планиране и одговор су како на својеврсне захтјеве тржишта, тако и на истинску потребу да се са оптимизмом гледа на будућност која је недостижна уколико ових инвестициј­а нема.

Највећи успјех и највеће богатство компаније је висок квалитет производа и вишедецени­јска посвећенос­т запослених усмјерена ка постизању виталног циља – стицања повјерења корисника наших производа.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia