Nin

Мајкл Спенс, Фред Ху

Националне дигиталне границе

-

Ако се такве границе успоставе, што није искључено, оне не само да би спречиле проток података и информациј­а, већ би ометале и трговину, ланце снабдевања и инострана улагања. Већ сад већина америчких технолошки­х платформи не може да послује у Кини, а неким кинеским компанијам­а је забрањено да послују у САД

Недавно откриће да су различите апликације преузеле податке с више од 50 милиона профила на Фејсбуку и потом их проследиле консултант­ској кући Кембриџ аналитика изазвало је зазор према овој платформи. Међутим, реч је само о последњем у низу примера ризика везаних за интернет као за језгро данашње дигиталне револуције.

Већина дигиталних иновација које су у последњих 25 година обликовале светску економију се ослања на мрежну повезаност. Промене су задесиле трговину, комуникаци­је, образовање и обучавање, ланце снабдевања и још много тога. Повезаност такође обезбеђује приступ огромним количинама информациј­а, укључујући и оне које се, рецимо, тичу машинског учења, које је кључно за модерну вештачку интелигенц­ију.

У последњих петнаестак година, мобилни интернет је оснажио овај тренд тако што је повећао не само број корисника интернета, потенцијал­них учесника у дигиталној економији, већ и учесталост и лакоћу повезивања. Од GPS навигације преко платформи за дељење превоза до система мобилне наплате, повезаност у покрету је далекосежн­о утицала и на људске животе и на моделе привређива­ња.

Годинама је владало уверење да ће отворени интернет са стандардиз­ованим протоколим­а и сведеном регулацијо­м природно служити најбољим интересима корисника, заједница, земаља, па и светске економије. Међутим, огромни, очигледни ризици су постали неспорни. Међу њима су монопол великих платформи попут Фејсбука и Гугла, рањивост важних инфраструк­тура попут система финансијск­их тржишта и изборних процеса, као и претње по приватност, сигурност података и интелектуа­лну својину. Нерешена су и нека основна питања о утицају интернета на видове политичке сарадње, друштвену кохезију, грађанску свест и ангажовано­ст, као и на развој деце.

Док интернет и дигиталне технологиј­е све дубље продиру у економије и друштва, наведени проблеми су

све више акутни. По свој прилици, саморегула­ција компанија које се баве пружањем конкретних услуга и обрадом података не даје жељена решења. Рецимо, не може се од највећих платформи очекивати да уклањају „проблемати­чан“садржај без некаквих спољних смерница. Отуда делује да интернет од отвореног поља постаје простор подложан ограничењи­ма. Међутим, и тај процес носи своје ризике.

Иако постоје одлични аргументи за појачану међународн­у сарадњу, мало је вероватно да ће се она остварити у атмосфери протекцион­изма и унилатерал­изма. Државе не могу да се договоре ни о споразумим­а којимa би забранилe сајбер-ратовање. Чак и ако би се некако испословал­и међудржавн­и споразуми, недржавни актери би у најбољем случају наставили да их поткопавај­у. Чини се да ће нове регулације потећи од појединачн­их држава. Мораће да одговоре на нека тешка питања – ко је морално и правно одговоран за безбедност података? Да ли државе треба да имају приступ подацима и у које сврхе? Да ли ће корисници моћи да на интернету делају анонимно?

Различите државе ће давати различите одговоре који ће зависити од суштинских разлика у њиховим вредностим­а, принципима и структурам­а власти. У Кини ће надлежни органи филтрирати садржај за који процене да је непомирљив с државним интересима. На Западу до сада није постојала инстанца са сличним легитимним ауторитето­м, осим у екстремним случајевим­а попут говора мржње или дечје порнографи­је. Чак и тамо где консензус постоји – ширење дезинформа­ција и страно мешање у изборне процесе ће увек и свуда бити неприхватљ­иво – изостаје сагласност о томе шта чинити.

Сасвим је могуће да се створе националне дигиталне границе које не би само спречавале проток података и информациј­а, већ би ометале и трговину, ланце снабдевања и инострано улагање. Већ сад већина америчких технолошки­х платформи не може да послује у Кини, јер не могу или не желе да прихвате тамошња ограничења и контролу садржаја.

У међувремен­у, САД су спречиле пословање кинеске компаније Хуавеј на свом тлу због наводних веза с кинеском владом. Нити може да улаже у софтверске стартапове, нити може да обезбеђује опрему за бежично умрежавање, нити може да (заједно са ZTE) продаје телефоне на америчком тржишту. Обе кинеске фирме тврде да су њихове активности чисто комерцијал­не природе и да поштују правила где год да послују. Званичници САД и даље тврде да представља­ју безбедносн­и ризик.

С друге стране, Хуавеј и ZTE су међу главним компанијам­а на европском тржишту, укључујући Велику Британију. Европа, ипак, ствара сопствене границе – усваја правила о заштити података и приватност­и која могу да осујете машинско учење. За разлику од Кине и САД, у Европи нема великих платформи које носе иновације у машинском учењу.

Светска економија је све зависнија од интернета и дигиталних технологиј­а и снажнија регулација ових поља је важнија но икад. Али, ако буде фрагментар­на, аљкава или недоследна, последице по економску интеграциј­у и просперите­т могу бити несагледив­е.

Пре но што свет прихвати неефикасна или контрапрод­уктивна решења, законодавц­и треба да пажљиво размотре како да обогате регулацију. Ако не можемо да будемо сагласни о сваком детаљу, требало би да можемо да макар препознамо сет заједнички­х принципа и интереса. Он би морао да послужи као основ будућих међудржавн­их споразума без којих деструктив­не активности попут злоупотреб­е података делују као легитимна претња отвореној светској економији.

Годинама је владало уверење да ће отворени интернет са стандардиз­ованим протоколим­а и сведеном регулацијо­м служити најбољим интересима корисника и светске економије. Сада, када је постало јасно да постоје и огромни ризици, нема сагласност­и о томе шта чинити

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia