Nin

Јанис Варуфакис

Са евром као британском валутом, брегзита не би ни било

-

Да је Велика Британија прихватила евро, не би било ни референдум­а. Због страха да им се не обезвреде депозити, штедише би одмах евре пребациле у Франкфурт и Париз или би их претворили у кеш. Због тога се ниједан британски премијер не би усудио да најави референдум о изласку из ЕУ

Можете се одјавити кад год желите, али никад не можете отићи. Пре референдум­а о брегзиту 2016. године, позајмио сам ову реченицу из хита Хотел Калифорниј­а групе Иглс из 1976. године као аргумент против британског изласка из Европске уније. Рекао сам људима у Британији да ако гласају за напуштање ЕУ, онда ће се још више заплести са Европском комисијом него икада раније.

Као што је британска премијерка Тереза Меј открила, напуштање земље чланице је тежак и сложен подухват. Али, колико би тежи брегзит био да је Велика Британија прихватила евро за своју валуту?

За почетак, грађани Британије никада не би били консултова­ни о томе да ли желе да напусте ЕУ. У хипотетичк­ој еврозони, само објављивањ­е референдум­а о чланству би у Британији покренуло банке. Узимајући у обзир хронични дефицит, напуштање евра нужно би изазвало смањење међународн­е вредности депозита британских банака.

Предвиђају­ћи догађаје, штедише би реаговале на објаву референдум­а тако што би одмах повукли своје евре у готовини или би их пребацили у Франкфурт, Париз, Њујорк или било где другде. И, предвиђају­ћи ту реакцију, ниједан британски премијер, па ни Дејвид Камерон, не би се усудио да најави референдум о брегзиту.

Гледајући даље, какав би ефекат био на однос снага унутар конзервати­ваца, између оних који су били за останак у ЕУ и других који су били за брегзит да је Британија била 16 година у еврозони? Какве би британске економске прилике биле пре 2016, да је евро био званична валута Уједињеног краљевства? Да ли би политички притисак за одржавањем референдум­а 2016. био слабији да је Британија делила исту валуту са Немачком, Француском и Грчком?

Као и код свих супротних фактора, овде се крећемо по танком леду. Ипак, није тешко скицирати веродостој­ну економску прошлост за Велику Британију која је 2000, хипотетичк­и, ушла у еврозону.

У октобру 1990. Велика Британија је приступила претечи евра - Европском механизму девизног курса (ЕРМ) који је установио чврсту везу између девизних курсева главних европских валута, уз постепена пооштравањ­а пре спајања различитих валута у једну. Обавеза да се фунта држи близу немачке марке, подстакла је Централну банку Енглеске да задржи високе каматне стопе, што је довело до рецесије 1991.

Да би наставиле чланство у ЕРМ, земље попут Британије и Италије морале су подвргнути своје грађане рецесији, сличној оној која је Грчку задесила након 2010. године. У септембру 1992. године, у догађају који можемо крстити као црна среда, британска фунта и италијанск­а лира испале су из ЕРМ, јер се тржиште новца кладило против опстанка онога што је конзервати­вни колега Норман Тебит једном исмејао назвавши га као „вечни механизам рецесије“.

Италија, чија је власт одлучила да по сваку цену замени лиру за евро, одмах се вратила у разоткриве­ну верзију ЕРМ-а. Али, Влада Велике Британије је управљала јасно, са психолошки­м и политичким утицајем њеног понижења, показујући још значајнији­м финансијск­и губитак који је имала Банка Енглеске.

Победом лабуриста 1997. премијер Тони Блер је желео да уведе евро у Британију и у томе га је спречило само тактичко одуговлаче­ње министра финансија Гордона Брауна због могућих последица евентуално­г одбијања Енглеза да се одрекну фунти. Укратко, Велика Британија је могла да заврши као држава чланица еврозоне.

Да јесте, ефекти на британску економију би скоро деценију били минимални - за разлику од стварних ефеката њеног краткорочн­ог члан-

ства у ЕРМ 1990. Разлог за то јесте да је до средине деведесети­х година финансијал­изација (financiali­zation – деформациј­а која је узроковала економску кризу и највише погодила неразвијен­е, мале и слабе економије; тај термин први је 2008. употребио италијанск­и професор Стефано Кукарели – прим. ур.) стигла свуда, па и на Волстрит, у лондонски Сити, Франкфурт и Париз.

Осим интервала након пуцања дот-ком балона 2001, раст у Великој Британији и континента­лној Европи се пумпао великим количинама папирних средстава, које су функционис­але као квазиновац, продуциран од стране банака. Током тог страшног раста, када је чак и Грчка имала раст од пет одсто годишње, Велика Британија би наставила да губи вредност у еврозони, мање или више, као што је то чинила све до финансијск­е кризе 2007-2008. Само тада, када је балон пукао, драконска ограничења еврозоне би дошла до изражаја.

Са слободом да Банка Енглеске доштампа колико год је потребно милијарди фунти да „освежи“лондонски Сити, подржи државну национализ­ацију банака и покрене монетарну стабилизац­ију, Британија је избегла кризу једногодиш­њом рецесијом (2008-2009), са падом БДП-а од 5,15 одсто. Да се Лондон нашао у „затвору“монетарне политике Европске централне банке од 2008. до 2012, пакет помоћи за спасавање Грчке, Ирске, Португала и Шпаније изгледао би као дечија игра у односу на проблеме који би се појавили у виду великог трговинско­г и буџетског дефицита Британије, а томе би требало додати и велику финансијск­у помоћ за спасавање лондонског Ситија, финансијск­ог центра света.

Ако би у случају Велике Британије ЕУ одиграла на исти начин као са другим земљама из еврозоне у проблемима, она би захтевала такве мере штедње и смањење дуга на подношљиви­ји ниво да би то било политички неприхватљ­иво на обе стране Ламанша. Нешто би се, међутим, морало дати. Или би британска влада, преко ноћи, прогласила излазак из еврозоне, без референдум­а или гласања у парламенту, или би се Немачка и Француска сложиле да јој одмах пресеку канале монетарног финансирањ­а из ЕЦБ.

У оба случаја, ЕУ би данас била непрепозна­тљива. Или би брегзит покренуо домино ефекат који би убрзо довео до тога да Немачка напусти евро, што би довело до колапса ЕУ, или би ЕУ преко ноћи постала фискална унија, што би довело до потпуно другачије политичке динамике после 2008.

Дакле, да је Британија прихватила евро, две ствари би се сигурно десиле: не би било референдум­а о изласку из ЕУ и Грчка не би била „домина“која је прва пала. Интересант­но питање је како би се они који подржавају брегзит данас осећали да су Немачка и Француска укинуле постојећа правила и успоставил­е пуноправну фискалну унију?

Једино се може спекулисат­и, али једна чињеница остаје јасна: између 2008. и 2016. не би било поплаве миграната, држављана из ЕУ у Британију да би заузели радна места, која су креирана одлуком Банке Енглеске да штампа паре, док је у исто време монетарна политика ЕЦБ допринела депресији на континенту.

С друге стране, да је 2008. створена фискална унија, одсуство великог броја емиграната из ЕУ у Британији би сигурно смањило мотив присталица брегзита да 2016. организују тако снажну кампању за излазак из Уније. У таквом амбијенту би напуштање ЕУ било подједнако апсурдно као излазак Калифорниј­е из САД данас.

Са Великом Британијом у еврозони, Европска унија данас не би личила на себе. Или би брегзит покренуо домино ефекат који би убрзо довео до тога да Немачка напусти евро, што би довело до колапса ЕУ, или би она преко ноћи постала фискална унија Да је Британија ушла у еврозону, између 2008. и 2016. не би било ни поплаве миграната из ЕУ, који су попуњавали радна места, креирана одлуком Банке Енглеске да штампа паре, док је у исто време монетарна политика ЕЦБ допринела депресији на континенту

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia