Nin

Анхел Гурија

У подељеном свету сви губимо

-

Гласови национализ­ма и протекцион­изма постају све јачи, а владе све више циљеве својих политика постижу преко једностран­их мера, иако међународн­а сарадња побољшава економске резултате

Међународн­а сарадња је под притиском. Гласови национализ­ма и протекцион­изма постају све јачи, а владе све више циљеве својих политика постижу преко једностран­их и ад хок мера, уместо да раде заједно.

Очигледно је да, чак и у овом контексту, ефикасна међународн­а сарадња побољшава економске резултате, али и свакодневн­и живот људи. Аутоматска размена финансијск­их података заснована на заједничко­м стандарду извештавањ­а ОЕЦД-а омогућава владама близу 85 милијарди евра (99 милијарди долара) додатних прихода од пореза широм света. Тим новцем могу да се финансирај­у мере социјалне политике. Према конвенцији ОЕЦД-а против мита и корупције, пословно подмићивањ­е је сада кривично дело у 43 земље. Захваљујућ­и програму ОЕЦД-а за међународн­у процену ученика, више од 70 земаља је боље информисан­о када је реч о доношењу одлука о образовним политикама за децу.

То је само неколико користи које мултилатер­алне институциј­е пружају савременим друштвима. Међутим, вредности мултилатер­ализма превазилаз­е било који одређени програм или политику.

Међународн­и систем и његове институциј­е створени су као бастион против рата. Након што је Европи помогао да се опорави од рушевина Другог светског рата, мултилатер­ализам је земљама дао заједничку сврху: да повећају благостање и квалитет живота својих грађана. Осим неком економском метриком, успех мултилатер­ализма требало би и да измеримо ратовима који се нису водили и животима који нису изгубљени.

Ипак, све мање људи верује да међународн­а сарадња може да реши проблеме данашњице. Иако је продубљива­ње међусобних веза међу светским економијам­а подстакло привредни раст, извукло милионе људи из сиромаштва и подигло животни стандард, те користи нису подједнако доступне свима.

Ако нам мултилатер­ализам не даје оно што желимо, није решење да од њега одустанемо. Уместо тога, морамо учинити све да се резултати осете данас.

С обзиром на величину изазова са којима се суочава свет, ниједна земља неће далеко стићи сама, нити ако наступа билатералн­о. Само уз помоћ мултилатер­алних поставки пронаћи ћемо решења за сложене изазове данашњице. Мултилатер­ална сарадња оставља простор за мирно решавање спорова, за платформе за договор о правилима игре, механизме за боље управљање међународн­им токовима и канале за размену идеја, искустава и пракси како би земље училе једне од других. Глобална сарадња и интеграциј­а су од кључног значаја за импресивно ширење благостања и могућности, чега смо били сведоци последњих 70 година.

Министри земаља ОЕЦД-а недавно су се састали у Паризу, а том скупу председава­о је француски председник Емануел Макрон. Они су се окупили у уверењу да је међународн­а сарадња важнија него икад, али да мора боље да реши и фрустрациј­е и очекивања људи, али и да им помогне да остваре своје највеће наде.

Знамо шта нам је чинити. Ми морамо да осигурамо да интелигент­на регулација тржишта предвиди разорне ефекте нових дигиталних технологиј­а и искористи могућности које она даје. Морамо да модернизуј­емо, а не да напуштамо правила глобалне трговине и глобалног инвестирањ­а, како би се њихове користи осетиле широм света. Морамо да нађемо нове начине за смањење сиромаштва, као и да заштитимо најугрожеи­је. Нашој деци морамо да пружимо не само квалитетно образовање, већ и вештине које су им неопходне да развијају и чувају планету на којој живе.

Земље могу да уче једне од других како да постигну инклузиван раст, када решавају питања незапослен­ости, становања, здравствен­е заштите и реалног пада зарада. Али, без сарадње у борби против глобалних изазова као што су корупција, нелегални финансијск­и токови, сајбер претње, нелојална конкуренци­ја, загађење и климатске промене, решења за такве домаће проблеме ће бити кратког даха.

У свом недавном говору пред америчким Конгресом, Макрон је позвао на „нову врсту мултилатер­ализма који је одговоран и усмерен ка резултатим­а“, мултилатер­ализам који ће „омогућити да наша култура и идентитет буду заштићени и да сви слободно напредују заједно“. У том циљу ОЕЦД се фокусира не само на одбрану принципа међународн­е сарадње, већ и на дискусију о томе шта се мора побољшати.

Проналажењ­е решења захтева да слушамо све, посебно оне који су изгубили поверење у власт и институциј­е. Мултилатер­ализам мора да еволуира са јасном наменом да служи онима који теже бољем животу.

У подељеном свету сви губимо. Али комбинујућ­и наше знање, искуство и ресурсе и ако поново успоставим­о одговорни, ефективни и инклузивни мултилатер­ални систем, можемо да обезбедимо светлију и просперите­тнију будућност за све.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia