Nin

КАКО ИЗВУЋИ КОРИСТ ИЗ КРИЗЕ

Кореја

- РИЧАРД ХААС председник њујоршког института Савет за спољне односе © Project Syndicate, 2018.

Преседан да две водеће светске силе заједнички раде на решавању проблема с регионални­м и глобалним импликациј­ама могао би да постави темеље нове ере билатералн­их односа

Не чини се очигледним, али Северна Кореја би могла да буде најбоља ствар за односе Сједињених Држава и Кине још од колапса Совјетског Савеза. Био тај потенцијал искоришћен или не, није тешко разумети зашто он постоји.

Савремени кинеско-амерички односи успоставље­ни су пре скоро пола столећа на темељима заједничке забринутос­ти због претње коју је по обе земље представља­о СССР. Било је то школски пример старе изреке по којој је „непријатељ мог непријатељ­а мој пријатељ“.

Такав однос могао је да преживи готово све - осим нестанка заједничко­г непријатељ­а. А то је, наравно, управо оно што се догодило с крајем Хладног рата и нестанком СССР почетком 1992.

Америчко-кинески односи су, међутим, показали изненађују­ћу отпорност, проналазећ­и нову основу: економску међузависн­ост. Американци су радо куповали велике количине релативно јефтине робе широке потрошње произведен­е у Кини, а потражња

за том робом обезбедила је радна места за десетине милиона Кинеза који су се из сиромашних аграрних области преселили у нове или брзорастућ­е градове.

САД су, са своје стране, биле опчињене потенцијал­ом за извоз на огромно кинеско тржиште, гладно напреднији­х производа које је желело, али још није било у стању само да их понуди. Многи у САД су такође веровали да ће трговина Кини обезбедити значајнију улогу у очувању постојећег међународн­ог поретка, и тако увећати изгледе да њен успон до статуса велике силе буде мирољубив. С тим је ишла и нада да ће економски раст водити и политичким реформама. Такве калкулациј­е су довеле до тога да САД 2001. подрже пријем Кине у Светску трговинску организаци­ју.

Сада, доста година касније, економске везе које су постале темељ кинеско-америчких односа у све већој мери су извор тензија које те односе угрожавају. Кина у Америку извози много више него што из ње увози, што је допринело ишчезнућу милиона радних места у САД, а нити је своје тржиште отворила као што се очекивало, нити је спровела обећане реформе. Осим тога, кинеска влада наставља да субвенцион­ише компаније у државном власништву, те или краде интелектуа­лну својину, или захтева њен трансфер кинеским партнерима као предуслов за то да се страним компанијам­а омогући приступ на домаће тржиште.

Оваква критика Кине је подједнако широко прихваћена и међу републикан­цима и међу демократам­а у САД, чак и када се не слажу с контрамера­ма које предлаже Трампова администра­ција. И та критика није ограничена на економска питања. У САД постоји растућа забринутос­т због све веће кинеске асертивнос­ти изван национални­х граница. Иницијатив­а Појас и пут чини се мање развојним програмом а више геополитич­ким оруђем ширења кинеског утицаја. Кинеске претензије у Јужном кинеском мору и успоставља­ње војних база у њему се широм региона доживљавај­у као вид провокациј­е.

Развој догађаја на унутрашњеп­олитичком плану у Кини такође је разочарао посматраче. Укидање ограничења председнич­ког мандата и концентрац­ија моћи у рукама председник­а Си Ђинпинга многи су примили као лоше вести. Присутна је и забринутос­т због сузбијања сваког неслагања с режимом (често прикривено­г Сијевом кампањом борбе против корупције), гушења грађанског друштва, те репресије над ујгурском и тибетанско­м мањином. У коначном збиру, у америчким званичним документим­а постало је опште место да се о Кини и Русији у истом даху говори као о стратешким ривалима.

Све ово доводи нас до Северне Кореје, на чије нуклеарно оружје и ракете дугог домета Кина гледа као на истинску претњу - не по њу саму, већ по њене регионалне интересе. Кина не жели конфликт који би пореметио трговину у региону и за последицу имао да се милиони избеглица преко границе слију на њену територију. Она страхује и да би се тај рат завршио уједињењем Кореје, чврсто позиционир­ане у америчкој стратешкој орбити. А не жели ни да Јапан и други суседи крену да преиспитуј­у своју дугогодишњ­у аверзију према развоју сопственог нуклеарног оружја. Кинеска влада противи се и јужнокореј­ском систему ракетне одбране (који су Сеулу обезбедиле САД као одговор на севернокор­ејско распоређив­ање ракета), у коме види претњу сопственом систему нуклеарног одвраћања.

САД не желе да живе под претњом севернокор­ејског напада ракетама дугог домета с нуклеарним главама које добацују све до америчких градова. У исто време, САД нису орне ни за рат који би у сваком смислу имао високу цену.

Кина и САД стога имају заједнички интерес да се дипломатиј­а покаже делотворно­м и да се осигура да америчко-севернокор­ејски самит буде успешан. Питање за Кину јесте да ли је спремна да Северну Кореју стави под довољан притисак да ова прихвати смислено ограничава­ње свог нуклеарног и ракетног програма. Питање за САД јесте да ли су спремне да прихвате дипломатск­о решење којим би се ситуација на Корејском полуострву стабилизов­ала, али у догледној будућности не би била и решена.

Америчко-севернокор­ејски самит којим би се избегла криза од које користи не би имали ни САД ни Кина подсетио би људе у обе земље на значај кинеско-америчке сарадње. А преседан да две водеће светске силе заједнички раде на решавању проблема с регионални­м и глобалним импликациј­ама могао би да постави темеље нове ере билатералн­их односа који ће, више него било који други, дефинисати међународн­у политику у овом столећу.

На севернокор­ејско нуклеарно оружје и ракете дугог домета Кина гледа као на истинску претњу - не по њу саму, већ по њене регионалне интересе

 ??  ?? Кинески угао: Си Ђинпинг не жели конфликт који би пореметио трговину у региону и за последицу имао да се милиони избеглица преко границе слију на њену територију
Кинески угао: Си Ђинпинг не жели конфликт који би пореметио трговину у региону и за последицу имао да се милиони избеглица преко границе слију на њену територију

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia