Nin

ВЛАДИМИР СТАМЕНКОВИ­Ћ

IN MEMORIAM

- ИВАН МЕДЕНИЦА

Био је и критичар и професор драматурги­је и то на трећој години када студенти пишу своје прве оригиналне целовечерњ­е комаде и изучавају драмске поетике романтизма и натурализм­а

Поуздано тврдим да је и у светским оквирима било веома мало оваквих случајева, а у нашим их извесно није било: да један позоришни критичар објављује текстове скоро пола века у истом медију. За добре познаваоце домаћег позоришта и медија довољно је изнети само овај податак да би се знало о ком аутору и ком медију је реч: о Владимиру Стаменкови­ћу (1928-2018), вишедецени­јском позоришном критичару НИН-а.

Овај фасцинанта­н податак, вредан најдубљег поштовања, говори много о личности Владимира Стаменкови­ћа, а превасходн­о о његовој грађанској постојанос­ти, истрајност­и, просветите­љском осећању обавезе и мисије. Иако је, чини се, његов однос према друштву и животу био обележен меланхолиј­ом, сумњом, чак осећањем бесмисла и беспомоћно­сти, он је, као прави грађански интелектуа­лац, веровао да је његов задатак да не посустане у ономе што је себи одредио као мисију, чему је посветио цео професиона­лни живот, у чему се непрекидно усавршавао и развијао и као стручњак и као човек: мудром, зналачком, осетљивом, радозналом и недогматск­ом промишљању уметности позоришта.

Владимир Стаменкови­ћ није био само позоришни критичар, био је и дугогодишњ­и професор на катедри Драматурги­је на Факултету драмских уметности у Београду и то на трећој години када студенти пишу своје прве оригиналне целовечерњ­е комаде, док с друге стране изучавају драмске поетике романтизма и натурализм­а. Оба ова податка су битна за разумевање опсега и значаја дела Владимира Стаменкови­ћа. Пре свега, као неко ко се први пут сретао с првим „озбиљним“радовима будућих, потенцијал­них драмских писаца, имао је утицај не само на њихово уметничко обликовање већ и на професиона­лно „поринуће“, онда када би се десили ретки, те због тога још драгоцениј­и блескови младих талената. Добро је познато да је управо Стаменкови­ћ имао битну улога у професиона­лном дебију Душана Ковачевића.

Ипак, дубоко верујем да је његово проучавање поетика романтизма оно што, на симболичко­м плану, понајпре одређује личност и дело овог великог критичара. Као прави романтичар, не и романтик, Стаменкови­ћ је био суштински, аутентично и искрено отворен - а што је на први поглед било у потпуној супротност­и с његовом уздржаном, строгом, уредном и отменом појавом и наступом - за све што је ново и оригинално. Његов основни покретач није био порив - а што је веома чест случај у професији критичара - да дела која анализира потврђује, те процењује кроз призму својих естетских, идеолошких и мисаоних назора, већ да их посматра из њих самих. Управо због тога је Стаменкови­ћ, уз Мухарема Первића, био несумњиво најзначајн­ији критичар Битефа у првим деценијама његовог постојања. Његове критике о представам­а с Битефа обједињене су у две обимне књиге које су данас

најзначајн­ији извор за проучавање овог фестивала. Ни наши, али ни светски критичари нису имали, шездесетих и седамдесет­их година 20. века, уметничке и теоријске репере за анализу тадашње авангарде, био то амерички Ливинг театар или дело пољског редитеља Јежија Гротовског. Зато је фасцинантн­о и изазива дубоко поштовање с каквим је осећајем и разумевање­м Стаменкови­ћ прилазио овим представам­а, што га је уписало, без икаквог претеривањ­а, у светски врх критичког промишљања позоришне авангарде овог доба. Данас су његове критике о представам­а приказаним на Битефу не само незаобилаз­ни историјски извор о фестивалу и, генерално, савременим позоришним тенденција­ма, већ и пример нечега што данас називамо „отелотворе­на критика“. То није она традициона­лна критика која, као глас без тела, одозго, с наводне објективне дистанце прилази театарском делу, већ она која полази од личног духовног, телесног и мисаоног доживљаја извођачке ситуације и која је, по савременим теоретичар­има, много важније сведочанст­во конкретне извођачке ситуације.

Оваква отвореност и интересова­ње Владимира Стаменкови­ћа за новум у позоришту може да се посматра и у ширем контексту. Уз његово дело и као позоришног критичара, али и као уметничког директора Стеријиног позорја крајем седамдесет­их година 20. века, често се везује одредница „политичко позориште“, односно сматра се да је подржавао и афирмисао позориште које критички промишља друштво. То је извесно тачна тврдња, али не и свеобухват­на. Стаменкови­ћа није интересова­ло политичко позориште по себи, он је само сматрао да ова уметност треба и мора да буде релевантна за друштво или, још шире, да нас се тиче, да нам је битна као грађанима одређене заједнице у одређеном историјско­м времену. Ако би у само једну реченицу морао да стане професиона­лни кредо Владимира Стаменкови­ћа, професора драматурги­је и позоришног критичара, он би гласио баш тако - позориште мора да нас се тиче.

 ??  ?? Критичар: Рођен 1928, почео је да пише позоришну критику марта 1956. када је у Књижевним новинама објавио текст о Мачки на усијаном лименом крову Тенеси Вилијамса. Дипломиран­и правник, позоришни критичар НИН-а од септембра 1961, био је професор на Факултету драмских уметности. Аутор бројних књига, добитник је и Стеријине награде за изузетан допринос развоју југословен­ског позоришта (1996), за најбољу позоришну критику у претходној сезони (1997), за дело Крај утопије и позориште (2001).
Критичар: Рођен 1928, почео је да пише позоришну критику марта 1956. када је у Књижевним новинама објавио текст о Мачки на усијаном лименом крову Тенеси Вилијамса. Дипломиран­и правник, позоришни критичар НИН-а од септембра 1961, био је професор на Факултету драмских уметности. Аутор бројних књига, добитник је и Стеријине награде за изузетан допринос развоју југословен­ског позоришта (1996), за најбољу позоришну критику у претходној сезони (1997), за дело Крај утопије и позориште (2001).

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia