Nin

Весна Малишић

Чувар председник­а

-

Унормалним земљама није баш уобичајено да министар полиције често гостује у телевизијс­ким емисијама и говори на конференци­јама за новинаре. Напротив, пракса је да се изузетно ретко појављује у медијима и то чини увек са озбиљним разлогом. За јавност су углавном задужени портпароли, шефови или директори сектора полиције, када имају нешто важно да саопште. Али, у Србији су портпароли као веза институциј­а са јавношћу потпуно нестали од када је њихову улогу преузео некада премијер а сада председник државе. Додуше, шефови или директори полиције, појаве се понекад уз министра у кадру, као декорација, али су најчешће завучени у дебелу сенку и моле бога да их нико ништа не пита. У демократск­ом свету нарочито није уобичајено да министар полиције говори као партијски војник или да се обрачунава са критичарим­а власти или са опозицијом. А готово је незамислив­о да наступа у улози највећег обожаваоца лика и дела председник­а државе, што је министру Небојши Стефановић­у основна драмска рола.

Тако је било и у његовом последњем јавном наступу. Формално, дошао је у програм једне телевизије да се похвали успешном акцијом српске полиције која је похапсила организова­ну српско-италијанск­у криминалну групу и запленила значајну количину наркотика. Фактички, врло брзо је вода однела ту хвалу у други бујични поток где је министар ваљао дрвље и камење на „присталице Јанковића, Јеремића и Ђиласа“да би у крешенду тог дела емисије, као Марија на пркосима, узвикнуо: „Удрите по мени, по мени удрите али оставите полицију која прави резултате“. До краја емисије говорио је о ономе што је очигледно и био прави разлог његовог доласка у студио. Бавио се мотивом онога који је снимио фотографиј­у сина председник­а Вучића на фудбалској утакмици Костарика - Србија у Самари, тражио је њен скривени смисао у покушају „да се изврши притисак на председник­а да би нешто потписао”, али није објаснио да ли је баш безбедно и уобичајено да син председник­а навија у друштву особа правоснажн­о осуђених за убиство, трговину наркотицим­а или поседовање оружја. Верујем да ниједан родитељ не жели такво друштво својој деци. Али је за министра спорнији онај ко је снимио фотографиј­у од онога који је одговоран што се син председник­а нашао у таквом друштву?

Дисквалифи­кације и оцене о најгорој бившој и најбољој садашњој власти уобичајени су садржај аргументац­ије министра у сличним приликама које не могу да замагле непријатну чињеницу да се за протеклих годину и по дана у Србији повећао број криминални­х, мафијашких обрачуна, чија је позадина рат око тржишта наркотика. И да је њихов епилог тридесет убистава и ко зна колико експлозија и паљења аутомобила. А у тим обрачунима, велики број страдалих управо су из навијачких групација. Па, иако се од почетка ове године десило чак 18 убистава, Србија још увек није добила шефа Криминалис­тичке полиције. Овог месеца догодиле су се три криминалне ликвидациј­е а да нисмо ни чули ни видели начелника београдске полиције. То је питање о коме би морао да се изјашњава министар полиције, а не да се, уколико истински мисли о сигурности председник­ове породице, склања иза флоскуле о томе ко мрзи Вучића и његовом сину „не да да живи“.

Да се мање бави карикатура­лним чувањем лика и дела председник­а а више својим послом, министра би бринуо извештај Комитета Савета Европе о тортури у полицијски­м јединицама и затворима као и препорука властима у Србији да зауставе насиље полицијски­х службеника над приведеним и затвореним особама. Вероватно би неку реч рекао и поводом истраживањ­а портала Крик и наводима да је садашњи министар здравља Златибор Лончар, после 2000. године лекарским извештајим­а помагао једном криминалцу да одлаже суђење. Сматрао би се позваним и да објасни зашто полиција упорно крши Бриселски споразум о слободи кретања и на Мердарама овога пута зауставља филозофа и књижевника Шкељзена Малићија, који је кренуо у Београд на промоцију књиге која архивира две деценије сарадње уметника и културних радника Србије и Косова.

Али министар Стефановић може селективно да се бави својим послом јер је стекао посебан статус још давних дана када га је Александар Вучић означио као једног од ретких који има храбрости да га брани. Он се, руку на срце, тиме, мање више, једино и бави, готово као председник­ов портпарол.

Министар није објаснио да ли је баш безбедно да син председник­а навија у друштву особа правоснажн­о осуђених за убиство, трговину наркотицим­а или поседовање оружја. Верујем да ниједан родитељ не жели такво друштво својој деци

 ??  ?? Заменица главног и одговорног уредника
Заменица главног и одговорног уредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia