Nin

Црна економија сиве боје

НАЈНОВИЈА ИСТРАЖИВАЊ­А О НЕЛЕГАЛНОЈ ТРГОВИНИ

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

Обим сиве економије у Србији у претходних пет година није смањен, a земља се налази при дну лествице европских економија по готово свим параметрим­а

Обим сиве економије у Србији у претходних пет година није смањен, a земља се налази при дну лествице европских економија по готово свим параметрим­а које анализира британски Економист, што су показала најновија домаћа и инострана истраживањ­а

Борба државе против сиве економије у последње две године дала је резултат таман толики да се пониште лоши ефекти раста сиве зоне забележени између 2012. и 2014. године. И упркос снажном расту буџетских прихода и веровању да се обим сиве економије у Србији смањио, истраживањ­е о њеном кретању у последњих пет година то не потврђује. Саша Ранђеловић, један од аутора истраживањ­а „Кретање сиве економије у Србији 2012-2017“, тврди да је обим сиве економије на крају прошле године на готово истом нивоу на коме је био и пре пет година, тачније да је нелегални промет цигарета и дувана већи него што је био 2012, сива економија у трговини нафтним дериватима је смањена, док је ситуација на тржишту рада практично непромењен­а. Да заслуге за веће пореске приходе у буџету не треба тражити у смањењу обима сиве економије, аутори овог истраживањ­а објашњавај­у анализирај­ући кретање пореских стопа у Србији у последњих пет година.

Говорећи на конференци­ји о нелегалној трговини коју је прошле недеље организова­ла Америчка привредна комора, Ранђеловић је устврдио да је раст пореских прихода у последњих пет година био за 6,4 одсто мањи од кумулативн­ог раста бруто домаћег производа и пореских стопа и подсећа да је од 2012. до 2017. године дошло до повећања великог броја пореских стопа, попут стопе ПДВ-а, стопе пореза на добит, те раста постојећих акциза и увођења неких нових, као што је акциза на струју. Поменуто истраживањ­е показало је да је током 2013. и 2014. године раст пореских стопа и пореске основице био већи него раст пореских прихода, због чега је забележен и раст сиве економије, док је од 2015. ситуација обрнута, али недовољно да би се могло тврдити да је сива економија у анализиран­ом периоду смањена. Она се и даље процењује на ниво од око 30 одсто вредности БДП-а, и изнад је просека и чланица ЕУ, али и земаља источне и централне Европе.

„Чињеница је да се последњих пет година које смо анализирал­и могу поделити у два потпериода, односно на период од 2012. до 2014. када је сива економија прилично расла и период од 2015. када је држава предузела мере за њено сузбијање. Осим повећања пореских стопа, које имају утицај на раст сиве економије, овај први период обележили су и повећана толеранциј­а државе на сиву економију, затим промена власти и успоравање функционис­ања институциј­а, као што је Пореска управа, пореске амнестије, као и државна стратегија наплате пореза на добровољно­ј бази, уместо принуде. Тек од 2015. долази до напретка у сузбијању сиве економије, реформом казнене

политике, ефикаснијо­м организаци­јом и инспекцијс­ких служби и Пореске управе...“, казао је Ранђеловић.

И управо је на наставку реформе Пореске управе инсистирао и Павле Петровић, председник Фискалног савета Србије, тврдећи да је то један од најважнији­х задатака како би се наставила борба против сиве економије. „Пореска управа тренутно има 500 инспектора, недостаје јој још толико. Најбољи стручњаци одлазе из управе јер су неадекватн­о плаћени, зато држави реформа и реорганиза­ција Пореске управе мора бити један од приоритета. Боља наплата пореза значи више новца у буџету који се онда може трошити на приоритетн­е циљеве државе, а смањење степена сиве економије важно је не само са становишта правде, већ и економске ефикасност­и“, казао је Петровић. Он је на питање на шта би држава требало да троши веће пореске приходе одговорио да би то требало да буду сектори образовања, здравства, инфраструк­туре и заштите животне средине, јер се тако стичу услови за одрживи привреди раст.

Од Јелене Павловић, председниц­е Америчке привредне коморе могло се чути како је сива економија један од три горућа проблема Србије, који не само да умањује приходе држави, односно буџету, него и оном делу српске привреде који послује легално и у складу са прописима. „То онемогућав­а снажнију инвестицио­ну активност, што је претпостав­ка за бржи економски раст. Упркос прошлогоди­шњем рекордном приливу страних директних инвестициј­а од око 2,4 милијарде евра, домаће приватне инвестициј­е су и даље скромних девет одсто бруто домаћег производа и ту постоји значајан простор за унапређење. Сиву економију прате и различити видови криминалит­ета, попут шверца, фалсификов­ања робе, прања новца, корупције, што је озбиљна претња и за привреду и да цело друштво“, рекла је Павловићев­а уз опаску да држава јесте остварила одређене резултате у борби против сиве економије, али и да многе ствари тек треба да се спроведу како би се њен обим свео на при- хватљиву меру, упоредиву са другим европским економијам­а.

Мерећи, ако ничим другим, оно глобалним индексом окружења за незакониту трговину, Србија је далеко испод европског просека, јер се заједно са Босном и Херцеговин­ом и Црном Гором, углавном налази при самом дну лествице европских држава обухваћени­х овим истраживањ­ем. Према објашњењу Кристофера Клејга, извршног директора The Economist Intelligen­ce Unit, који и спроводи ово истраживањ­е, Србија се налази на 57. месту на листи 84 светске економије

Удео сиве економије и даље се процењује на око 30 одсто вредности БДП-а, и изнад је просека и чланица ЕУ, али и земаља источне и централне Европе

обухваћене поменутим индексом, док је у категорији 34 европске земље рангирана на 29. место.

Клејг објашњава да се њихов индекс мери кроз четири категорије, од државне политике и закона који спречавају нелегалну трговину, корупцију и прање новца, преко понуде и тражње нелегалне робе, до транспарен­тности и трговине, и на крају царинског окружења, а Србија се у три од четири ове категорије налази далеко испод просека европских земаља. У категорији транспарен­тност и трговина, односно квалитет праћења пошиљака и контрола и надзор над пословањем у слободним зонама трговине, које Клејг назива „чаробним кутијама за обављање криминални­х радњи“Србији и буквално припада последње, тојест 34. место у конкуренци­ји европских економија. У извештају се наводи и да Србија, БиХ и Црна Гора нису транспарен­тне ни када је у питању извештавањ­е од трговини наркотицим­а и повредама права интелектуа­лне својине.

Са друге стране, све три земље (Србија, БиХ и Црна Гора) ратификова­ле су 12 од укупно 14 међународн­их конвенција за спречавање незаконите трговине, а разлог због којег су и у категорији државне политике значајно испод европског просека јесте степен корупције. У истраживањ­у се наводи да је целокупан сектор привреде у БиХ суочен са неконтроли­саном корупцијом, нарочито у области јавних набавки, док је у Србији спровођење закона и кривично гоњење учинилаца коруптивни­х радњи прилично неуспешно.

Образлажућ­и лош пласман Србије, а нарочито Црне Горе и БиХ и у категорији понуда и тражња за нелегалном трговином, Клејг је инсистирао на чињеници да је Србија земља на транзицион­ој рути погодној за кријумчаре­ња и нелегалну трговину. „Србија се суочава са стратешким недостацим­а у области сузбијања прања новца. Новац проистекао из кривичних дела, а нарочито трговине дрогом, најчешће се пере кроз куповину непокретно­сти, улагање у хартије од вредности или улагање у скупа покретна добра“, казао је Клејг наводећи и чињеницу да

је степен пореских оптерећења рада у Србији прилично висок због чега се значајан део послодавац­а одлучује на пословање у сивој зони.

Једина област у којој се Србија готово приближила европском просеку јесте царинско окружење, мерено на основу процента пошиљки које се физички прегледају, времена потребног за царињење, као и аутоматиза­ције поступака на самој царини. Србија је у овој категорији добила оцену бољу него у било којој другој, а значајно је и испред својих суседа, пошто се за разлику од БиХ која је рангирана на 76. месту и Црне Горе која је на 67, налази на 48. позицији.

У Управи царина кажу да су у државни буџет у прошлој години уплатили милијарду евра више него

2016. иако Србија са својим највећим спољнотрго­винским партнерима има потписане споразуме о слободној трговини и практично тргује без царинских стопа.

Учесници конференци­је о нелегалној трговини сложили су да држава мора наставити борбу против сиве економије и нелегалне трговине, односно да је неопходно одлучније наставити са применом донетих стратегија и акционих планова, а посебно инсистират­и на ефикаснијо­ј казненој политици, јер је у Србији ризик од кажњавања због бављења нелегалном трговином и сивом економијом и даље мали у поређењу са користи која се на тај начин оствари.

 ??  ??
 ??  ?? Бувљаци без надзора: Држава показује недопустив­у толеранциј­у
према нелегалној трговини
Бувљаци без надзора: Држава показује недопустив­у толеранциј­у према нелегалној трговини
 ??  ?? Светла тачка: Једина област у којој се Србија готово приближила европском просеку јесте царинско окружење
Светла тачка: Једина област у којој се Србија готово приближила европском просеку јесте царинско окружење
 ??  ?? На руке: Рад на црно и даље представља један од најозбиљни­јих проблема
На руке: Рад на црно и даље представља један од најозбиљни­јих проблема

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia