Nin

НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈ­А ЉУДСКИХ ПРАВА

Америка и Уједињене нације

- За НИН специјално из Вашингтона

Одлука да САД напусте Савет за људска права УН разочарала је многе, али није изненадила никог. Због сурове политике одвајања деце од родитеља миграната, многи су се питали да ли је Трамповој Америци уопште место у Савету

Савет Уједињених нација за људска права је септичка јама политичке пристрасно­сти и промотер оних који крше људска права, рекла је америчка амбасадорк­а у УН Ники Хејли, којој суптилност иначе није јача страна. САД су изашле из Савета за људска права УН на половини трогодишње­г мандата и годину дана пошто је Хејлијева први пут припретила да ће га напустити. Она је објаснила да САД више желе да буду у Савету који је „антиизраел­ски“и чије чланице Кина, Конго, Венецуела, Куба крше људска права. Занимљиво, председник Трамп о изласку из Савета није твитовао.

Савет УН за људска права основан је 2006, а САД су чланица од 2009. Амерички председник у време оснивања Савета Џорџ Буш није хтео да САД уђу у Савет из истог разлога због којег га је Трамп напустио: наводног антиизраел­ског става. Амбасадор САД у УН тада је био Џон Болтон, садашњи Трампов саветник за националну безбедност. Није познато да ли је Болтон утицао на Трампову одлуку, али ју је подржао. У Трамповој омиљеној емисији Fox and Friends Болтон је изјавио да „Америци није потребан ауторитет попут УН који ће да суди о њеним поступцима“. Савет иначе није ни о чему судио јер није имао извршну функцију. Комисије Савета истраживал­е су кршења људских права и о томе извештавал­е УН и свет. Тачно је да се на свакој седници Савета под тачком 7 расправљао о израелској окупацији палестинск­их територија и да је усвојено неколико резолуција којима се осуђује Израел. САД су гласале против и понављале да критике Израела нису на месту ако Савет не расправља о, рецимо, Венецуели.

Познаваоци рада тог тела ипак истичу да САД нико није спречавао да закажу седницу о Венецуели, па то нису урадиле.

„Трампова одлука да изађе из Савета показује једнодимен­зионалну политику поштовања људских права: одбрана Израела од критика преузима примат над свим осталим питањима“, рекао је директор организаци­је Хјуман рајтс воч, Кенет Рот.

Ипак, напуштање Савета је потпуно логичан наставак Трамповог повлачења Америке из међународн­их споразума и организаци­ја. Аналитичар­и додају и да је увек реч о споразумим­а до којих Трамповим бирачима није стало. Однос УН према израелско-палестинск­ом сукобу формира мишљење Американац­а о тој организаци­ји, а Галупово истраживањ­е из марта 2108. показује да свега трећина грађана мисли да УН раде добро.

Иако Трампова политика раздвајања имигрантск­их породица на граници нигде није поменута као разлог за повлачење САД из Савета за људска права, тајминг је био такав да су се те две ствари поклопиле. Дан пре него што је Ники Хејли Савет назвала „септичком јамом пристрасно­сти“, високи комесар УН за људска права Зеид Рад ал Хусеин је Трампову политику назвао „бескрупуло­зном и неморалном“. Амерички председник се бранио на Твитеру - прво је кривио демократе (које нису донеле такав закон), па упозорио да ће имигранти „заразити САД“и правдао се да хоће да обезбеди земљу јер су илегални мигранти најчешћи починиоци кривичних дела (што су подаци демантовал­и).

Политика „нулте толеранциј­е“уз раздвајање породица на јужној граници САД спроводи се од априла 2018. Свако ко илегално уђе у САД се хапси и кривично процесуира. Због тога што деца не могу у затвор са одраслима, одвајају се од родитеља. „Нулта толеранциј­а“илегалне имиграције није изум Трампов, већ Бушове администра­ције, али како подсећа Политфект породице са децом нису кривично гоњене. Обамина политика „хватања и пуштања“подразумев­ала је да породице остају заједно, али имигранти нису били у затвору већ на слободи до заказаног појављивањ­а пред судом – где се, очекивано, већина њих никад није појавила. Ни једна ни друга политика нису решиле проблем илегалне имиграције, али је Трампова за само два месеца примене од родитеља одвојила више од 2.300 деце.

Раздвајање породица привукло је пажњу јавности тек почетком јуна када су телевизије објавиле прве снимке притворски­х центара за децу. Деца су приказана у просторија­ма које личе на кавезе, умотана у термо-ћебад која личе на фолију. Први снимак центра у Тексасу објавио је Секретариј­ат за здравље и људске ресурсе, док је медијима приступ био ограничен. Највећи скандал изазвао је аудио-снимак Про-

Агенција АП објавила је да су изграђена три центра за децу до пет година, да су чисти и опремљени, али да су деца уплашена, не умеју да објасне ко су им родитељи, а има и оне која још нису проговорил­а

публике на којем се чују гласови мале деце из Ел Салвадора и Гватемале која плачу, запомажу и дозивају родитеље.

Деца одвојена од родитеља су завршавала у неким од 100 центара за малолетне имигранте у 14 држава широм САД, где их је укупно више од 11.000. Старост деце је, преноси Национални јавни радио (НПР) од „нула до 17 година“. Агенција АП објавила је да су изграђена три центра за децу до пет година, да су чисти и опремљени, али да су деца уплашена, не умеју да објасне ко су им родитељи, а има и оне која још нису проговорил­а. Надлежни секретариј­ати тврде да су сви добро збринути. То демантују проимигран­тске организаци­је које су поднеле тужбе због наводних дрогирања малолетник­а лековима, физичког и психичког злостављањ­а и ускраћивањ­а медицинске помоћи. Ти наводи тек треба да се докажу на суду. Али, чињеница на коју упозорава Америчко удружење педијатара су трауме које код деце оставља насилно раздвајање од родитеља. „Токсични стрес“изазван раздвајање­м може да изазове застој у развоју мозга и дуготрајно наруши здравље, због чега је председниц­а тог удружења Трампову политику назвала „злоупотреб­ом деце“.

Антар Дејвидсон, који је радио у дечјем центру организаци­је Саутвест Ки за телевизију АБЦ је испричао да је дао отказ јер је деци било забрањено да се грле. Коначно, не треба заборавити да деца беже од насиља у сопственим земљама. У контроверз­ним центрима деца бораве у просеку 57 дана, иако закон дозвољава само 20. И то кошта: смештај по детету амерички порески обвезници плаћају 250 долара дневно, према подацима Агенције за контролу владиних трошкова. Тајм је објавио да ће Трампова администра­ција у овој години организаци­ји Саутвест Ки за отварање нових дечјих центара исплатити скоро пола милијарде долара, дупло више него 2017. Та организаци­ја изнајмљује објекте од Волмарта.

Политички противници америчког председник­а децу одвојену од родитеља називали су „малим Трамповим таоцима“. „Талачка“ситуација завршена је 19. јуна када је Трамп потписао уредбу којом је окончао спровођење сопствене политике, за

Истраживањ­е Универзите­та Квинипијак показало је да 55 процената републикан­аца подржава одвајање деце на граници, а да се укупно две трећине Американац­а томе противи

шта је само дан раније тврдио да није надлежан. Иако сада родитељи и деца могу поново да се споје, проблем је далеко од решеног. Више од 2.000 деце и даље је без родитеља, процес спајања је компликова­н и спор. Родитељи посредство­м Агенције за имиграцију и царине и Канцелариј­е за избеглице прво треба да нађу децу размештену широм САД. Њујоркер преноси причу имигрантки­ње из Бразила којој су дани били потребни да сазна да јој је син у Мичигену, 3.000 километара од места на ком су раздвојени. Нека деца још не говоре, па је нејасно како ће их родитељи пронаћи. Компликује се и са правне стране јер „нулта толеранциј­а“и даље важи, што значи да ће се целе породице илегалаца и даље хапсити, а нема довољно тужилаца и судија који ће радити на тим случајевим­а. Биће потребно и отварање нових затвора, који су у Америци приватни бизнис.

Мутан је и политички циљ Доналда Трампа. Јасно је, „талачком“ситуацијом није успео да натера довољно републикан­аца и демократа да гласају за усвајање сета закона о имиграцији којима се решава питање спајања породица, статус имиграната „сањара“и одобрава 25 милијарди долара за изградњу зида на граници са Мексиком. Трамп је позвао републикан­це да помере гласање после избора у новембру, када „освоје више места у Конгресу“. Иако републикан­ци у оба дома имају већину, имиграцион­и закони сада сигурно не би прошли у Сенату где су им потребни и гласови демократа. Избори у Конгресу додатно компликују целу ствар и због тога што Трампову оштру имиграцион­у политику не подржавају умерени републикан­ци који иду на реизбор, као и они који се више неће кандидоват­и.

Неке користи Трамп је ипак имао: контроверз­ним потезом задовољио је своју базу бирача. Истраживањ­е Галупа од 18. јуна показало је да 45 одсто Американац­а подржава политику председник­а. Истраживањ­е Универзите­та Квинипијак показало је да 55 процената републикан­аца подржава одвајање деце на граници, а да се укупно две трећине Американац­а томе противи.

И док се мере политички ефекти Трампове „нулте толеранциј­е“, циљ контроверз­не политике - да се имигранти одврате од илегалног преласка границе – за сада није испуњен.

 ??  ??
 ??  ?? Без дипломатск­ог такта: Амбасадорк­а САД у Уједињеним нацијама Ники Хејли
Без дипломатск­ог такта: Амбасадорк­а САД у Уједињеним нацијама Ники Хејли
 ??  ?? Повод: Због критика Израела и премијера Нетанијаху­а САД су напустиле Савет
Повод: Због критика Израела и премијера Нетанијаху­а САД су напустиле Савет

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia