Nin

АДУТИ У КИНЕСКИМ РУКАМА

Америчко-кинески трговински рат

- КЕЈ ЏИН професор економије на Лондонској економској школи © Project Syndicate, 2018.

Трампова грешка могла би да се испостави као веома скупа по Америку. Кинеске компаније могу да смање потражњу за америчким пословним услугама, а кинеска влада би домаће фирме могла да натера да престану да купују америчку робу

Доналд Трамп прокламова­о је да су трговински ратови „добра ствар“и да је у њима „лако победити“. Али ако буде повео Сједињене Државе у конфликт с Кином, неће моћи да очекује ништа друго до Пирове победе.

Реално, трговински рат би наудио обема економијам­а. Оно што изгледа као добар дил за САД на кратак рок могли би да се испостави као много бољи дил за Кину на дужи рок.

За почетак, Кина у свом трговинско­м арсеналу на располагањ­у има много оруђа - и зна како да га употреби. Довољно је навести само неколико примера. Кина може да одустане од набавке америчких авиона, уведе ембарго на увоз америчких производа од соје, или обори цену обвезница које издаје америчко министарст­во финансија и других хартија од вредности. Кинеске компаније такође могу да смање своју потражњу за америчким пословним услугама, а кинеска влада би домаће фирме могла да натера да престану да купују америчку робу.

Али то би био само почетак у случају да до избијања трговинско­г рата дође. Кина је индиректно и један од највећих послодавац­а у Америци. Размислите шта би се догодило уколико би Кина све уговоре о набавци комерцијал­них авиона које има с Боингом пребацила на француски Ербас. Само тај кинески потез коштао би САД губитка 179.000 радних места.

Осим тога, Кина контролише кључне компоненте у глобалном ланцу снабдевања и производни­х система. Ако би Кина убацила клипове у точкове који покрећу те механизме, поремећај до кога би дошло осетио би се на глобалном нивоу, а последице би биле много веће од тога што Американци више не би били у прилици да купе ајфон.

Док су оружја добро позната, тактике су мање предвидљив­е. Неколико је могућих сценарија.

Пошто би ескалација трговинско­г рата са симетрични­м баријерама за увоз била реципрочна, Кина и САД би вероватно иницирале сукобе у специфични­м секторима, као у случају Трампових тарифа на увоз челика. Он би и блокаду кинеских инвестициј­а могао да оправда разлозима националне безбедност­и, као што то већ чини кад је реч о увозу челика и алуминијум­а. А могао би чак и да стопира јавне набавке од кинеских компанија.

На кратак рок, трговински окршај између САД и Кине донело би болне губитке прихода и радних места на обе стране. Али бенефити које би Кина на крају могла да извуче већи су од тренутних губитака које би имала. Кинеске власти дуго су радиле на томе да изграде такав модел раста који ће мање зависити од извоза а више од ослањања на домаћу потрошњу. Шок трговинско­г рата који би иницирале САД могао би да натера Кину да се отвори, укине мере које су предуго штитиле њене још недовољно стасале индустријс­ке гране, и прекине врзино коло периодични­х поремећаја у домаћој привреди.

Ако би до тога дошло, Трампова грешка могла би да се испостави као веома скупа. Трговински рат би заиста могао да буде „добра ствар“- само не на начин на који он то очекује.

 ??  ?? Контрола система: У случају трговинско­г конфликта Американци би могли да дођу у ситуацију да не могу да купе ајфон телефоне
Контрола система: У случају трговинско­г конфликта Американци би могли да дођу у ситуацију да не могу да купе ајфон телефоне

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia