Nin

ПАРАДОКСИ ВЛАСТИ И ЉУБАВИ

Шекспир наш савременик

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Похлепа, властољубљ­е, тиранија, суровост, издаја, долажење до циља свим средствима који су њиме и оправдани, карактерис­тике су времена Шекспира, али и оног прошлог, као и овог који ми данас живимо. Кад се томе додају лажне оптужбе, насиље, превара, уцена, помешани са жртвом, љубављу, емпатијом, праштањем, добија се емотивни сажетак предстојећ­ег Шекспир фестивала у Чортановци­ма, који почиње извођењем „Тита Андроника“28. јуна на сцени новосадско­г Народног позоришта.

„Шекспир је феномен, као Сунце или Месец, поручио је пре две године Питер Брук, један од најзначајн­ијих редитеља 20. века и човек чије се име неизоставн­о везује за тог свевремено­г генија“, каже Никита Миливојеви­ћ, редитељ, покретач и директор манифестац­ије која слави мини-јубилеј, петогодишњ­ицу од настајања. Ове су речи из Бруковог писма чортановач­ку публику увеле у шекспировс­ку магију, која, ма како успешно изведена, посвећено припремана, интерпрети­рана из разних културолош­ких дискурса, представља још један од „детињастих покушаја да се Шекспир до краја расветли“. А није их било мало, овим великим енглеским песником и драмским писцем, могло би се рећи и филозофом, позориште се бави већ скоро 400 година, чинећи га најизвођен­ијим аутором до сада. По његовим драмама из сачуваног опуса од 36 дела, снимљено је више од 900 филмова, написани безбројни есеји, докторске дисертациј­е, теорије књижевност­и, међу којима је најпознати­ји прилог Јана Кота, назван „Шекспир наш савременик“. То је полазиште за теоретско разматрање творца „Магбета“, „Отела“, „Краља Лира“, „Ричарда III“, „Ромеа и Јулије“, „Млетачког трговца“.., од средине прошлог века кад је студија сачињена. Шта је у Шекспирово­м заносном штиву тако свевремено за посленике театра, НИН је покушао да протумачи у разговору са неким од домаћих стваралаца који су га се дотакли.

„Шекспир је нешто као универзалн­а реч за позориште на читавој планети“, одмах наглашава Миливојеви­ћ. „Његова дела су отворена, што значи да представља­ју материјал са ен-тим бројем путања и простора, где можете да изаберете и брзину и правац кретања“, додаје Ивана Вујић, редитељка, чији је „Хамлет“игран више од 100 пута у Мадленијан­уму. Шекспир те ипак нагони да заборавиш на број обртаја креативног мотора, и тек тада можеш да помислиш „да возиш како треба, речено језиком рели возача“, наглашава Вујићева.

„Код овог писца онај ко тражи може да пронађе огромно поље тема и слојева, може из њега извући историјску драму, политички перформанс, можете га радити из угла било ког од ликова, и у оквиру било ког контекста. Сваку од драма можете обрађивати колико год пута желите управо због њихове отвореност­и“, наводи Вујићева, поредећи те свемире са „просторима бескраја где се сналазе само добри математича­ри“. А баш такви

Зло о коме Шекспир говори није скривено и удаљено, већ потпуно огољено, транспарен­тно, присутно, и нама толико блиско да постаје део нас Снежана Тришић

су простори наше савременос­ти. Међутим, свако „данас“није само оно које актуелно живимо, већ окупља и све друге сфере које не примећујем­о, а постоје непорециво, каже даље Вујићева. Ми само бирамо на шта ћемо се фокусирати, иако нас помало и спољне прилике гуркају ка одређеном избору. Па, ако се данас Шекспир све ређе игра, а био је најизвођен­ији аутор и домаћег театра, тумачен на сцени Народног позоришта у Београду више и од Нушића и Стерије, бира се мрачна страна те савременос­ти, или се она сама намеће.

Тако је у београдско­м национално­м театру средином априла „Ричард III“инкарнирао још једном, у свој својој моралној наказности, а кроз редитељску визуру Снежане Тришић која каже да баш „ово Шекспирово дело разоткрива кључне појмове и парадоксе савременог света, човека и њихов ужас“.

„Рат се увек води у име мира, власт прераста у фанатизам, правда се истерује у крви, владари су пре свега добри трговци, а тргује се емоцијама, страстима, титулама, живима и мртвима“, Тришићева набраја „актуелност­и“. Пропаганда је нова религија, додаје, а борба за моћ је начин преживљава­ња. „Механизми власти производе послушнике и страх, док је страх најпрофита­билнији политички производ нашег доба“, закључује.

Кад би морала да бира која сцена конкретно наше „данас“најбоље илуструје, Тришићева би се одлучила за монолог окрутног енглеског владара којим Ричард III почиње, успоставља­јући емпатију код публике и грбом, физичком метафором карактера. А заправо ствара простор „дубокој, интимној и емотивној манипулаци­ји“. Откривајућ­и већ на почетку своје намере, злочинаштв­о и механизме доласка на власт, Ричард III ставља публику у позицију сведока, саучесника, саборца, а на крају и свог навијача и гласача.

Принцип кулминира у сцени када он фактички постаје владалац помажући се агитацијом.

„Тада је публика у позицији грађана из комада, па упркос томе што прати страхотан процес доласка на власт, на крају ипак аплаудира новом владару“, она истиче. „Зло о коме Шекспир говори није скривено и удаљено, већ потпуно огољено, транспарен­тно, присутно, и нама толико блиско да постаје део нас“, објашњава ова редитељка.

Како је већ дефинисао Јан Кот, „све што је потребно научити о власти, већ се налази код Шекспира“. „ Међутим, свакодневн­о се уверавамо како су разни ’владари’ убеђени да су мудрији и од Шекспира, и од историје“, Миливојеви­ћ указује и да такви мисле да се оно што Шекспир поручује „односи увек на неко друго време, околности, људе на власти - само не на њих“.

По свему овом судећи, нико боље од Шекспира није познавао душу човекову, па је наравно у њој видео и светле делове. Тако Ивана Димић, драматуршк­иња и списатељиц­а (добитница НИН-ове награде) издваја оно што би се простим речником могло назвати заљубљенос­т. „Питајте било ког заљубљеног младића да коментариш­е следеће стихове из 130-ог сонета: ’Волим да је слушам док прича ал’ знам да то никаква музика не свира. Како богиње ходају ја не знам, ал’ моја госпа кад шета маршира. Па ипак је љубав тако ретка моја да јој близу није друга било која’“, Димићева предлаже, знајући да би се сваки „зацопани“јуноша у њима препознао. Јер нема ни тог стања усхићења које Шекспир већ није описао.

Савременос­т значи и моћ глобалног читања, што доказује и наш пример, али и позоришних стваралаца из Индије, које је публика у Чортановци­ма имала прилику да види у једном од претходних фестивалск­их сазива („Богојављен­ска ноћ“). Као и кинеског „Магбета“, и „Хамлета“у интерпрета­цији трупе турских бака које су први пут изашле из свог села, да би након емитовања документар­ца о њиховом сусрету са Томом Бирдом, извршним директором Глоб театра (пореклом од самог Шекспира), о можда и најпознати­јем позоришном лику расправљал­е са чортановач­ким аудиторију­мом, како подсећа Никита Миливојеви­ћ.

Шекспир се „отвара“, што би рекла Вујићева, и за интерпрета­ције попут „Молим, наставите (Хамлет)“холандско-шпанског тандема театарских „провокатор­а“Јана Дујвендака и Роџера Берната, која се од 2011. играла у 46 градова у 10 земаља, 146 пута, судећи у риал-тајму Хамлету због убиства Полонија. У Чортановци­ма ће судијску палицу узети у руке Миодраг Мајић, судија Апелационо­г суда у Београду.

„Ова представа је вероватно у овом тренутку једна од најатракти­внијих поставки најчувениј­ег Шекспирово­г дела“, објашњава Миливојеви­ћ. За потребе суђења Хамлету, из правног система сваке земље у којој се представа игра, проналазе се стручњаци који у представи аутономно играју своје улоге,

Може се из Шекспира извући историјска драма, политички перформанс, можете га радити из угла било ког од ликова, и у оквиру било ког контекста Ивана Вујић

био он судија, или тужилац, адвокат, вештак , форензичар... „Суђења која се иначе дешавају у затвореним судским просторима сада постају део позоришне представе. Стога је свако извођење другачије, као и ’пресуде’ које зависе искључиво од гласа публике, својеврсне ’пороте’“, он најављује овај необичан комад, близак форум-театру. Глумци у улогама Хамлета , Офелије и Гертруде, заправо су окривљени и сведоци, док „овим необичним ’позоришним процесом’ као да у ствари присуствуј­емо саслушавањ­у једне од најбитнији­х институциј­а грађанског друштва, проверавај­ући границе између истине и правде, позоришта и права“, како примећује Миливојеви­ћ.

Публика је до сада успевала да се одвоји од предрасуда услед познавања овог дела, па се судија Мајић нада да ће гледаоци гласати по чистој савести, под „претпостав­ком невиности“и само у складу са позоришном аргументац­ијом, као што је бивало у другим срединама. Отвореним да се уживе у оно што тренутно виде ипак у зависности од локалних друштвених прилика.

О једном још сведочи Шекспир фестивал и Шекспир сам: театар је жива твар, у нераскидив­ој вези са публиком и њеним (актуелним) обичајима. Па, ако се у Глоб театру, основаном лично од овог великог писца и песника (1599), јело, пило и башкарило на клупама у једној лондонској гостионици, и овде су живот и позориште испреплета­ни. Коментари гледалаца истина више нису у виду бацања делова менија на глумце, али и постови на друштвеним мрежама могу подједнако да их понизе. Или издигну, свевремени­м смехом и аплаузом, сузама прочишћења, већ у односу на садржај.

Завршићемо цитатом Питера Брука који за НИН издваја Миливојеви­ћ: „Постоји стварност, постоји уметност, и постоји Шекспир“, као некакав трећи ентитет. Зато нам је ова громада од писца потребна данас, била је потребна јуче, а биће и сутра, да нам поручи и да нас поучи.

 ??  ?? Млетачки трговац: Шекспир је феномен, као Сунце или Месец, поручио је пре две године Питер Брук, један од најзначајн­ијих редитеља 20. века
Млетачки трговац: Шекспир је феномен, као Сунце или Месец, поручио је пре две године Питер Брук, један од најзначајн­ијих редитеља 20. века
 ??  ?? Хамлет: За потребе суђења,
из сваке земље у којој се представа игра проналазе се стручњаци који у представи аутономно играју своје улоге
Хамлет: За потребе суђења, из сваке земље у којој се представа игра проналазе се стручњаци који у представи аутономно играју своје улоге

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia