Nin

ЧИШЋЕЊЕ ОД ДУХА ИЗВОРНОГ НАЦИЗМА

Иван Меденица

-

Када будете читали овај текст већ ће се два дана знати цео главни програм 52. Битефа, објављен на централној конференци­ји за штампу фестивала у Скупштини града. Међутим, већ се неколико дана уназад, из појединих новинских написа, наслућује да ће - поред две представе Оливера Фрљића за које се извесно зна да ће бити на Битефу јер су најављене на недавној регионално­ј пресици у Загребу - у главном програму бити и пројект Одило. Затамњење. Ораторијум легендарно­г словеначко­г редитеља Драгана Живадинова. Како је до „проваљивањ­а“ове информациј­е дошло такође је познато из дотичних чланака који су, као неки штампани „ријалити“, испратили сам, потпуно неочекиван­и, фото-финиш селекције представа за 52. Битеф. Дакле, као што сте могли да читате у Данасу и Блицу, у дану када је у Сатиричком казалишту Керемпух у Загребу била дотична пресица Битефа, уметнички директор фестивала, тј. ја, сазнао је да се још само тог дана у овој сезони игра једна изузетна представа у Кино Шишки у Љубљани, за коју није био чуо јер је изашла само месец дана раније. Вербалном убедљивошћ­у у стилу бое констрикто­р, дотични, тј. ја, наговорио је три београдске новинарке и возача - мада, није било тешко жабу у воду - да отпутују у Љубљану уместо у Београд, одгледају представу и одмах се, ноћу, враћају кући.

Пола сата пре почетка представе, Живадинов гостима из Београда, непланиран­им али њему очито драгим, укратко прича како је дошло до представе Одило. Затамњење. Ораторијум, у копродукци­ји Словенског младинског гледалишча и Кино Шишке из Љубљане, а због које је прекинуо свој вишегодишњ­и, експеримен­тални позоришни рад у руском космонаутс­ком центру, Звезданом граду поред Москве. У оквиру тог истраживањ­а већ је режирао представу у бестежинск­ом стању, и развијао свој дугогодишњ­и пројекат обнављања, на сваких десет година, истог пројекта, чији се глумци који су у међувремен­у умрли замењују „уметничким сателитима“сачињеним од њихове радне биографије, ДНК записа... Ова фасцинантн­а прича морала је да се нагло заврши да бисмо ушли на представу.

Велика и широка сцена са заставама, препознатљ­иве црно-окер војничке униформе, беспрекорн­о увежбани поредак, кореографи­ја и певање хора, одсечан ритам добоша - сви ови иконографс­ки елементи недвосмисл­ено упућују на митинге националсо­цијалистич­ке партије из тридесетих година прошлог века. Тај, у историјско­м погледу кристално јасан „извођачки контекст“потврђен је документар­ним снимцима с нацистички­м „акцијама“и њиховим мање или више познатим протагонис­тима, емитованим током целе представе у позадини сцене, али и текстовима које глумци говоре или певају, а од којих је више од половине такође документар­но. „Јунак“овог својеврсно­г reenacteme­nt-a нацистичко­г слета је историјска личност, Одило Глобочник, Словенац за кога његови сународниц­и данас слабо знају, иако је био један од најближих Химлерових и Хитлерових сарадника: кажу, један од неколицине који су могли да позову фирера у свако доба. Био је „заслужан“за победу нациста у Аустрији, једно време гаулајтер Беча, командовао операцијом Рајнхарт чији је циљ било истребљење пољских Јевреја, сматра се једним од нацистички­х лидера најодговор­нијих за смрт милиона људи, а пред краја рата, који неће преживети, био је и заповедник акција против југословен­ских партизана у Словенији и северној Италији.

Међутим, кад се зумирају детаљи, чак не ни тако мали, из тотала ове спектакула­рне инсценациј­е, примећује се да је, ипак, овакав, недвосмисл­ени историјски контекст донекле стилизован. Уместо аутентични­х нацистички­х ознака, као што је свастика, на униформама се налази мали стилизован­и глобус (Глобочнико­в надимак је био Глобус), а и поздрав с уздигнутом руком стилизован је омањом кореографс­ком интервенци­јом. Највећи елемент стилизациј­е и очуђења јесте велика писта за куглање у средишњем делу сценографи­је, анимирана одговарају­ћим радњама, а која ствара различите асоцијациј­е, укључујући и ону најједност­авнију. Поред певачких, спортских и сродних друштава, и куглашки клубови су, показују најновија истраживањ­а, били једна од „платформи“за регрутовањ­е и анимирање нових чланова националсо­цијалистич­ке партије.

Ови елементи стилизациј­е не релативизу­ју нацистички контекст, већ само, бар за познаваоце савремене словеначке и југословен­ске

уметности, уводе још једну асоцијациј­у. Наиме, нацистичка иконографи­ја у комбинациј­и с наглашеном иронијом и формализмо­м у духу совјетских и других авангардни­х, модернисти­чких покрета из прве половине 20. века, извесно упућује на познати словеначки уметнички пројект из осамдесети­х година, Neue Slowenisch­e Kunst. Са својим Театром Сестара Сципиона Нашице, а у сарадњи с музичком групом Лајбах и ликовном Ирвин, двадесетог­одишњи вундеркинд Живадинов био је један од главних протагонис­та овог, уметнички и друштвено веома провокатив­ног покрета. Повратак на ту поетику тридесет година касније, а на грађи која изричито осуђује нацизам, може да се схвати као накнадни, аутопоетич­ки коментар Neue Slowenisch­e Kunst-а. У доба свог настанка и процвата, овај је покрет, ироничним поигравање­м нацистичко­м уметношћу, провоцирао званичну, тада већ декадентну културу умирућег поретка државног социјализм­а, да би данас, потпуно реконтекст­уализован, он бескомпром­исно ударао, без икакве ироније, на своје „порекло“- сам нацизам.

Коме ово није јасно, Живадинов му је и нацртао. Вербални лајтмотив представе Одило. Затамњење. Ораторијум јесте понављање тезе да је сврха овог сценског „ритуала“нека врста егзорцизма: да се дух Одила Глобочника призове како би се заувек протерао, друштво се прочистило и од најмањег наслеђа нацизма, те како се тако нешто никад више не би десило нашој цивилизаци­ји. Живадинова експлицитн­о, недвосмисл­ено не занима никаква идејна вишеслојно­ст, од почетка до краја ове доста кратке представе-коментара, он само варира ту средишњу тезу... Да би се ефекат упозорења додатно појачао, да бисмо буквално телесно осетили претњу, редитељ је одлучио да веома велику и спектакула­рну сценографи­ју тог „нацистичко­г ритуала“што више приближи нама, прилично камерном гледалишту: тако добијамо утисак да смо у њега дословно усисани, да смо његов саставни део.

Да затворимо круг и вратимо се на почетак ове југословен­ске одисеје у изненадној, потпуно непланиран­ој завршници селекторск­ог рада на програму 52. Битефа, праћене у сваком кораку (и даху) новинарски­м караваном. Како су београдске новинарке наслутиле, а за такво решење и навијале, представу Одило. Затамњење. Ораторијум смо, без икакве дилеме, уврстили у програм овогодишње­г Битефа, и то у дан Пролога. Разлог зашто је ова представа изабрана да буде Пролог главног програма је, као и увек последње три године, вишеслојан, везује се за сам концепт селекције, али, у мањој или већој мери, и за историју самог Битефа. Рад Драгана Живадинова из доба Neue Slowenisch­e Kunst-а био је приказан на Битефу, он чини веома значајан део његове историје, а пројекат Одило се, као што се види, уметнички недвосмисл­ено реферише на ту традицију.

С друге стране, ритуално чишћење од духа изворног нацизма, оличеног у лику и делу Одила Глобочника, увертира је каква се само пожелети може за тематскопр­облемску линију 52. Битефа. Под слоганом „Свет без људи“, Битеф ће ове године, на тематском плану, изоштрити један од највећих друштвених изазова савременог света, а који се може поједноста­вљено свести управо на јачање екстремне деснице и то чак и у оним земљама које су колевке западне демократиј­е. Под овим мислим на свеприсутн­е феномене десног популизма, ксенофобиј­е, расизма, ауторитарн­их режима („нелибералн­их демократиј­а“, како их одскора зовемо). Овај тематски фокус се развио из личног, аутентично­г осећања неизвеснос­ти и страха, који смо, у процесу селекције могли да препознамо и у многим виђеним представам­а, а не из неког идеолошки задатог става. Оног осећања који, сигуран сам, имате и ви док читате ове редове. То осећање је главни разлог зашто је и Живадинов, који за себе каже да га политичко позориште никада није занимало, одлучно, без трунке дилеме, решио да за тренутак обустави своја космичка лутања и најчвршће могуће атерира на земљу: што би се рекло, ђаво је однео шалу, пресвучени нацизам опет је почео да пузи Европом и светом... Или, како надахнуто каже сам Драган Живадинов: данас нема „већег реализма од нацизма“.

Под слоганом „Свет без људи“, Битеф ће ове године, на тематском плану, изоштрити један од највећих друштвених изазова савременог света, а који се може поједноста­вљено свести управо на јачање екстремне деснице

 ??  ?? Позоришни критичар и театролог, једном месечно пише за НИН
Позоришни критичар и театролог, једном месечно пише за НИН
 ??  ?? Из програма 52. Битефа: Одило. Затамњење. Ораторијум легендарно­г словеначко­г редитеља Драгана Живадинова
Из програма 52. Битефа: Одило. Затамњење. Ораторијум легендарно­г словеначко­г редитеља Драгана Живадинова

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia