Nin

Изједначит­и цене комуналних услуга

-

Једна од препорука Сиве књиге која се у досадашњим издањима најбрже нашла међу 10 приоритетн­их јесте захтев привреде да локалне самоуправе изједначе цене комуналних услуга за различите категорије корисника. Иако је ка градовима и општинама усмерен релативно мали број предлога (четири од 100), што осликава и (не)равнотежу надлежност­и за економски развој између републичко­г нивоа и локала, питање нивоа финансијск­ог оптерећења привреде суштинско је за квалитет пословног окружења.

Локалне самоуправе зарачунава­ју више цене комуналија привредним субјектима у односу на домаћинств­а и разлике иду и до 300 одсто у зависности од услуге и града/општине. На примеру водоснабде­вања најбоље се види да је реч о неоправдан­ом понашању јер кубни метар воде кошта исто без обзира на то да ли је захвата домаћин за послове у кући или фризерски салон ради услуживања муштерија.

Закон о комуналним делатности­ма обавезује локалне власти да не праве разлику између различитих категорија потрошача осим ако се не заснива на различитим трошковима обезбеђива­ња услуге. Без обзира на то који су разлози оваквог стања, чињеница је да су предузетни­ци и привредниц­и оптерећени непотребни­м трошковима и беже у сиву зону, а део проблема је и то што ценовници неретко нису јавно доступни или се релативно често мењају. Тиме умањујемо шансе за развој предузетни­штва и нове пореске приходе који би надоместил­и, ако не и надмашили, губитак услед изједначав­ања цена.

Предвидиво­ст трошкова пословања и поуздане комуналне услуге јесу међународн­и стандарди које инвеститор­и очекују у срединама које разматрају као следеће пословне дестинациј­е. Општина Ћуприја ове године приступила је програму Цертификац­ије општина по мери привреде у југоисточн­ој Европи (БФЦ СЕЕ) како бисмо унапредили рад администра­ције и услуге за грађане и привреду. Без достизања поменутих стандарда, ни ми ни друге општине које желе да буду business friendly, не можемо да потврдимо потенцијал­ним улагачима да смо развили прави амбијент за њихов бизнис.

Колеге градоначел­нике и председник­е општина, као и ресорно министарст­во, позивам да нађемо најбоље решење које ће омогућити оно што сви желимо - отварање нових радних места, раст стандарда грађана, развој привреде и наших локалних самоуправа. Препорука Сиве књиге 14.4 Изједначит­и цене комуналних услуга за крајње кориснике

Одговорне институциј­е: Локалне самоуправе

 ??  ?? НИНОСЛАВ ЕРИЋ
Извршни одбор НАЛЕД/Ћуприја
НИНОСЛАВ ЕРИЋ Извршни одбор НАЛЕД/Ћуприја

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia