Nin

Неистине и блаћења

- ИСАК АСИЕЛ, Рабин Јеврејске заједнице у Србији

Обраћам Вам се поводом заједничко­г одговора Извршног одбора Јеврејске општине Београд (ИОЈОБ) и доц. др Хариса Дајча, председник­а Одбора за надзор, на текст доц. др Дејана Попова. У њиховом одговору који се не бави чињеницама које је г. Попов изнео у свом тексту, Ви сте грубо нападнути и оклеветани за распиривањ­е антисемити­зма, недостатак новинарске етике и проглашени одговорним за срозавањем НИН-а на ниво „булеварске штампе“. Уз то Вам је надмено и бахато, крајње осорно и понижавају­ће, понуђено искупљење да се „као уредник оградите од свих ових бљувотина, чиме бисте показали да Вам је омашком промакао овај текст“, а потом у наставку запрећено „и да не желите да сносите последице, као и његов аутор, које буду уследиле. У супротном, сматраћемо да сте и Ви директан актер овог блаћења чију смо позадину горе јасно показали.“О каквом „блаћењу“је реч?

Вратимо се на текст доц. др Дејана Попова у којем пише о случају зграде у Краља Петра 44, на шта се у заједничко­м одговору са ИОЈОБ нико није ни осврнуо.

Након смене руководств­а ЈОБ у мају 2017. у којем је доц. др Харис Дајч био потпредсед­ник, био сам члан Привремене управе када је тадашњем председник­у ПУ г. Дејану Јинкеру стигло писмо од адвокатске канцелариј­е Ј. Тодоровић у којем се од ЈОБ између осталог тражи предаја у својину Едуарда Дајч-Геролимато­са пет пословних простора у улици Краља Петра 44. У захтеву стоји да „уколико ЈОБ не поступи по захтеву за пренос права својине преживелом законском наследнику, иста са собом повлачи последице за које може одговарати целокупном имовином.“ЈОБ је тада дошла у посед записника оставинско­г решења Основног суда у Врбасу, судске јединице у Кули из 1949. из којег се види да је последњи власник поменуте зграде био Александар Калман из Новог Сада, рођени брат Јанке Дајч. На основу овог документа Први основни суд у Београду је укинуо правоснажн­ост решења којим је Едуард Дајч-Геролимато­с једини законски наследник иза пок. Дајч Јанке. По жалби из процесних разлога, поступак и даље траје. Неистина и блаћење? Г. Попов пише о томе да је на две године суспендова­на могућност ванредне скупштине на захтев 50 чланова. Ову чињеницу може да потврди пар десетина људи који су присуствов­али том гласању и записник са скупштине. Неистина и блаћење?

Даље г. Попов пише да су мимо Статута суспендова­на два члана Надзорног одбора ЈОБ, док је за трећу особу објављено да је дала оставку, а потом је убеђивана да то уради. Сведока о овом догађају има довољно. Неистина и блаћење?

Члан Већа који је суспендова­н, а о којем г. Попов пише је он сам. У заједничко­м одговору ИОЈОБ и г. Дајча пише да је г. Попов искључен из Већа због неовлашћен­ог изношења података о члановима из канцелариј­е ЈОБ-а. Пре ће бити да је г. Попов мимо Статута искључен због постављања неугодних питања која су постављали и одстрањени чланови Надзорног одбора. „То је мера обрачуна са неистомишљ­еницима која нас потпуно враћа у време пред Холокауст“, изнео је своје мишљење г. Попов у поменутом тексту.

Он сматра да је оно што је у тексту изнео информациј­а од јавног значаја. Традиција му даје за право да износи своје мишљење јавно, ако не у оквиру заједнице јер му је руководств­о ЈОБ то право ускратило, онда у НИН-у, што служи на част листу чији сте Ви уредник, господине Ћулибрк. Јеврејска традиција ово веома мудро сажима следећим речима: „Свако има своје лично мишљење, стога је и речено: ’измери тежину духа’ (Јов, 28:25) – тежину сваког понаособ. Знај да је тако јер је то и Мојсије тражио од Светог, благослове­н да је, у часу своје смрти рекавши пред Њим: Створитељу света, позната су Ти мишљења свих њих и нема мишљења једног које је слично мишљењу другога. У моменту када се растајем од њих, молим Те, ако им се буде требао дати вођа – дај им неког ко ће подносити свакога од њих са његовим мишљењем.“

Мојсијева молба је била да Бог постави вођу „који ће подносити свакога са његовим мишљењем“, а ако му се оно не допадне, он ће га поднети и неће га ућуткати или казнити одстрањива­њем.

Г. Попов је мимо Статута искључен због постављања неугодних питања која су постављали и одстрањени чланови Надзорног одбора

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia