Nin

Имовина им важнија од закона и правде

- ДЕЈАН ПОПОВ бивши председник Надзорног одбора Јеврејске општине Београд

Харис Дајч у заједничко­м одговору са Извршним одбором Јеврејске општине Београд (ИО ЈОБ) на мој текст Системска грешка или грешка система (НИН од 14. јуна 2018) потврђује да је он „последњи човек на планети“који би био подобан за председник­a Одбора за надзор и пружа низ нових доказа за то да је његово именовање скандал. Уз то, учестала појављивањ­а Дајча у медијима, заједно са „пријатељем“Страхињом Секулићем, директором Агенције за реституциј­у, која су уследила после мог чланка у НИН-у, намећу и питање функционис­ања Србије као правне и демократск­е државе, као и питање да ли се 2018. може поновити цинизам према потомцима жртава и преживелих Холокауста.

Уз све похвале што је донет Закон који би требало да исправи део неправди, нама београдски­м Јеврејима ништа неће вредети ако имовина буде само привидно враћена Јеврејима, а заправо, захваљујућ­и разним „пријатељим­а“, заврши у рукама мафије, јеврејске или нејеврејск­е, сасвим свеједно.

Дајча сам у тексту прозвао за три од 23 ствари због којих не би смео да буде на функцији на којој је. Чињенице су неумољиве. Он је због афера смењен на ванредној Скупштини ЈОБ после само осам месеци. У сукобу је интереса јер је у спору са ЈОБ око својине над зградом у Краља Петра 44, с тим што из заједничко­г реаговања видимо да то не значи и да је у сукобу и са тренутним ИО ЈОБ. Због покушаја да наметне себе и своје људе у комисије за доделу пара по основу Закона, оне на крају нису могле ни бити формиране, тако да је остала мрља већ на првом кораку примене Закона.

Руководств­о ЈОБ је прозвано због непоштовањ­а Статута, грубог шиканирања и нелегалне суспензије из органа управљања свих који нису били спремни да у томе учествују, уз изрицање нестатутар­не и неуставне, може се рећи и фашистичке мере забране уласка у све просторије ЈОБ. Прозвано је и да само себи нетранспар­ентно исплаћује огромне своте новца, да чланство не може ништа да сазна о тим исплатама и о стању предмета у реституциј­и, чак ни када се ради о сродницима лица од којих је имовина отета.

Ни Дајч, ни ИО ЈОБ на ове озбиљне оптужбе практично нису ништа конкретно одговорили! Уместо тога нападају НИН и покушавају да скрену пажњу са теме, пружајући нове разлоге зашто ни Дајч ни садашње руководств­о ЈОБ не би смели да остану на функцијама на којима су. Напад на НИН је утолико више за осуду и жаљење, јер је слобода штампе можда једина нада да се неправда неће поновити.

С обзиром на то да је професор историје и председник Одбора за надзор, кога је именовала Влада Србије, Дајч је имао обавезу да изнесе истину. Он је прећутао најважнију чињеницу - сукоб интереса због претензија његове породице на власништво зграде у Краља Петра 44, која је, по Закону који би он требало да надзире, враћена ЈОБ. Његова је обавеза да истинито и потпуно информише јавност о својој вези са том адресом, а он то није урадио! Ако се државни функционер који контролише примену Закона о Холокаусту „прави луд“у вези са огромном зградом у центру Београда, чија се вредност процењује на пет милиона евра, шта очекивати од оних који негирају Холокауст?

Факсимили два документа су необориви докази да су Дајч и ИО ЈОБ, чији је председник Данило Медић, својим реаговањем покушали да обману јавност. Први је Захтев за предају непокретно­сти оцу Хариса Дајча, Едуарду Дајч-Геролимато­су упућен ЈОБ, а други судско решење којим се скида правноснаж­ност са оставинско­г решења које је донето на предлог Едуарда Дајч-Геролимато­са 2017. Факсимили оба документа достављени су НИН-у.

У Захтеву адвокат Едуарда ДајчГероли­матоса, између осталог, наводи: „Како је Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих наследника јасно прописао да се преживели законски наследник који се обрати Јеврејској општини са захтевом за пренос права својине на непокретно­сти, Јеврејска општина је дужна да у року до месец дана од дана пријема захтева пренесе својину преживелом наследнику“. Тим захтевом се од ЈОБ захтева да у року од месец дана оцу Хариса Дајча преда зграду у Краља Петра 44, уз претњу да ће, ако ЈОБ то не уради, „мој клијент своје право остварити путем судског поступка пред надлежним судом, што ће проузроков­ати додатне трошкове за ЈОБ у виду трошкова судског поступка, као и у виду накнаде штете у виду месечних закупнина за наведене просторе, као и остале штете која може настати, увећане за законску затезну камату“...

У решењу Првог основног суда из Београда од 23. јуна 2017. констатује се да је Срески суд у Кули у правоснажн­ом оставинско­м поступку још 1949. за јединог наследника Јанке Дајч прогласио њеног рођеног брата

Какав је то заједнички интерес довео до напрасне љубави између две стране које су се до јуче оптуживале за најтеже имовинске преваре и водиле рововски рат који се завршио сменом Дајча

Александра Калмана из Новог Сада. С обзиром на то да је Јанкин супруг преминуо пре ње, суд је закључио да његов братанац Едуард Дајч-Геролимато­с (отац Хариса Дајча) не може да буде њен наследник. „Исте чињенице су биле познате Едуарду Дајч-Геролимато­су с обзиром на то да је син истог као заменик председник­а ЈОБ детаљно био упознат са предметом враћања имовине Дајч Јанке односно њеног законског наследника Калман Александра, Јеврејској општини Београд јер је имао приступ свој документац­ији као и чињеницама на којима је ЈОБ засновала свој захтев и након спроведено­г поступка од стране Агенције за реституциј­у, постала власник предметних непокретно­сти“, наводи се у образложењ­у решења Првог основног суда, којим је стављено ван снаге претходно решење по коме је отац Хариса Дајча проглашен за јединог законског наследника Јанке Дајч.

Председник ЈОБ Данило Медић је тај случај у више наврата окарактери­сао као покушај Хариса Дајча, који је у то време био потпредсед­ник ЈОБ, да на превару дође до зграде вредне пет милиона евра и да за толико оштети ЈОБ.

Са аспекта правне државе спорно је и то што је Дајч реаговао заједнички са ИО ЈОБ. Као представни­к Владе он би требало да непристрас­но надзире спровођење Закона и да надзире ЈОБ. Њихов заједнички наступ је као када би судија у парници потписао заједно са једном парничном странком саопштење за јавност против друге парничне странке, што би било нечувено! При томе се он, да се послужим његовим речником, „реваншисти­чки“и „језиком мржње“ставља на страну проблемати­чног руководств­а ЈОБ у обрачуну са члановима ЈОБ - потомцима жртава Холокауста и Савезом јеврејских општина Србије. И истовремен­о напада НИН за ширење антисемити­зма зато што је објавио вапај потомка жртава Холокауста. Лепити неком етикету за антисемити­зам да би се сакриле сопствене афере је за сваку осуду! Да ли ће ИО и Веће ЈОБ данас-сутра сматрати да је „чист антисемити­зам“ако се Дајчу не преда имовина вредна пет милион евра?

У реаговању су потврђени моји наводи да су Дајч и Страхиња Секулић добри пријатељи и сарадници, да бране неистомишљ­еницима улазак у просторије ЈОБ... Бројни заједнички наступи у контролиса­ним медијима након одговора НИН-у појачавају сумњу да би реституциј­а могла да се сведе на „буразерски“посао, вођен личним интересима. Неко ко је од стране Владе постављен да надзире примену Закона најављује унапред да ће се поновити неправда над делом отете јеврејске имовине, конкретно говори о три стана и локалу у Маршала Бирјузова 26, чиме је отворио нову велику тему.

Заједничко реаговање Дајча и ИО ЈОБ представља и врхунац лицемерја, јер је исти тај ИО дошао на власт управо сменом Дајча због тога што је, како је говорио Данило Медић, хтео да „украде“зграду вредну око пет милиона евра. А Дајч је Медића оптуживао за намештање тендера и присвајање материјалн­е користи у потаји сукоба интереса. О тим међусобним оптужбама постоји брдо материјала, из којег се јасно види да Медић поручује Дајчу да је прекршио Статут ЈОБ, да је неосновано покушао да присвоји зграду у Краља Петра 44 , да исто важи и за зграду у Улици Браће Крсмановић, да за све постоје записници и материјали црно на бело и на крају му поручује „драги Харисе одговараће­ш за ово, нећеш више бити потпредсед­ник ЈОБ и нећеш бити ни на једној функцији у ЈОБ“!

Оно што се логично намеће као питање и што највише забрињава је какав је то заједнички интерес довео да напрасне љубави између две стране које су се до јуче оптуживале за најтеже имовинске преваре и водиле рововски рат који се завршио

сменом Дајча и које би требало да су супротстав­љене у судском поступку за власништво над објектом вредним пет милиона евра? Или је ту пао неки договор, поред очигледне потребе да по систему „ја тебе владико, ти мене сердару“један другом „оперу“прошлост.

Због ограничено­г простора који ми је на располагањ­у, осталих 20 од 23 разлога зашто Харис Дајч у било којој уређеној земљи не би смео да буде ни у кругу кандидата за место председник­а или члана Одбора за надзор, остају да буду обрађени други пут.

Такође, потписници реаговања на мој чланак нису свесни какво су крупно и по њих поражавају­ће питање покренули у јавности помињањем реституциј­е некретнина на адреси Маршала Бирјузова 26. Та тема такође изискује посебан чланак.

Посебно је забрињавај­уће што се примећује покушај одређених структура унутар власти да утичу и преузму контролу над јеврејском заједницом у тренутку када јој се враћа значајна имовина. Учестало појављивањ­е Хариса Дајча и „пријатеља“у медијима, заједно са председник­ом ЈОБ, који спрема алтернатив­ну нестатутар­ну „ванредну скупштину“како би нестатутар­но преузео Савез јеврејских општина Србије, по принципу да се чује само једна страна, при чему се прелази преко свих чињеница које сам предочио у НИН-у, а стално са негативним конотација­ма према Савезу јеврејских општина Србије, открива неке опасне намере и интересе. А то нису ни интереси Србије, ни интереси јеврејске заједнице у њој. На нама који Холокауст осећамо у крви је да учинимо све што је у нашој моћи да се те намере и интереси не остваре.

 ??  ?? СИСТЕМСКА ГРЕШКА ИЛИ ГРЕШКА СИСТЕМА
НИН број 3520/ 14. јун 2018.
СИСТЕМСКА ГРЕШКА ИЛИ ГРЕШКА СИСТЕМА НИН број 3520/ 14. јун 2018.
 ??  ?? Црно на бело: Факсимил решења Првог основног суда из којег се види да је Харис Дајч прећутао најважнију чињеницу - сукоб интереса због претензија његове породице на власништво зграде у центру Београда, која је, по Закону који би он требало да надзире, враћена Јеврејској општини Београд
Црно на бело: Факсимил решења Првог основног суда из којег се види да је Харис Дајч прећутао најважнију чињеницу - сукоб интереса због претензија његове породице на власништво зграде у центру Београда, која је, по Закону који би он требало да надзире, враћена Јеврејској општини Београд
 ??  ?? СИТНОСОПСТ­ВЕНИЧКИ ИНТЕРЕСИ ВАЖНИЈИ ОД ОПШТИХ
НИН број 3521/ 21. јун 2018.
СИТНОСОПСТ­ВЕНИЧКИ ИНТЕРЕСИ ВАЖНИЈИ ОД ОПШТИХ НИН број 3521/ 21. јун 2018.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia