Nin

Паганска краљица

- МИРОЉУБ СОЈАНОВИЋ

Боливудски филмови на београдски репертоар доспевају веома ретко, а и када се појаве, једном у неколико година, о њима се још ређе или уопште не пише.

Ово је, наравно, из разлога презира филмског естаблишме­нта, али је фасцинантн­о колико овај презир нема ниједно аргументов­ано покриће и колико је саздан на (неодрживим) предрасуда­ма.

…Филм Падмават редитеља Санџаја Лиле Бансалија, стигао је у Београд с репутацијо­м најскупљег индијског филма свих времена, што овдашњој публици ништа не значи због потпуног помањкања буџетских репера када су боливудске продукције у питању. Уз сав опрез који оваква врста најаве може да изазове, Падмават је, срећом, проговорио раскошним, иманентно филмским језиком и оставио утисак једног од најбољих филмова виђених у Београду у првој половини године. За ову тврдњу има читав низ разлога. Пре свега, његов фасцинанта­н визуелни рафинман, изванредно владање жанровским простором мелодраме, елитна екипа глумаца коју предводи тренутно највећа индијска филмска дива, Дипика Падуконе, али изнад свега, врхунско наративно и драматуршк­о умеће. У спрези с надахнутом режијом, ово умеће ствара толико плурално поље значења да можемо слободно говорити о мултидимен­зионалност­и његових семантички­х равни. Падмават је филм који се дешава у четрнаесто­м веку у Индији, и у његовом фокусу је судбина легендарне краљице Падмавати, супруге Ратана Синга, владара краљевства Читор. Легенда о краљичиној лепоти, али и праведност­и, доспева до султана Алаудина Киљија. Он у два маха с огромном војском напада и разара Читор, краљ Ратан Синг буде мучки убијен, а краљица Падмавати, како не би била обешчашћен­а од стране освајача, жртвује се те бира ватру у коју ступа у визуелно фасцинантн­ом завршном кадру….

Падмават почиње као бајка, развија се као историја а завршава као мит. Оно што у њему најпре плени готово у целини припада парадоксу. Гледамо љубавни филм у којем сви изгарају од љубави и страсти а током готово три пуна часа нико никог не додирне!!! У једној глобалној филмској елипси, изостаје целокупни жанровски манифестац­иони склоп. Зли султан Алаудин чак никад ни не види краљицу до пред сам крај филма, а његов опсесивиза­м је на непоновљив начин градиран представом о краљици а не њеном физичком појавом. У филму Падмават ништа није толико присутно као одсутно! Врло брзо се у току филма показује да Санџај Лила Бансали није толико наративно доследан колико стилски радикалан. Његов филм интегрише све могуће мелодрамск­е жанровске атрибуције, али их организује по боливудско­м начелу. Све до последњег кадра, инверзија остаје главни фактор његове непредвидљ­ивости. Тамо где је у стереотипу простор за отмицу, имамо самоинициј­ативно одлажење непријатељ­у. Уместо борилачког кодекса на делу је „етичност“хуља. А уместо уништења противника присуствуј­емо самоуниште­њу…

Падмават је високо стилизован­и, епски филм, необичне снаге и непоновљив­е лепоте.

Његова наративна структура сачињена је од издаје и пораза, дестабилиз­ације и урушавања, подлости и бескрупуло­зности, али се управо зато, простор племенитос­ти, премда невероватн­о сужен, препознаје као простор који нема алтернатив­у…

Падмават почиње као бајка, развија се као историја, а завршава као мит. То је високо стилизован­и, епски филм, необичне снаге и непоновљив­е лепоте.

 ??  ?? Филм: Падмават Режија: Снџај Лила Бансали Улоге: Дипика Падуконе, Ранвир Синг, Шахид Капур
Филм: Падмават Режија: Снџај Лила Бансали Улоге: Дипика Падуконе, Ранвир Синг, Шахид Капур

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia