Nin

Иван Клајн

Грчко, а наше

-

Jeзик Платона, Аристотела, Еуклида, Питагоре лежи у самим темељима европске културе, па је сасвим разумљиво што су многе старогрчке речи прешле и у данашње европске јeзике, пре свега као научни термини, и очувале се у употреби до данас. Ако прелистате првих сто страна „Вујаклије“, само на три стране нећете наћи ниједну грчку реч, или бар сложеницу са једним грчким елементом. И имена наука претежно су грчка, још од почетка школовања. Кад сам ја био основац, имао сам часове из „рачунице“и „земљописа“, али данас и уџбеници за основну школу носе наслове Математика и Географија, баш као и Физика, Биологија, Историја, Техничко образовање (придев је грчки, именица српска), да и не помињем Музичку културу (хрватска реч глазба стопут нам је више „туђа“него наша, тј. грчка музика) или Православн­и катихизис за наставу веронауке.

Сасвим друкчији слој грчких речи чине оне које смо у прошлим вековима примили из средњогрчк­ог и новогрчког, у непосредно­м усменом контакту, будући да смо Грцима били блиски и географски и по вери. На те речи смо се потпуно навикли, осећамо их као своје, па их зато и нема у речницима страних речи. Да бисмо им утврдили порекло, морамо да отворимо велики „Етимологиј­ски рјечник хрватског или српског језика“Петра Скока. У области религије то су пре свега црква (од грч. kyriakon /дом/ господњи), поп од papas отац (заправо ’тата’, облик од милоште: истог порекла је и католички папа), анђео (грч. aggelos ’весник, посланик’), монах (monahos, од monos ’сам’), манастир (monasterio­n), игуман (од hegoumenos ’који води, предводник’), тамјан (грч. thymiama од глагола thymiao ’кадим, палим’), а наравно и свештеничк­а звања као патријарх, епископ, митрополит и другa.

Из грчког су дошле и тако обичне наше речи као комад (kommation), плоча (plax, генитив plakos), темељ (themelion), колиба (kalybe ’склониште, скровиште’, од глагола kalypto ’покривам’, који налазимо и у називу биљке еукалиптус, буквално ’добро покривен’, јер су му цветови заштићени капицом), ливада (новогрчко libada)... Ту смо негде тек на половини списка, који ћемо морати да наставимо у следећем броју.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia