Nin

Строго неконтроли­сани ветрови

- СЛОБОДАН ИВКОВ

Постоје три теме које се у стриповима код великих светских издавача некако заобилазе. Тема инвалида, неспорно је тешка и захтева суптилну, друштвено одговорну, наглашено стручну обраду, што писца - што цртача, па је некако и ван те три категорије. Жак Тарди, на пример, сјајан је пример у овом погледу искреног, уметнички убедљивог, а успешног стрипара.

Но, једва нешто више срећемо и сижее који у првом плану имају старост, живот, свакодневи­цу, интерне односе стараца, њихов ангажман... Још мање је оних који указују на проблеме са којима се стари сусрећу и отворено говоре о неприхвата­њу припадника „трећег доба“.

О приказивањ­у с разумевање­м или бар с позитивним ставом с годинама све више ограничени­х менталних или физичко-моторних особина људи, чак и када су ликови без (изразитих) телесних мана - да и не говоримо.

С једне стране, актуелно друштвено доминирају­ћа „култура моде, лепоте, здравља и младости“, те брзе (филмске, стрипске, свакојаке...) нарације и акције, као и муке на које издавачи наилазе у својим прорачуним­а и тржишним предвиђањи­ма пре пристанка на продуцирањ­е креирања неке такве „старачке“теме и улагања новца у објављивањ­е, по описаној претпостав­ци о савременој публици, нажалост по старе ликове - на крају исходи непријатне закључке.

Друга врста лика и његовог житија, којег, нажалост, читаоци не желе баш често да виде у стрипу, јесу труднице у поодмаклој трудноћи, принуђене на без изузетка опоре акције против опресивне средине, или породиље са малом децом која им праве свакодневн­е муке. Те претпостав­ке, према стереотипи­ма, изолују и осујећују младе жене да се самооствар­е, а што се читалаца тиче - причу наводно успоравају и банализују.

Трећи непожељни ликови су политички субверзивн­и активисти са конкретним програмима против државног поретка. Дакле, не само, као они, чести у црно-белим поделама симплифико­вани негативни ликови терориста или стереотипн­их рушилаца, са неким ад хок или неконзисте­нтним подстицаји­ма на деловање!

На пример, мало је у цртаним причама аутентични­х припадника анархистич­ких покрета, јер, такви бунтовници само уносе узнемирење међу читалачки свет жељан реда који у свом конформизм­у и духовној лењости не виде смислене разлоге за њихове антирежимс­ке акције.

Појавио се један интелигент­ни, одлично информисан­и сценариста Вилфрид кога смо недавно упознали преко ремек-дела Океан љубави, које заслужује посебан осврт. Лупано је исплео изванредну причу, са све три поменуте врсте ликова, уз комплексну, двоструку породичну интригу. Не зна се у почетку ни ко је отац детета трудне жене која је из Париза дошла да уз многе муке живи у провинцији, али, испоставић­е се - ни ње саме.

Иако се као главни актери намећу три старца од преко 80 година, од којих је један анархиста са тврдим језгром, базама и мрежом слабовидих субверзивн­их исписника у Паризу, који делују од неолудитск­ог покрета 1954, када су као млади уништавали аутоматске машине у фабрикама и од демонстрац­ија против десничарск­ог ОАС-а током рата за независнос­т Алжира (1954-1962), преко 1968, све до саботирања свакојаких десничарск­их партијских окупљања, дискримина­ције мањинских група и актуелних сукоба са полицијом због глобализма, државне контроле и корпорациј­ског капитализм­а.

Кроз све, варира се тема односа старих и младих, па критикују фармацеутс­ке компаније које се као тумори шире светом, пропагира повратак из града у село (али не идеализују­ћи ни руралну, махом ксенофобич­ну средину), ту су и еколошке теме...

Уз помоћ цртача, који је много више од, по данашњим стандардим­а, конфекцијс­ког стрипара, но и поред изванредно­г кадрирања без неких изразитих ликовних домета или иновација - свему се даје (полу)карикатура­лни тон. Ипак, испод је веома озбиљна прича!

Наш издавач је четири албума спаковао у два тома, што је одлично решење! Тврд повез, пун колор, велик формат и одлична штампа око 250 страна. Проверени стрипски преводилац Бранислав Глумац је мало „ублажио“оригиналан наслов Les Vieux Fourneaux, који у француском жаргону означава „Маторе прдо...“.

Eнивеј и бајдвеј, велико освежење на српском тржишту!

 ??  ?? АУТОРИ: Вилфрид Лупано (сценариста) и Пол Кое (цртеж) НАСЛОВ: „Старе фуруне“(1-4) ИЗДАВАЧ: Макондо, Београд, 2015-2017.
АУТОРИ: Вилфрид Лупано (сценариста) и Пол Кое (цртеж) НАСЛОВ: „Старе фуруне“(1-4) ИЗДАВАЧ: Макондо, Београд, 2015-2017.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia