Nin

Онлајн зона уместо улице

НЕЛЕГАЛНА ТРГОВИНА НА ИНТЕРНЕТУ

-

Немогуће је проценити који степен сиве економије и нелегалне трговине се одвија онлајн, односно на интернету и путем друштвених мрежа, али се од представни­ка различитих инспекција чуло да су у питању огромне своте новца, а није искључено ни прање новца и овим каналом. Кажу да се све оно што се раније продавало на улицама, сада преселило на интернет и друштвене мреже.

Током расправе посвећене нелегалној трговини на интернету, представни­ци пореске полиције, али и тржишне инспекције углавном су се жалили на мали број инспектора, те ограничене домете њихових служби у борби против нерегистро­ване и нелегалне трговине на друштвеним мрежама. Драган Гајић, из Тржишне инспекције каже да је њихов рад углавном базиран на откривању нерегистро­ваних продаваца различите робе и услуга на интернету, али да је невоља што су ти продавци углавном корак испред државе и добро упућени у ограничења државних органа. „Закон о заштити потрошача прописује да онај ко легално продаје своју робу или услугу онлајн мора на сајту имати истакнуто име фирме, матични број и ПИБ. Свако ко продаје робу онлајн, а нема те податке сумњив је тржишним и пореским органима“, каже Гајић. Ипак, ни тржишна, а ни пореска или било која друга инспекција немају довољан број људи који би могли ефикасније да се баве нелегалном трговином на интернету, а Иван Ивановић, из пореске полиције, илустровао је то следећим примером: „Тачно је да је Пореска управа имала надлежност­и и овлашћења када је у питању легалност софтвера на тржишту и да смо имали јединицу која се тиме бави.

Од када је јединица 2015. године расформира­на, у склопу трансформа­ције Пореске управе, ситуација на овом тржишту је погоршана, али сигурно је да се нашој управи ове надлежност­и неће враћати, те борбу против нелегалних софтвера на тржишту морају водити неки други државни органи, јер идеја трансформа­ције је да се Пореска управа ослободи оних послова који се непосредно не тичу прикупљања пореза“. Инспектори су се пожалили и да интернет провајдери углавном не поштују законске обавезе о чувању ИП адреса, што њима отежава посао откривања нелегалних и непријавље­них трговаца на интернету.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia