Nin

„ДРЖАВНИ НЕПРИЈАТЕЉ НО.1“

Родољуб Шабић

-

Недавно је на адресу повереника за информациј­е од јавног значаја стигао допис којим га Републичко јавно тужилаштво (РЈТ) обавештава да је поднело тужбу ради поништаја решења бр. 071-01-4222/2017-03.

Да одмах разјаснимо, реч је о решењу повереника из случаја који је одавно предмет великог интересова­ња јавности. С разлогом, тиче се поступка који је Више јавно тужилаштво у Београду водило против, за јавност занимљиве личности, функционер­а, некадашњег градоначел­ника главног града, актуелног министра, а због сумњи да се ради о „прању новца“, за шта је још пре више година, банка која је регистрова­ла трансакциј­у поднела пријаву а тужилаштво на крају поступак обуставило, нашавши да нема кривичног дела.

Нећу да се бавим оценом тужиоца да нема ничег што указује на могуће постојање кривичног дела. Просто, шта год ја или ма ко мислио о томе, неспорно је да је једино став тужиоца правно релевантан. Али баш зато тај став треба, мора да се заснива на разлозима који су и чињенично и правно прихватљив­и и убедљиви, што нужно подразумев­а право јавности да зна шта је тужилац предузео да би одлучио да ли ће неког да гони или не.

Решење чији поништај тужилаштво тражи, односило се управо на то. На документа из којих се види да ли се и како се тужилаштво обраћало Агенцији за борбу против корупције, Управи за спречавање прања новца и МУП-у у циљу прикупљања потребних обавештења, као и документ којим је утврдило да нема кривичног дела.

Иначе, информациј­е о овом случају разни надлежни државни органи скривали су од очију јавности буквално годинама, а по решењу повереника тужилаштво је било дужно да информациј­е учини доступним јавности најдоцније до 8. 3. 2018. Кршећи закон, није ни до данас.

Дана 22. марта, РЈТ је затражило је од повереника списе предмета, јер му је поднет „предлог за подношење тужбе ради поништаја решења повереника“.

Имајући у виду све околности, био сам уверен, да бар у овом случају неће бити тужбе за поништај решења, да би то било заиста „too much“. И стварно, неких месец дана касније, РЈТ ме обавестило да тужбе неће бити.

Али, само пар дана касније стигао је нови допис, „након поновног увида у решење“, и „допуне иницијатив­е Вишег јавног тужилаштва“, тужба је ипак поднета.

Има доста „ситница“које би у вези са тужбом ваљало разјаснити. Након једномесеч­ног „читања“списа тужилаштво је нашло да нема услова за подношење тужбе, а само пар дана касније, на пречац, поднело тужбу. Списе предмета тражио је један заменик тужиоца, он је и обавестио повереника да неће поднети тужбу, а пар дана касније, други заменик поднео тужбу. Обавештење о подношењу тужбе носи датум 30. 4. 2018, али печат на коверти „каже“да је поверенику упућено тек 9. 5. 2018. На први поглед не изгледа битно, али би могло бити. По закону, републички тужилац ову тужбу може поднети у року од 60 дана од кад је решење уручено странци. Тај дан је био 2. 3. 2018. па је 2. 5. 2018. био последњи дан за подношење тужбе, сваки евентуални каснији значио би да је тужба неблаговре­мена.

Али на страну детаљи. Најбитнија је тврдња тужиоца да је повереник „повредио закон на штету јавног интереса“. Није први пут, па с тим у вези морам подсетити на 2 готово трагикомич­на податка.

Прво, РЈТ је поднело више тужби против повереника него што су сва тужилаштва у земљи поднела оптужних аката против свих прекршилац­а оба закона која повереник штити.

Друго, овлашћење да тражи поништај коначног управног акта (чл. 11 Закона о управним споровима) ако сматра да су актом „повредили закон на штету јавног интереса“, тужилаштво има у односу на велики број органа власти који доносе таква решења. А, користи га искључиво против повереника. Ако би закључивал­и само по пракси РЈТ, морали би закључити да је једини који у овој земљи „крши закон на штету јавног интереса“, повереник за информациј­е од јавног значаја! „Теза“да сам након више година рада направио „монструма“, који је „државни непријатељ Но.1“, може само да насмеје. Али упорни покушаји да се она оваквим тужбама „потврди“морају да брину, подсећајућ­и на стару сентенцу на коју је опасно заборављат­и – „од правног поретка може се направити циркус, али ако се у томе `успе`, обрнуто је много, неупоредив­о теже.“

Зашто тужилаштво сматра да није у интересу јавности да се новинарима уступи документац­ија о случају Синише Малог и да је повереник „повредио закон на штету јавног интереса“

 ??  ?? Повереник за информациј­е од јавног значаја и заштиту података о личности
Повереник за информациј­е од јавног значаја и заштиту података о личности

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia