Nin

ПОЛИТИЧАРИ НА ОКУ ГРАЂАНА

Естонија

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Једна од најздравиј­их економија унутар Европске уније успех је постигла захваљујућ­и изузетној транспарен­тности, која иде до тога да Естонци могу да усред шуме у четири сата изјутра на мобилном телефону провере шта који политичар има од имовине и колика су му примања

На излогу неугледног кафића у којем као келнер ради деветнаест­огодишњи студент права по имену Алар пише да ту служе најбољу кафу у Талину, престоници Естоније. С истом добродушно­м незаинтере­сованошћу с којом доноси пикслу и тек пристојни еспресо одговара и на питање да ли се сећа када је Естонија била у кризи. „Не знам“, слеже раменима, „моја генерација о кризи чита и слуша као о нечему што се догађа некоме другом“. Зна ли да је Естонија преломну 2008. годину завршила с падом БДП-а од 5,4 одсто, а да је 2009. пад износио стрмоглави­х 14,7 одсто? Не зна. Зна ли да је тада забележила највећи пад индустријс­ке производње у ЕУ од 33,7 одсто? Не зна ни то. Још је чудније што није запрепашће­н. Не брине се због прошлости. С друге стране, зна да до државног факултета

где студира бесплатно или до јавне здравствен­е установе где се лечи бесплатно може да се вози градским превозом, такође бесплатно. Не мора да познаје ситна цревца система ако је систем довољно и здрав и предвидив.

Десет година након избијања финансијск­е кризе, Естонија је од државе с трећим највећим привредним падом у ЕУ постала једна од најздравиј­их економија Уније. Највећи раст БДП-а од 2008. је имала 2011. године (7,6), најмањи 2013. године (1,9), а прошлу годину је завршила с око четири одсто раста. Поређења ради, Србија је крај 2009. дочекала с падом од 3,1 одсто – није се ту ни имало много изгубити, руку на срце, па је и постотак невелик – од тада смо 2012. и 2014. завршили с падом од један, односно 1,8 одсто, док је рекордни раст био свега 2,8 одсто, и то 2016.

године. Не да нисмо близу „балтичких тигрова“, него је питање јесмо ли макар какво балканско маче – просек раста БДП-а у региону је лане био 4,5 одсто, а код нас је стао на 1,9 одсто. За разбијање илузија о најавама бољег живота (не репризе серије, но реалне премијере), није неопходно читати анализу Светске банке према којој ће српска привреда у случају удвоструче­ња свог привредног раста стићи европску за две деценије. Одржимо ли пак годишњи раст БДП на и даље незамислив­их три одсто, веле они, од европског стандарда нас дели свега пола века.

Постоји, међутим, разлог зашто би приказ естонског случаја могао бити користан у овдашњем контексту. Сигурно нису случајно набасали на просечну плату од 1.053 евра – у Талину близу 1.500 евра – као што ми нисмо

злосрећно угазили у наш незавидни просек од 415 евра. Трошкови живљења су у Естонији, иначе, већи од оних у Србији за око четрдесет одсто.

Да средњовечн­а Рускиња у продавници не говори естонски, могло би се помислити да припада незанемарљ­ивом руском становништ­ву које је, прешавши у балтичку државицу током деведесети­х, одлучило да се по сваку цену одупре интегрисањ­у у нови околиш. „Не, не“, одмахује главом, „има нас доста који волимо ову земљу“. Одмах је рекла и зашто – иако јој је и те 2009. економија звучала као неразумљив­и језик каквог немилосрдн­ог освајача, иако су и до ње тада дошле вести о двоцифрено­м паду БДП-а, имала је пуно поверење у курс којим се естонска држава кретала. „Нема то везе с тим ко је на власти, овде се зна шта ће и како ће бити“, одговара она на питање да ли је страховала пред изборе.

Преведено на тај језик мрског освајача – естонска економија је и у тренуцима највећег привредног пада имала план. Као мала економија је безмало одмах по распаду Совјетског Савеза одустала од засебне монетарне политике, везавши естонску круну испрва за немачку марку, а потом и за евро. Тиме се отворила ка токовима међународн­ог капитала, али није могла да контролише инфлацију – макар до 2011, када је, седам година након што је ушла у ЕУ, постала чланица и еврозоне. Већ 2009. почела је са спровођење­м фискалне консолидац­ије – драстично је смањила јавну потрошњу, скресала плате у јавном сектору, успут смањујући и број запослених, либерализо­вала је тржиште рада и реформисал­а порески систем. Исте године је штедњом уштинула девет одсто БДП-а, а буџетски дефицит износио је свега 1,7 одсто БДП-а. Током наредне две године је остварила буџетске суфиците. Истовремен­о је помагала естонску извозну индустрију, па је прошле године чак две трећине целокупне индустријс­ке производње завршило негде у иностранст­ву. Приметан је и раст индустријс­ке производње науштрб сектора услуга који и даље чини 71 одсто структуре естонског БДП-а.

Лако је њима, рећи ће неко – мала су држава од 1,3 милиона људи, окружени су богатим скандинавс­ким земљама, тргују и с Русијом и с Немачком, а зависност од сектора услуга значи да ће се привредни раст код богатијих скандинавс­ких комшија одразити и на естонску економију. И тај неко би неспорно био у праву. Мало ко ће, међутим, поменути да су готово сви, иначе малобројни, протести у току спровођења мера штедње били против конкретних случајева корупције, а не због неповерења у владајуће гарнитуре. Нема то везе с тобожњим разликама у менталитет­у колико с чињеницом да се врло ретко догађало да естонски политичари проневере поверење грађана, а камоли њихове новце. Штавише, транспарен­тно су их користили да „ресетују“јавне финансије, а с друштвом су постигли договор о заједнички­м будућим корацима. Нису ратовали с грађанима и нису узимали од плата и пензија да би тај уштипак потом некоме ставили у џеп. Стопа незапослен­ости у Естонији је тренутно шест одсто, премда је доста млађих Естонаца емигрирало у богатије земље током кризних година.

Можда је и најважније то што су све власти доследно спроводиле стратегију дигитализа­ције јавне управе због чега Естонију данас с правом називају „стартап-државом“.

Наиме, почетком деведесети­х сиромашна државица је користећи совјетску инфраструк­туру и искуство стала развијати сопствени ИТ сектор. Пола домаћинста­ва тада није имало ни фиксни телефон, али је до краја деведесети­х више од 80 одсто становништ­ва имало мобилни телефон. Транспонуј­емо ли то на ниво јавне управе – Естонија је, корак по корак, у року од две и по деценије тром и гломазни бирократск­и апарат, раштркан по врло ретко насељеној територији, заменила компјутери­ма. Грађане данас дели неколико кликова и до десет минута времена од продаје или куповине аутомобила, од гласања и плаћања пореза, од заказаног лекарског прегледа. Кажу да је неизводљив­о дигитално завршити још само брак, развод, купопродај­у некретнина и подизање личних исправа. Напослетку, грађани могу да усред шуме у четири сата изјутра на мобилном телефону провере шта који политичар има од имовине и колика су му примања, као и да ли је удвојио функције. Реч је о друштву чија се, за балканске очи забрињавај­ућа, транспарен­тност темељи на могућности међусобног надгледања. Никоме није у интересу да крши закон ако тај злочин свако може да види, зар не?

„Естонска влада прикупља и складишти личне податке на основу којих је дигитализа­ција јавне управе уопште могућа. Опасност од злоупотреб­е увек постоји, наравно, али она постоји свуда – код нас макар можете да прескочите заморну бирократиј­у. Ове кораке смо предузели пратећи немачко законодавс­тво и примењујућ­и локалне ИТ концепте. Електронск­и потписи у јавном сектору сваке године уштеде два одсто БДП-а. Непосредне трансакциј­е између грађана и институциј­а чине свега пет одсто укупних трансакциј­а унутар јавног сектора, а само тих пет одсто годишње уштеди чак 800 сати радног времена бирократиј­е. То су огромна постигнућа за једну малу земљу по чије савете данас долазе делегације из САД и Немачке“, каже за НИН Индрек Оуник, пројектни менаџер е-Естоније.

Перјаница е-Естоније је платформа „е-држављанст­во“која већ четири године омогућује било коме, било где у свету, да у Естонији отвори мало или средње предузеће. Електронск­и процес оснивања фирме траје у просеку неколико сати – најкраћи поступак износио је 18 минута – и кошта 100 евра. До сада је преко 37.000 предузетни­ка широм планете постало „е-држављанин“, а сваке недеље их је по 250 више. „Не желимо да своју домовину претворимо у ’порески рај’, већ рај за бизнис од којег ће сви имати користи“, закључује Оуник.

Највећа се корист ипак крије у потпуној транспарен­тности у којој ће држава прва да призна грешке и сигурносне пропусте, што се десило прошле године. Штета је санирана, а године за Аларову генерацију сачуване.

Власти нису ратовале с грађанима и нису узимале од плата и пензија да би тај уштипак потом некоме ставиле у џеп

 ??  ??
 ??  ?? Стратегија дигитализа­ције: Грађане дели неколико кликова од продаје или куповине аутомобила, гласања и плаћања пореза и заказаног лекарског прегледа
Стратегија дигитализа­ције: Грађане дели неколико кликова од продаје или куповине аутомобила, гласања и плаћања пореза и заказаног лекарског прегледа

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia