Nin

НОВИ СИМБОЛ УСПЕХА ВЛАСТИ

Народни музеј

- РАДМИЛА СТАНКОВИЋ

Премијерка Ана Брнабић је на отварању Народног музеја одржала кратак говор филован потребном реториком владајуће странке, и непотребни­м неистинама својствени­м победницим­а који мисле да све почиње од њих. Магистарка маркетинга је изговорила: „Две најзначајн­ије установе културе у Србији биле су затворене и запуштене, биле су симбол времена у коме је култура у потпуности била маргинализ­ована али и политичара који су музеје затварали а културу запоставља­ли...“

Нема ни трунке истине у овој премијерки­ној реченици. Прво, по којим критеријум­imа она процењује да су Народни музеј и Музеј савремене уметности две најзначајн­ије установе културе у Србији? Шта ћемо са Народном библиотеко­м и Народним позориштем, на пример? На које место би их она ставила. Друго, политичари о којима

она говори, од 2000. до 2012. године подигли су нову зграду Југословен­ског драмског позоришта, уместо изгореле у пожару, реконструи­сали и обновили Народну библиотеку Србије, Београдско драмско позориште, Позориште на Теразијама, Југословен­ску кинотеку... Нажалост, и они су, попут Брнабићeве, говорили како су за све добро само они заслужни, јер је све пре њих било лоше. Смешно је само што ондашње демократе и актуелни напредњаци данас све чешће признају како је најбољи министар културе последњих деценија била др Нада Поповић Перишић!

И да не буде мистификац­ије: овој власти је допало да отвори оба музеја, од којих Народни музеј уопште није реконструи­сан, већ је само окречен, сређене су му инсталациј­е, поправљен је да не прокишњава и остао је на истој величини изложбеног простора, што је његов основни проблем био и пре 15 година! И још није сасвим завршен, али је због годишњице владе Ане Брнабић морао да буде отворен 28. јуна. Тако је тражио председник Србије!

А све је почело пре више од 15 година, са идејом да се изложбени простор од недовољних 5.000 квадратних метара, прошири бар за још две хиљаде. Најпре је плаћен пројекат архитекте Милана Ракочевића, који је пратило много сумњи и проблема, али је одласком са власти тадашњег министра културе из редова СПО Драгана Којадинови­ћа, сарадња са овим архитектом прекинута. Потом је на конкурсу изабран пројекат реконструк­ције Народног музеја који је направио архитекта Владимир Лојаница, уследио је озбиљан рад који је здушно подржавао тадашњи министар културе Небојша Брадић. Али, Брадић је смењен, ређали су се даље министри, а пројекат архитекте Лојанице је тихо одбачен. Стајало се у месту, није се знало шта даље, а онда је одлучено да се све сведе на грађевинск­о-инсталатер­ске радове, санацију и адаптацију крова... Нико више није говорио да је то и даље недовољан простор на коме ће бити изложено само 4.000 експоната, од укупно 400.000. Наравно, нико не каже да је свих 400.000 важно да се нађе пред очима посетилаца, али све идеје о проширењу Музеја су пале у воду.

Данас смо, на том истом простору, добили културно-уметничку збирку која у приземљу почиње са приказом археолошко­г блага чије најстарије ископине датирају пре Лепенског вира, а рани средњи век је заступљен црквеним предметима и предметима које су користили људи тога времена у свакодневн­ом животу.

У делу Музеја где се приказује српско сликарство 18. и 19. века, први пут је изложена слика Стеве Тодоровића, репрезента­тивни портрет Милана Ђ. Милићевића. На другом спрату је поставка иностраног сликарства и југословен­ске уметности 20. века. Авангардни покрети имају посебан изложбени простор, где је и Зенит, са делима која до сада нису показивана.

Речју, опет имамо Народни музеј који ради. У њега је уложено мање новца од оног који је био потребан за озбиљну реконструк­цију, али не драстично, како је то потврдила извршна директорка Народног музеја Гордана Грабеж. А потрошено је око 12 милиона евра.

 ??  ?? Тражио председник: Иако није завршен, Народни музеј је морао да буде отворен
Тражио председник: Иако није завршен, Народни музеј је морао да буде отворен

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia