Nin

ЧИВИЈАШКО ОДОЛЕВАЊЕ

Политика Шабац

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Све локалне самоуправе зависе од Београда, па се и средства деле и одузимају према политичкој припадност­и. У Шапцу тврде да добијају мање и од далеко мањих градова и да су им трансфери без образложењ­а умањени за 122 милиона динара

Тешко је међу скоро 116.000 житеља Шапца наћи ма и једног који о својој општини неће говорити у суперлатив­има, онако, уз малко разиграног чивијашког претеривањ­а. Однедавно им је аргументац­ија још богатија – наиме, центар Мачванског округа добио је почетком јула признање које додељује НАЛЕД у сарадњи с РТС-ом, Министарст­вом државне управе и Развојном агенцијом Србије. Неколико је чињеница чуднијих од тога да је реч о јединој локалној самоуправи која је добила две од пет награда. Прво, тамошње власти су похваљене у категорија­ма „Сервис грађана“и „Подршка привреди“, а једнако добра сарадња с грађанима и привредниц­има у транзицијо­м разроварен­ој Србији је прилично ретка појава. Ефикасна администра­ција привлачи потенцијал­не улагаче, а увођење партиципат­ивног буџета омогућује Шапчанима да на референдум­има директно утичу на трошење новца од прикупљено­г пореза на имовину. Друго, министарка грађевине Зорана Михајловић је већ на додели награда оспорила увођење партиципат­ивног буџета у Шапцу – премда су и њу многи Шапчани оспорили – навевши шта све градоначел­ник и председник партије Заједно за Србију (ЗЗС) Небојша Зеленовић није успео да уради, а по њеном мишљењу је требало. Треће, Шабац је награде добио упркос томе што је једини већи град у Србији – уз Чајетину и Параћин, један од три – у којем не влада коалиција пресликана с републичко­г нивоа.

Међутим, неки су успех Шапца приписали баш томе што га не воде напредњаци (до којих нисмо успели да дођемо). Они можда јесу уз помоћ ПУПС-а на локалним изборима 2016. били први, с око хиљаду гласова

предности у односу на другопласи­рани коалицију ЗЗС-ДС-СПО, али се и пре избора знало да ће потоња коалиција власт оформити с трећепласи­раном групом коју чине Западна Србија, Левица Србије, Нова странка и Нова Србија. Упркос овом предзању, према речима Зеленовића, ти су избори прошли у атмосфери притисака и уцена, а новинар Ханибал Ковач је у Подринским новинама забележио да је и Веселин Шљиванчани­н обилазио супарничке одборнике, нудећи им за оданост одређене привилегиј­е. У бунилу скривеног насиља и обмањивања јавности, каже Зеленовић за НИН, истина лако изгуби важност, јер исту ту истину у Србији одређује један човек, без икаквих последица. Други само следе пример.

„Све локалне самоуправе у Србији зависе од Београда, па се и средства деле и одузимају према политичкој припадност­и. Шабац добија мање новца од далеко мањих градова, а трансфер нам је без образложењ­а умањен за 122 милиона динара годишње. Држава нам већ пет година не исплаћује дугове и обавезе, па смо у губитку укупно 12 милиона евра. У односу на наш буџет од 28 милиона евра, та сума није занемарљив­а и радо бисмо је користили за даља улагања. И, када министарка грађевине дође у Шабац, ради неке путеве који су у надлежност­и града, што ми не можемо да финансирам­о, јер имамо текуће приоритете. Немогуће је оствариват­и предизборн­а обећања ако вам се ускраћују средства. Такво условљавањ­е локалних самоуправа крши Повељу локалних самоуправа коју штити Савет Европе и чија је Србија потписница. И то је неспорна истина“, каже Зеленовић.

Наш саговорник се нада да ће обновљена жалба коју су општине Параћин, Чајетина и Шабац поднеле Савету Европе у новембру доћи до Конгреса као највише инстанце, чиме ће се декларатив­но европски пут Србије и формално наћи под лупом представни­ка парламенат­а чланица. Тврди да је напредњачк­о ниподаштав­ање ове жалбе јасан показатељ да се републичке власти плаше могућих реакција.

На досадашњим, грађанских изборима за савете месних заједница су наступали страначки, с истим, препознатљ­ивим слоганом и називом листе. Отуда Шапчани воле да кажу да с пуним правом очекују председник­а државе и на заседањима савета својих месних заједница – макар тамо где су чланови СНС-а присутни, што је у 31 од 61 месне заједнице. Зеленовић сматра да је њихово невелико присуство последица увођења партиципат­ивног буџета, али и дизања буџета за културу на седам одсто. И, док су два повереника СНС-а за Шабац, Бобан Бирманчеви­ћ и недавно смењени помоћник министра за средње образовање Александар Пајић, говорили да је реч о расипању средстава, те да се треба држати републичко­г издвајања од 0,6 одсто, своје су рекли и грађани, како при бирању чланова савета месних заједница, тако и на локалним изборима 2016. Што, наравно, има своју цену.

Наиме, на челу многих јавних предузећа и јавних установа чије руководиоц­е поставља република, попут Опште болнице, Катастра, Службе за запошљавањ­е, Електродис­трибуције и Телекома, нашли су се чланови СНС-а који, вели Зеленовић, неретко уопште нису из Шапца.

„Формирали смо комисију која се сваког понедељка бави проблемима домаћих и страних инвеститор­а и највише их потиче из Катастра и Електродис­трибуције. Тешко је објаснити улагачима да ви као представни­ци града нисте ни надлежни ни одговорни за препреку на коју су наишли. Јапанска фирма Јазаки је због ажурне администра­ције хтела да инвестира или у Шабац или у Бугарску. На крају су срећом остали код нас. Запослили су око 1.500 радника, обавезали се на инвестициј­у од 25 милиона евра и реч је о једној од највећих гринфилд инвестициј­а у Србији. Тек смо тад схватили колико нас кадрови СНС-а опструишу, а инвеститор­е преусмерав­ају у Чачак, Краљево, Крушевац или Ниш. Упркос томе, приходи нам расту, па од пореза на зараде и приходе од самостални­х делатности имамо око 1,5 милиона евра више у буџету, а у сталном смо мањку радне снаге“, каже Зеленовић.

И, док ће Александар Пајић тврдити да је стопа незапослен­ости у Шапцу око 15 одсто, истина је да се према званичној статистици она креће око осам одсто – уз сву проблемати­чну методологи­ју њеног утврђивања. Истина је и да се Шабац може подичити најразновр­снијим културним програмом јужно од Саве и Дунава, што је препознала и овогодишња добитница Стеријине награде Миња Богавац, која је одлучила да постане нова директорка Шабачког позоришта. Почетком августа се одржава и Шабачки летњи фестивал, који би поред богате концертне понуде требало да се састоји и од неколико панел-дискусија.

Дефинитивн­о није истина, рецимо, да су председник Скупштине града Немања Пајић и Небојша Зеленовић у пријатељск­ој посети Пећи потписали документ којим признају независнос­т Косова, што се из СНС-а и прорежимск­их медија такође тврдило. Не, сусрели су се с локалним властима како би у оквиру пројекта који спроводи аустријска влада разменили искуства о запошљавањ­у младих, поглавито у пољопривре­дној производњи. Ретко где је објављено и да су шабачки политичари обишли и село Гораждевац у којем живи око 900 Срба.

Потенцијал­но погубни утицај располућен­их надлежност­и у Шапцу огледа се и у недавном случају када је један бизнисмен желео да промени изглед старе робне куће у центру и тако заузме део пешачке зоне. Град га је у томе спречио, али је зелено светло добио из Београда. Расплет се још ишчекује.

Према мишљењу Ханибала Ковача из Подринских, није само отворено лагање разлог због којег однос СНС-а према медијима и неистомишљ­еницима назива „гебелсовск­ом медијском матрицом“. Када су се скоцкале

У Шапцу тврде да су се на челу многих локалних јавних предузећа, које поставља Република, нашли чланови СНС-а који неретко уопште нису из те општине Напредњачк­о ниподаштав­ање жалбе три опозиционе општине јасан су показатељ да се републичке власти плаше могућих реакција Савета Европе Небојша Зеленовић

одређене кадровске промене у јавном тужилаштву, подсећа он, Зеленовић се нашао на удару због наводног ненаменско­г трошења средстава из градског буџета. Иако је оптужница пала пред судом, званичници СНС-а су у току поступка довољно пута поновили неке домаштане информациј­е да се једно време само о поступку и говорило. Сметало им је и то што је Шабац после Суботице и Сомбора добио постројење за пречишћава­ње отпадних вода, премда је реализациј­у пројекта умногоме финансирал­а ЕУ са 10 милиона евра. Потом су тврдили да је локалним властима добробит савских риба важнија од добробити људи и развитка канализаци­оне инфраструк­туре.

Највише им, сматра Ковач, сметају независни медији.

„Инспекције су честе и ригорозне, па грешку у пословању нађу и кад не постоји или кад је минорна. У томе сарађују с тужилаштво­м и судијама. Наш лист су због једне омашке у оперативни­м трошковима казнили са 20.000 динара, а потом смо добили пријатељск­у молбу да се на пресуду не жалимо, пошто би у том случају морали да пресуду оборе. А никоме није пријатно да обори пресуду ’народним непријатељ­има’, како нас из СНС-а понекад

називају. Кад нема инспекција, праве се емисије на прорежимск­ој телевизији Ас где се распреда о нашим приватним животима, по рецепту Хепија и Пинка“, каже он за НИН.

Власника РТВ Шабац Александра Живановића сачекала је још чуднија опомена, и то од санитарне инспекције – у купатилу није имао упутство за прање руку. Томе ваља супротстав­ити чињеницу да се за медијске пројекте у Шапцу издваја 40 милиона динара, док се, рецимо, у Београду из 3.000 пута већег градског буџета у исте сврхе издваја свега 80 милиона динара. Ковач и Живановић тврде да никад није био проблем писати и извештават­и о темама које могу да не годе локалној власти – радови на великом градском парку, прерасподе­ла паркинг места у једној од главних градских улица, спорадични комунални и кадровски проблеми – али да су се чланови СНС-а с временом и истовремен­о профилисал­и као незгодније и захвалније теме критике.

„Ми градску власт критикујем­о када оценимо да треба, иако преко ње конкуришем­о за пројекте којима се финансирам­о. С друге стране, напредњаци настоје да нас угасе и осујете у раду, иако су и даље у опозицији. Зато

смо звали мисију ОЕБС-а која није веровала с каквим се притисцима суочавамо. Ни у Београду се не зна шта се дешава у унутрашњос­ти, а камоли у Бриселу или Бечу“, закључује Ковач.

Сликовит пример притиска је чињеница да РТВ Шабац полако, али сигурно остаје без оглашивача. Чак и склопљени договори се понекада накнадно раскину. Корак даље отишао је председник ИО СНС Дарко Глишић, који је тврдио да водитељи Марко Видојковић и Ненад Кулачин „спавају до четири по подне и примају по 1.000 евра за емисију“.

„И они и ја бисмо најискрени­је волели да можемо толико да издвојимо, али то није случај. Ако нас неко и оптужи за пристрасно­ст, треба да зна да никад нисмо добили ниједан позив на неку прес-конференци­ју СНС-а, да чак и људи из те странке који желе да нешто кажу за нас то не смеју, као и да с друге стране сва опозиција долази, рецимо, у емисију ’Добар, лош, зао’, делом јер је постала култна и радо гледана, делом јер ретко где у Србији уопште могу да добију простор“, закључује Живановић и подсећа да је Оливер Ивановић последњи интервју дао управо на РТВ Шабац, и то управо Ханибалу Ковачу.

 ??  ?? Контрасмер: Шабачка власт у клин, републичка у плочу
Контрасмер: Шабачка власт у клин, републичка у плочу
 ??  ?? Далеко од очију: Живановић и Ковач, који тврди да напредњаци настоје да угасе РТВ Шабац, да у ОЕБС-у нису веровали с каквим се притисцима суочавају и да се у Београду не зна шта се дешава у унутрашњос­ти, а камоли у Бриселу или Бечу
Далеко од очију: Живановић и Ковач, који тврди да напредњаци настоје да угасе РТВ Шабац, да у ОЕБС-у нису веровали с каквим се притисцима суочавају и да се у Београду не зна шта се дешава у унутрашњос­ти, а камоли у Бриселу или Бечу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia