Nin

КЉУЧ - НЕ КЉУЧНЕ РЕЧИ

Милан Антонијеви­ћ

-

Цивилно друштво уједињено је у захтевима да се заробљене државе Западног Балкана врате на изворне вредности, на поделу власти, независно судство и високе стандарде ЕУ, али и у одлучности да тражи од влада да одрже своја обећања

Берлински процес можемо схватити као покушај водећих ЕУ земаља да се поиграју Западним Балканом, али и као озбиљан напор да се том региону понуди могућност да за почетак изједначи позиције са земљама које су пре десетак година ушле у ЕУ, а потом и са другим чланицама ЕУ.

Након повратка из Лондона остаје нам да осветлимо и посебан део самита који је овог пута у Лондону имао велику подршку Форин офиса. На Форуму цивилног друштва и младих пред нама је било шест министара спољних послова који су представља­ли своје земље као кандидате за чланство у ЕУ, са различитим брзинама испуњавања обавеза, док су представни­ци цивилног друштва имали прилику да два сата пропитују оне који осим спољних послова, имају дужност да појасне и друге делове политике влада у којима седе.

Тако су организаци­је цивилног друштва наметнуле разговор о заробљеним државама Западног Балкана, где је политика, тј. политичке странке, конзумирал­а све друге друштвене процесе. Одговори министара нису били довољно јасни, али су показали да су све државе у истој позицији, једнако лошој. Оно што се издвајало је засигурно став Македоније, као земље која је недавно направила заокрет у порукама које шаље, а ефекте тог заокрета очекујемо и у пракси.

Дачићево помињање Пољске, у којој ће наредне године бити одржан

шести самит, као земље која се удаљава од владавине права и других европских вредности, далеко се чуло, али се не сме користити као изговор за оно што се дешава у Београду. Иронија ту заиста нема шта да тражи.

Други део, који је с правом наметнут као тема, јесте стање у медијима у овим државама, а одговори такође нису били нити јасни, нити су показали разумевање и вољу да се нешто промени.

Уколико све проблеме гурамо под тепих, па макар то био и велики тепих шест земаља, доћи ће нам то на наплату.

Оно што је добро јесте што се оголило да ниједна земља, осим Македоније, у тренутном стању медија не види проблем. Некада је слепило изазивала мржња, а данас стање у медијима, тако да ипак јесмо напредовал­и као регион. Оно што је остало као јасна порука јесте да је цивилно друштво уједињено у захтевима да се заробљене државе Западног Балкана врате на изворне вредности, на поделу власти, независно судство и да не набрајам све високе стандарде ЕУ, имамо их и у нашем Уставу.

Два питања која сам поставио министрима током дијалога су се односила на изазивање нестабилно­сти у региону кроз медије, уз помињање могућих сукоба, ратова, изазивања панике, а по томе Србија предњачи. Верујем да су то и читаоци НИН-а приметили, уколико су пратили таблоидне медије који подржавају Владу. То није нешто што било која влада сме себи да дозволи, нарочито након овако срдачних сусрета са својим суседима, осмеха, али и разумевања да су сви у лошој позицији, ван фокуса Европске уније, тј. њихових земаља чланица.

Моје друго питање се односило на добросусед­ске односе и на упадљиво ћутање Србије након договора Скопља и Атине о имену Северна Македонија. Одговор који смо у Лондону добили од министра Дачића је био директан и први пут смо чули да Србија подржава сваки договор и да то види као добар процес и нешто што доприноси стабилност­и. Изостало је јавно руковање које сам тражио између два министра спољних послова, али тог руковања није мањкало на другим деловима самита у Лондону.

Још неколико кључних речи за напредак Балкана изречено је на самиту, од владавине права, преко помирења, где је велики допринос дао сусрет који је организова­н уз подршку принца Чарлса, који је посетио регион и искрено се заинтересо­вао за питања несталих током сукоба, болне тачке у свим земљама нашег региона.

Морам унети и лични део, а то је да сам имао прилику током разговора да принцу Чарлсу уручим и универзалн­и знак људских права, симбол који су пре пет година Уједињене нације одабрале као званичан лого људских права, а који је израдио наш дизајнер Предраг Стакић.

Остаје питање како извести закључке са овог самите, како доћи до новог појма суштине?

Уколико се све о чему се договарало у Лондону не пренесе у потпуности онима који веома тешко живе у градовима нашег региона, пропустиће се шанса да државе стану иза речи, а то је оно што Европу чини стабилном. Неопходно је да се цивилно друштво Западног Балкана удружи и да заједно тражи од влада да одрже своја обећања, као и испуњење задатака које преузимају.

Сарадња на питањима безбедност­и, повезивања младих, изградња инфраструк­туре могу заиста обезбедити напредак, а то су поруке целог Берлинског процеса.

Да поједноста­вимо, две ствари које Балкан нема јесу време и могућност да падне у сукобе, а томе доприносе овакви сусрети. Потребан нам је кључ, а не кључне речи.

 ??  ?? Директор Комитета правника за људска права ЈУКОМ
Директор Комитета правника за људска права ЈУКОМ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia