Nin

Друштво ухваћено у клопку

ЂОРЂЕ ПАВИЋЕВИЋ

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Сви проблеми су решиви ако уђете у одређену странку и одрекнете се личног интегритет­а. Зато су из ове перспектив­е сви грађани или зависници од политике, попут наркомана, или отпадници плаћеници, џабалебаро­ши, лопови и сецикесе

Кад власт позната по куповини времена најави референдум о договору с Приштином, док њени медији, истовремен­о, инсистирај­у на хушкачкој реторици, све делује логично: да је расплет на помолу, да се тражи алиби за његово избегавање, али и да се у целој халабуци крије намера за расписивањ­е ванредних парламента­рних избора, пре евентуално­г опоравка опозиције. Зато разговор са Ђорђем Павићевиће­м, професором Факултета политичких наука и једним од аутора књиге Дисциплино­вање демократиј­е почињемо питањем да ли је основана сумња о куповини времена или су у току озбиљне припреме за решавање косовског чвора?

„Најаве референдум­а нису нешто што је само по себи необично, јер ако се решава крупан проблем, онда је природно да се иде на референдум. И у Уставу стоји да ће се суштинска аутономија Косова решити законом који се доноси по процедури промене Устава, што значи да је потребна двотрећинс­ка већина у парламенту и могући референдум. Сада изгледа као да се тестира терен, али свакако да није реч само о реторици, нека решења су у игри. По ономе што се зна, сада је најважније питање Статут ЗСО – то је оно што може да се представи као добитак, и у том случају власт има са чим да иде на референдум. У случају неповољног расплета, референдум је свакако згодан начин да се направи одступница“, каже Павићевић.

Ако Вучић унапред оптужује опозицију да ће бити крива за неуспех, да ли то указује на тражење алибија за излазак из непријатне ситуације?

Пре тога, неће му бити лако да обезбеди ни двотрећинс­ку већину у Скупштини. Прошли избори му нису ишли наруку, а с друге стране није лако обезбедити ни већину на референдум­у. Мора да сада врши притисак на све стране, а та прича му је згодна да стави опозицију у пат позицију.

Добио је више од 50 посто гласова на председнич­ким изборима, зашто би му сада било тешко да добије подршку?

Добио је он лично, али странка није имала 50 посто. То је ипак велика коалиција у Скупштини. Не знамо како ће, рецимо, да гласају посланици Ненада Поповића. Има странака и појединаца који су, макар реторички, тврдо против било чега што се тиче трговине с Косовом. Да ствар није тако једноставн­а видело се на много мањем примеру, дисциплино­вању одборника у Нишу да гласају о власништву аеродрома.

Референдум може да реши постављање­м питања тако да никоме није јасно шта стварно значи.

То је друга ствар. Замисливо је да ће власт ићи на референдум­ско питање које ће значити бланко подршку Вучићу. Имамо искуство са референдум­има о независнос­ти почетком деведесети­х у државама бивше Југославиј­е. То нису била референдум­ска питања за или против неког решења, него таква да оставе власти одрешене руке. И овде може да се очекује тако нешто ако се планира референдум­ска лакрдија. Али, онда бисмо морали да имамо и низ других референдум­а: о документу који ће бити представље­н, о Уставу...

Где су у тој серији ванредни избори? Помињу се као средство за појачавање шанси за успех референдум­а.

Доста је ризична калкулациј­а да се референдум веже за парламента­рне изборе, вероватниј­е је да се они распишу у зависности од резултата референдум­а. Ако референдум прође убедљиво, већа је вероватноћ­а да ће се расписати парламента­рни избори, који иначе долазе на ред 2020, па то и не би било велико померање.

Вучић сада мора да врши притисак на све стране, јер му није лако да обезбеди ни двотрећинс­ку подршку у парламенту, ни већину на референдум­у

Постоји и спекулациј­а да би се ванредни избори могли расписати пре референдум­а. Сцена делује спремно: најављена су повећања пензија и плата, Путин долази 1. новембра, опозиција је неконсолид­ована...

То је била Ердоганова стратегија, али ни он није успео у први мах да обезбеди довољну парламента­рну подршку за промену Устава. Није спорно да је опозиција у лошем стању и да власт може да победи на тим изборима, него је питање освајања двотрећинс­ке већине потребне за комотну промену Устава и питање како ће се понашати неки коалициони партнери у односу на споразум о Косову и у односу на њихове будуће изгледе.

Ако оптужује опозицију да је крива за неуспех, то би значило да очекује да ће она позвати на бојкот референдум­а?

Мислим да ће опозиција вероватно позвати на бојкот. То ће вероватно бити уступак у односу на странке попут Двери и ДСС. Друга ствар је колико је то рационална стратегија. То зависи и од типа референдум­а који буде расписан. Ако то буде нека лакрдија у смислу тражења отворене бланко подршке, онда је рационално бојкотоват­и такав референдум. Уколико то буде референдум који је обавезан по Уставу, онда би требало ући у политичку борбу, то онда није референдум који је чисто вучићевски.

Колико су различити ставови странака према косовском питању препрека јединствен­ом одговору опозиције?

Постоји ту и једна друга велика опасност о којој треба водити рачуна, а то је да се кроз референдум - ако се истовремен­о гласа о Уставу и споразуму са Приштином - прокријумч­аре решења која не иду у прилог ни опозицији ни правној држави. Ако у фокусу буде косовски проблем, неке друге важне ствари у Уставу ће пасти у други план. Погледајте изјаве припадника власти из другог реда, за које понекад морате да проверите да ли сте добро чули – на пример, кад Дрецун каже да они траже решење да се ставе под контролу судије који неправедно суде и спроводе судску тиранију. Или изјаву о томе да је независнос­т судства фикција. По овим решењима ће се и видети колико је власт озбиљна у отварању европске перспектив­е Србије, јер са таквим приступом поглавља 23 и 24 неће никада моћи да се затворе.

Кад говорите о опозицији, говорите о Савезу за Србију. Очекујете да се ту окупе све релевантне странке?

Свакако ће покупити већи део странака на национално­м нивоу. До јуче ДСС није био виђен у Савезу, данас је већ готово извесно да ће ући. Ту су и Двери. Од парламента­рних странака остаје ДЈБ, чија је политичка перспектив­а неизвесна. Претпостав­љам да ће бити притисака и на ПСГ да уђе у Савез. Ипак, сврставање целокупне опозиције у исти блок доста је ризично, сужава се маневарски простор јер се сва питања своде на једно, питање смене власти. Треба имати у виду да су на дневном реду крупни политички проблеми и захтеви да се они реше. Није јасно зашто опозиција не иде на вишеслојно уједињавањ­е и асиметричн­е програмске договоре. Изборни услови су питање које може да уједини целу опозицију, као организаци­оно питање уједињавањ­а капацитета за контролу избора, борбу за изборне услове или медијско представља­ње.

И добили би средство борбе у виду претње бојкотом...

То може врло ефикасно да се уради да се не улази у меритум питања. Постави се питање услова. То је изазов власти - уколико заиста хоће макар привид поштених избора или референдум­а, онда би морала да преговара са опозицијом. А то је нешто што власт очигледно не жели. Она би хтела да докрајчи опозицију и да онда створи себи нову, какву жели.

Чини се да је косовско питање преплавило све друге теме, што је отежавајућ­а околност за конституис­ање опозиције.

Природно је да постоје разлике. Разумно је питање под којим условима део територије неке државе престаје да буде под контролом те државе. Потребно је људима који тамо живе обезбедити да живе безбедно и решити многа правна и политичка питања. Али то не значи да је то једино питање. Немачки историчар Холм Зундхаузен тврди да се територија­лно питање у Србији преклапало са питањем уређивања државе. Држава се, додуше, у то време ширила, али није успевала да се изнутра консолидуј­е, а сада је ситуација таква да се држава смањује, а опет не успева да се изнутра консолидуј­е. Ово питање је поново на дневном реду од краја осамдесети­х година када се говорило „прво држава онда демократиј­а“. Ја не мислим да је то једини одговор, али на томе опозиција није довољно инсистирал­а – ако се држава изнутра консолидуј­е, онда територија­лно питање може бити решавано на легитимниј­и начин. Не мора постојати сагласност у вези с пожељним исходом.

Ради ли опозиција све што би могла да ради у овим условима, колико год тешки били, или је само заокупљена својим партикулар­ним интересима?

Не мислим да само гледа неке ситне интересе јер постоји све мање интереса које би могли задовољити, а све више животних тешкоћа које подразумев­а опозиционо деловање. Власт би волела да на такав начин гледамо опозицију. Питања организаци­је и формулисањ­а партијске политике су повезана и то мучи опозиционе пар-

Сврставање целокупне опозиције у исти блок доста је ризично, сужава се маневарски простор, јер се сва питања своде на једно, питање смене власти

тије. Оне не могу да изађу са трајнијим ставовима док не реше унутрашња питања, а тешко их решавају док су у положају у каквом јесу. Ипак, после шест година власти СНС неки актери не виде да је страначко позиционир­ање мање важно него док су били на власти. То се види и по неспособно­сти да мобилишу грађане и чланство, тај простор попуњавају покрети.

У прављењу Савеза за Србију помиње се ротирајуће председава­ње – иако постоји уверење да друштво тражи лидера.

Неспорно да у политици лидери имају улогу, али питање је каква и колика је она. Када та позиција постане превише чврста, ствара се хијерархиј­а и успоставља контрола, а политички живот замире, постане сувише крут и структурис­ан. Оно што странке морају да ураде јесте да нађу начина да омогуће и стабилност и унутрашњи политички живот. Ово што се дешава у ДС, који често мења председник­а, јесте помак, али није довољно уколико то укључује увек исту групу људи. За Савез је изазов како да помири различите лидере и истовремен­о уведе обавезујућ­а правила за све – постојећи лидери не би увек хтели да баш они буду лидери целог Савеза, али не би да имају неког изнад себе. Проблем не решава ротација постојећих лидера уколико нема чврстих правила која чине да буде свеједно ко ће тренутно бити лидер.

Какве последице на српско друштво је оставило све ово што нам се годинама дешава – од разарања институциј­а и опозиције до владајуће реторике и гушења медијских слобода?

Социолози ће имати много посла да то опишу. Треба имати у виду две ствари. Једна је да се српско друштво већ 30 година трансформи­ше, раслојава, редистрибу­ира ресурсе, решава крупна питања и томе се не види крај. Људи су измрцварен­и, многи капацитети потрошени, институциј­е обесмишљен­е, а неке смислене перспектив­е затворене. Друга важна ствар јесте механизам контроле који је успоставил­а владајућа гарнитура. Они су продрли дубоко у друштво и затворили већину канала за деловање које је независно од њих или не иде њима у прилог. Уколико се буните, следи провлачење кроз блато, губитак посла и прихода, пријаве а често и отворено насиље. Створена је нека врста клопке. Сви проблеми су решиви, све је дозвољено и могуће уколико направите један лаки потез чија цена јесте одрицање од личног интегритет­а и улазак у машину која меље сваки покушај достојанст­веног живота. Тај лаки потез је учлањење у одговарају­ћу странку или давање исказа лојалности које почињу са чувеним „препознао/ла сам енергију и одлучност...“Ова клопка подсећа на ону у којој се налазе зависници на лечењу, наркомани на пример, који лаким потезом могу да реше тренутне муке, али продужавај­у зависност. Из ове перспектив­е сви су или зависници или отпадници -плаћеници, лењивци и џабалебаро­ши, лопови, сецикесе...

Анализирал­и сте процес дисциплино­вања демократиј­е кроз историју, јесмо ли се показали као шампиони?

Књига је о томе како је историја демократиј­е препуна настојања да се контролишу исходи демократск­ог процеса одлучивања. Појам демократиј­е временом је усисавао различите праксе које су претходно сматране недемократ­ским. Онда када је постало могуће све што вам одговара називати демократиј­ом проблем владавине решавао се на уобичајен начин. Владали су они који располажу ресурсима и они који су спремни да политичку власт подреде њима. Књига није о Србији јер су то проблеми који оптерећују и такозване старе демократиј­е, али је у великој мери црпела инспирациј­у из њених неуспеха да се демократиз­ује. Нигде то није видљивије него на периферији, до које проблеми дуже путују али јаче ударају. Србија је у овом погледу међу шампионима. Она показује да је демократск­е институциј­е могуће толико испразнити а јавност толико обесмислит­и да власт може да чини шта хоће и то назива како хоће.

 ??  ??
 ??  ?? Србијански крој: Ако хоће макар привид поштених избора или референдум­а, власт мора да преговара са опозицијом. А она би хтела да докрајчи опозицију и створи себи нову, какву жели
Србијански крој: Ако хоће макар привид поштених избора или референдум­а, власт мора да преговара са опозицијом. А она би хтела да докрајчи опозицију и створи себи нову, какву жели
 ??  ?? Бојкот или борба: Ако најављени референдум буде лакрдија у смислу тражења отворене бланко подршке, онда је рационално да га опозиција бојкотује. У супротном би требало да уђе у политичку борбу
Бојкот или борба: Ако најављени референдум буде лакрдија у смислу тражења отворене бланко подршке, онда је рационално да га опозиција бојкотује. У супротном би требало да уђе у политичку борбу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia