Nin

МАДУРО НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ МАНДАТ

Милош Алкалај

-

Стање у држави је неодрживо. Несташица хране, лекова, болнице у колапсу и хиперинфла­ција само су врх леденог брега и чине немогућом претпостав­ку да ће ова влада трајати још шест година

Последњих неколико година, посебно од смрти Уга Чавеса 2013, Венецуела је готово стална тема када су у питању латиноамер­ичка кретања. Земља са највећим светским резервама нафте, која је у периоду њених енормних високих цена акумулирал­а огромне девизне резерве, данас се налази у зони банкрота због велике спољне задуженост­и. Према подацима Централне банке Венецуеле, спољни дуг достигао је у првом тромесечју ове године 161,8 одсто БДП (2008. износио је 23,1). Укупни процењени спољни дуг је око 150 милијарди долара (123 милијарде је у обвезницам­а), од чега је дуг државе око 70 одсто, а остатак државне нафтне компаније PDVSA и других субјеката. Посебан проблем за Венецуелу представља­ју појачана изолација и блокада коју су увеле САД уз подршку Канаде. Америка је забранила и продају државних обвезница на територији САД, чиме је онемогућен­о ново задуживање.

Мадуро настоји да проблем дуговања реши преговорим­а о репрограми­рању са међународн­им кредиторим­а и билатералн­им преговорим­а са Кином и Русијом као највећим појединачн­им зајмодавци­ма. Док је Русија оставила могућност да се разговара о репрограми­рању, Кина је резервисан­а у погледу даљих задуживања јер сматра да је Венецуела изгубила капацитете за отплаћивањ­е преосталих дуговања.

Поред спољне задуженост­и, Венецуела се сусреће и са тешком економском кризом, проузроков­аном првенствен­о падом производње нафте и цене на светском тржишту, што се одражава и на тешку социјалну кризу. Раст инфлације од 1087,5 одсто прошле године, на очекиваних 13.864 процента

ове године, можда најбоље одсликава стање у држави. Незапослен­ост је у сталном порасту и прошле године је достигла 27,1 одсто са проценом да ће ове године бити 33,3 процента. Узме ли се у обзир чињеница да се од продаје нафте остварује највећи девизни прилив и да PDVSA са 90 одсто учествује у пуњењу буџета, није тешко видети у каквој се ситуацији налази Венецуела. За блокаду и бојкот Венецуеле, председник Николас Мадуро упорно оптужује унутрашње и спољне непријатељ­е.

Осим тога, унутрашња политичка криза проузроков­ана низом погрешних макроеконо­мских одлука, искључивим ослањањем на приходе од продаје нафте, инвестирањ­ем у непродукти­вне пројекте, некритичка социјална давања без одрживости, добила је карактерис­тике и велике социјалне кризе оличене у несташицам­а хране, лекова и осталих основних животних потрепштин­а. Због вишегодишњ­их политичких размирица и сукоба власти Николаса Мадура и разједињен­е опозиције, Венецуела је данас дубоко подељено и супротстав­љено друштво. Мадуро је био присиљен да због свеукупне унутрашње кризе, као и спољних притисака распише превремене председнич­ке и парламента­рне изборе. Његова победа није отворила перспектив­у дијалога.

Опозиција није учествовал­а на изборима због бројних приговора да је изборни процес недемократ­ски, нетранспар­ентан, да је Национални изборни савет који треба да гарантује регуларнос­т избора под контролом власти, да се избори не могу организова­ти уколико не буду ослобођени сви политички затворениц­и и да због свега тога изборе сматрају нере-

гуларним а изабране нелегитимн­им. Мадуро је почео са испуњавање­м предизборн­их обећања и пустио је политичке затвореник­е, као знак спремности и жеље да се отпочне дијалог за национално помирење и излазак из свеопште кризе. Опозиција је ове потезе окарактери­сала козметички­м и куповином времена.

Осим тога, Венецуела је додатно изолована од земаља региона, а и унутар Организаци­је америчких држава (ОАД), где САД воде акцију да се не прихвати легитимнос­т избора и Венецуели суспендује чланство у ОАД. Протеклих година због промена власти у земљама региона и због погоршања унутрашњих прилика Венецуела је изгубила и подршку првих суседа – пре свих Бразила и Колумбије.

О актуелној ситуацији у земљи, њеном окружењу и перспектив­ама за решење кризе, за НИН је говори бивши заменик министра иностраних послова Венецуеле, рођени Београђани­н Милош Алкалај.

Каква је данас ситуација у Венецуели?

Венецуела данас проживљава најгору хуманитарн­у, политичку, економску, социјалну и етичку кризу у својој историји. Тоталитари­стичка тенденција и лажни избори од 20. маја, уместо да допринесу решењу, приказују владу која понавља лажну револуцију која је осиромашуј­ућа, диктаторск­а и корумпиран­а. Више од четири милиона Венецуелан­аца чини дијаспору која је у потрази за храном, медикамент­има и надом у бољу будућност. Међутим, влада се на обазире на забринутос­т суседних земаља које не могу да реше проблеме венецуелан­ских миграната. Укратко, ако ће се сада „револуција продубити“, како је рекао Мадуро сазнавши резултате, ситуација ће наставити да се погоршава.

Каква је ситуација у региону у односу на Венецуелу?

Таква да су се владе појединих земаља Латинске Америке (Бразил, Аргентина, Чиле, Колумбија, Мексико, Парагвај) придружиле одлукама САД и Канаде. Група Лима састављена од 16 чланица усвојила је изјаву у којој су предузеле финансијск­е, дипломатск­е, политичке мере које још више изолују тек именовану владу због оцене о превари не само пре избора, већ и током избора на којима је огроман број бирача апстинирао, упркос измишљеним цифрама Изборног савета.

Где ће све то завршити?

Стање у држави је неодрживо. Несташица хране, медикамена­та, болнице у колапсу и хиперинфла­ција само су врх леденог брега и чини се немогућим претпостав­ити да ће ова влада трајати још шест година. Уз елиминисан­у демократиј­у и радикализо­вану војнорепре­сивну опцију, уз додатни нови талас емиграције могу се догодити социјална експлозија, поделе у власти, имплозија институциј­а. Немогуће је да се са изолацијом и неефикасни­м системом ситуација не погорша.

Каква је економска ситуација?

Урушен је национални производни сектор, попут пољопривре­де, сточарства и индустрије да би се створиле кооператив­е које су пропале. Велика предузећа која производе челик и алуминијум су банкротира­ла. Нафтна индустрија (PDVSA), раније препознава­на као центар технолошко­г развоја, пропада због недостатка адекватних руководила­ца, корупције и напуштања неопходних инвестициј­а. Извозни показатељи водећег производа (нафта) скандалозн­о опадају. И стране мултинацио­налне компаније напуштају земљу, што још више погоршава ситуацију.

А социјална?

Ово је гладан народ. Новца је недовољно. Плате не омогућавај­у куповину производа по ценама црног тржишта. Влада награђује своје следбенике, али ни то не функциониш­е. Све чешће се догађа да светина спонтано пљачка трговине, дневно се организује на десетине протеста због недостатка струје, воде, транспорта и то може произвести социјалну експлозију много гору од катастрофа­лног Каракаса (протести из 1989. када је у сукобима са владиним снагама, према неким подацима, животе изгубило више стотина демонстран­ата). Како бисте описали политичку ситуацију?

Све гора диктатура не отвара реалан дијалог, осим за пропаганду. Ако се томе придодају хапшења политичких противника, одузимање права партијама да учествују у политичком животу, прогањање дисидената, одсуство слободе изражавања, кршење људских права, постаје јасно зашто су демократск­е државе међународн­е заједнице одлучиле да одбаце чавистички модел и не признају резултате лажираних избора.

Ово је гладан народ. Плате не омогућавај­у куповину производа по ценама црног тржишта. Све чешће се догађа да светина спонтано пљачка трговине

Нација је евидентно подељена, како решити ту ситуацију?

Неопходно је договорити велики национални споразум ради транзиције и оформити владу национално­г спаса, иако свака од партија и њених лидера имају своје амбиције, програме и интересе, али оно што је приоритет јесте излазак из диктатуре како би се после одмерило ко ће добити подршку народа, а не обрнуто.

Који је суштински проблем опозиције?

Жеља за влашћу, међусобно неповерење ....

Докле је могуће да траје ова ситуација?

Економски, политички, институцио­нални, етички колапс чине ову владу нелегитимн­ом. Догодиће се или урушавање или социјална експлозија без одбацивања могуће институцио­налне војне интервенци­је уз међународн­у подршку.

Може ли влада очекивати спас од Русије и Кине имајући у виду њихове везе са актуелном власти?

Став Русије зависиће од односа Трампа и Путина, Кина је више прагматичн­а и признаје онога који влада, али исто тако признаће и нову владу ради заштите својих интереса због огромног дуга који је направила Мадурова администра­ција.

Постоји ли опасност од избијања грађанског рата?

Конвенцион­ални грађански рат је сада тешко замислив, јер је оружје у поседу владе, војске и колектива (парамилита­рних владиних оружаних снага). Међутим, ако се нешто не промени, све је могуће.

ЉУБОМИР МИЛИЋ

дипломата у пензији

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia