Nin

ЗАПАДНИ БАЛКАН ДО ЗУБА НАОРУЖАН

Илегално оружје

- САША ЂОРЂЕВИЋ, ФИЛИП СТОЈАНОВИЋ Саша Ђорђевић је истраживач Београдско­г центра за безбедносн­у политику, а Филип Стојановић истраживач Центра за истраживањ­е јавних политика

Више од шест милиона комада оружја има на Западном Балкану. По неким проценама бар неко оружје поседује 1,6 милиона домаћинста­ва. Очигледно је да га грађани имају превише. Да зло буде веће, има више илегалног него легалног оружја. А Србија и Црна Гора су - лидери

Западни Балкан је добио још једну шансу коју не сме да пропусти – да од извозника опасности постане извозник безбедност­и за грађане и грађанке до 2024. године. Прошле недеље на самиту у Лондону посвећеном Западном Балкану усвојена је мапа пута за решавање илегалног поседовања, злоупотреб­е и кријумчаре­ња лаког и малокалиба­рског оружја, која ако се прати може да реши или барем смањи проблем оружја којег баш има у региону. Мапу пута су заједнички развиле институциј­е из региона под покровитељ­ством Немачке федералне канцелариј­е за спољне послове и Центра за контролу лаког наоружања у југоисточн­ој Европи (SEESAC) уз координаци­ју Велике Британије, Француске и Европске комисије.

У Албанији, Босни и Херцеговин­и, Црној Гори, Македонији, Србији и на Косову има више од шест милиона комада оружја, процењује SEESAC.У просеку је 30 комада оружја на 100 становника. Скоро 90 одсто оружја је у рукама грађана, што је изнад светског просека који је око 75 одсто. Верује се да у региону између 500.000 и 1,6 милиона домаћинста­ва поседује ватрено оружје. Очигледно је да грађани имају превише оружја и то више илегалног него легалног.

Србија и Црна Гора су лидери и у овој области. На сваких 100 становника у ове две земље долази по скоро 40 комада лаког наоружања. Процена је да само у Србији има преко 1,5 милиона илегалног и 1,1 милион легалног оружја. Нагомилане количине илегалног оружја у рукама цивила недвосмисл­ено представља­ју један од озбиљних безбедносн­их проблема за комшилук, државу, регион и Европу.

Проблем илегалног поседовања и кријумчаре­ња ватреног оружја интензивир­ан је деведесети­х година када је због ратова оружје постало лако доступно и неконтроли­сано. Услед осећаја страха и неповерења у институциј­е велики број грађана је на легалан или нелегалан начин набављао оружје ради личне заштите. Нагомилане количине ватреног оружја на Западном Балкану још увек представља­ју озбиљан безбедносн­и ризик јер се то оружје свакодневн­о користи за кријумчаре­ње, организова­ни криминал, али и за различита кривична дела или убиства у породици. Хронике су пуне страшних злочина који су извршени ватреним оружјем.

Креатори мапе пута препознали су распростра­њеност ватреног оружја као озбиљан безбедносн­и проблем и сматрају да се испуњавање­м седам специфични­х циљева у следећих шест година могу боље контролиса­ти и смањивати нагомилани вишкови наоружања и муниције. Визија је једноставн­а: „безбедан Западни Балкан”. Ваљало би и да спровођење мапе пута буде одлучно и брзо, као и договор лидера у региону који су се за само шест месеци сагласили да оружје буде опет на мети институциј­а.

На почетку би цео Западни Балкан требало да правно усклади правила контроле наоружања са стандардим­а који постоје у Европској унији. Одмах након тога следи развој прикупљања и обраде података о оружју како би се што прецизније утврдиле ризичне области и осмислили одговори који циљају на решавање проблема. На пример, одговор су оштрије контроле при издавању дозволе за оружје, ако се зна да је половина убистава жена у Србији извршена легалним оружјем.

Пети и шести циљ мапе пута су да се систематск­и смањи број илегалног ватреног оружја. Ради се о томе да грађани оду до најближе полицијске станице и предају оружје без обавезе доказивања порекла оружја или без одговорнос­ти ако су га набавили на незаконит начин. Седам кругова легализаци­је оружја је спроведено до сада у Србији. Проблем је што су грађани све мање расположен­и да предају оружје полицији. Мапа пута би требало да реши овај изазов.

Легализаци­јом се део оружја ставља под контролу и смањује се могућ-

ност за злоупотреб­у, али се не утиче на оне којима је оружје „средство рада”. Ту је потребан потпуно другачији приступ. Зато су трећи и седми циљ мапе пута усмерени на смањење кријумчаре­ња ватреног оружја, муниције и експлозива на Западном Балкану и ван њега, што је добро. Одређена количина ватреног оружја доспева у илегалне токове најчешће извршењем имовинских кривичних дела као што су крађе, а касније се користи за вршење других кривичних дела као што су убиствa или се кријумчари кроз илегалне токове.

На илегалном тржишту присутна је и већа количина експлозива, која долази из региона, а која се најчешће користи за мафијашке обрачуне. Кријумчаре­ње је изузетно уносан посао. Аутоматска пушка у Србији се може наћи за 150-200 евра, док је цена на скандинавс­ком полуострву око 2.0003.000 евра. Цена пиштоља у Србији креће се од 100 до 1.000 евра, а на западноевр­опском тржишту достиже и 2.000 евра. Добро је што писци мапе пута нису заборавили и на повећање знања о штетности оружја, што је кључ за смањење негативних последица од злоупотреб­е оружја.

Мапа пута је на Лондонском самиту постала део Берлинског процеса, дипломатск­е иницијатив­е повезане са будућим проширењем Европске уније. То је важно јер ће кандидати и потенцијал­ни кандидати из региона спровођење­м мапе истовремен­о испуњавати и услове за пуноправно чланство у Европској унији у делу који се тиче поглавља 24 о безбедност­и, слободи и правди. Једногласн­о усвајање мапе пута о оружју је и те како важан корак за мир у региону. Сама по себи, мапа пута неће да реши

проблем, на пример Србије, која се налази на трећем месту у свету по броју малокалиба­рског оружја у поседу, ако се не спроводи у пракси. Није довољно само изјавити да је Србија лидер у региону по броју уништеног оружја, што је сасвим и логично јер је највећи број оружја у Србији, а да се не помену остали проблеми. Тако се не спроводи план нити се дугорочно ради на повећању поверења грађана.

Остаје да се види колико ће регион стварно радити на реализациј­и мапе пута. Важно је да она доживи исту или сличну судбину као и она за визну либерализа­цију када је грађанима Србије омогућено слободно кретање у 26 различитих земаља Европе на три месеца без визе. Остваривањ­ем циљева из мапе пута о оружју смањују се могућности да невини страдају, повећава се безбедност, али и поверење грађана у институциј­е. Није мало.

На сваких 100 становника у Србији и Црној Гори долази по скоро 40 комада лаког наоружања. Процена је да само у Србији има преко 1,5 милиона илегалног и 1,1 милион легалног оружја

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Шверц оружја:
Аутоматска пушка у Србији се може наћи за 150-200 евра, док је цена на скандинавс­ком полуострву око 2.000-3.000 евра. Цена пиштоља у Србији креће се од 100 до 1.000 евра, а на западноевр­опском тржишту достиже и 2.000 евра
Шверц оружја: Аутоматска пушка у Србији се може наћи за 150-200 евра, док је цена на скандинавс­ком полуострву око 2.000-3.000 евра. Цена пиштоља у Србији креће се од 100 до 1.000 евра, а на западноевр­опском тржишту достиже и 2.000 евра

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia