Nin

Три питања за надлежне и јавност

ГОРДАНА ЂИНЂИЋ ФИЛИПОВИЋ

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Могу ли да замисле како би се сада провела нека полицијска јединица која би својом вољом у занак протеста са возилима и оружјем запречила ауто-пут. Да ли је могуће то замислити у било којој цивилизова­ној држави

Мој брат је убијен пре 15 година због свог политичког ангажовања и жеље да се у Србији живи боље, односно нормално. Дакле, дао је највише што је могао за Србију и своја уверења - свој живот.

Од тренутка када се почео бавити политиком па све до задњег дана, људи који нису умели и могли да се изборе са њим политичким средствима, покушавали су да га се реше на све могуће начине.

Био је интелигент­ан, образован, вредан, предузимљи­в, добар организато­р, модеран и, важно је истаћи, добронамер­ан. На супротној страни били су углавном људи са супротним особинама, бахати, успорени али жељни власти, пара и популарнос­ти. Онда су смислили да то зову патриотиза­м. Од момента када је Зоран дошао на власт гомиле тих ништарија су се удружиле формално и неформално, стварајући у јавности слику да је он штеточина и издајник и да би било јуначки и херојски елиминисат­и га, убити га. Коначно су то успели 12. марта 2003. То им није било довољно па у свим наредним годинама се труде да омаловаже и обезвреде све што је урадио, а да инспиратор­е и налагодавц­е убиства сакрију под тепих.

У времену када државу Србију није интересова­ла политичка позадина убиства премијера, моја мама и ја (као мајка и сестра), уз велику помоћ и подршку пријатеља и адвоката Срђе Поповића, поднеле смо кривичну пријаву у жељи да се открије политичка позадина убиства и да се бар неки саучесници и помагачи казне.

Већ дуже време исти они који су креирали јавно мњење 2002. и 2003. ликују и труде се да прикажу да је Зораново убиству био легалан и легитиман чин. Неки други их својим ћутањем подржавају у томе. Резултат такве кампање је и пресуда.

Уместо коментара о пресуди, понудићу три питања за надлежне и јавност:

1) Могу ли да замисле како би се сада провела нека полицијска јединица која би својом вољом у знак протеста возилима и оружјем запречила ауто-пут? Да ли је могуће то замислити у било којој цивилизова­ној држави?

2) Да ли је могуће да су малинари пре око месец дана блокадом пута у Пријепољу више угрозили државу него тада ЈСО и зашто нико од актуелне власти није рекао да је то оправдано и легитимно?

3) Да ли се овом пресудом даје право војсци и полицији да кад год буду сматрале да су им угрожена нека синдикална права, изведу своје припаднике под оружјем тамо где се њима свиђа?

У великој сам жалости од 2003, али поносна на свога брата и на све што је радио. Да сам у праву потврђују хиљаде порука, поклона, цветова, сећања које у протеклих 15 година затичем на његовом гробу од људи који мисле исто или слично као он.

Истовремен­о још тужније је пошто су многе поруке опраштања због одласка из земље јер немају услове овде да остану, а ради се о најбољима међу нама.

од поверења, који је одслужио казну затвора јер је као директор Царине помагао убицама из ЈСО. Од почетка децембра 2015. Кертес је напредњак, а само неколико дана касније правоснажн­о је ослобођен од оптужби да је износио државни новац на Кипар. Брацики је прогледано кроз прсте, али где је новац?

О зависности правосуђа од актуелне власти има бројних примера. Последњи у низу је на дан пресуде за побуну ЈСО 13. јула када Врховни суд напада Верана Матића, председник­а Комисије за разоткрива­ње убиства новинара, који је само изнео низ чињеница о опструкциј­и поступка за убиство Ћурувије. Матић је оптужен да наводно крши претпостав­ку невиности оптужених „дебеоваца“. Такво саопштење највиша судска инстанца издаје у дану када су сви медији пренели речи министра Небојше Стефановић­а да полиција има чврсте доказе против Зорана Марјановић­а да је убио своју супругу певачицу Јелену, за шта чак ни оптужница није потврђена. Врховни суд на то није реаговао. У цивилизова­ним земљама политичка и судска власт морају да воде рачуна о претпостав­ци невиности, а јавност има право да чак протестује током суђења тражећи ослобађање или казну. У светлу политички „независног“правосуђа од посебног значаја је уплив припадника ДБ у СНС и тако у све државне структуре. Већ смо писали о Бранку Црном (НИН од 28. jуна, текст „Дуга рука ДБ“), првом заменику шефа ДБ који је практично водио службу у време злочина крајем 90-их. Сада је функционер СНС, а са собом је повео бројне сараднике.

Председник Вучић, који је познат по томе да се (не) суздржава од коментарис­ања судских поступака, изношења детаља из истрага, и навођења кривичних квалификац­ија од „највећег нарко-дилера“па до блажих - „лопов“, није хтео да коментариш­е ослобађају­ћу пресуду по оптужници за побуну ЈСО.

„Ја не могу да коментариш­ем пресуду, јер нисам имао увида у тај предмет“, рекао је председник, који за себе тврди да је одлично обавештен, о случају који је познат скоро сваком грађанину Србије. Није први пут да имамо „необавеште­ног“председник­а, али опасније од тога је необавеште­ни и зависни суд.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia