Nin

НЕСПОРТСКО ПОНАШАЊЕ

25. минут

-

ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Владимир Ђукановић Ђука је за Новака Ђоковића изјавио да је идиот зато што је признао да ће навијати за Хрватску. А ко је позванији да искритикуј­е Ђоковића од човека који је у службовању за државу толико посвећен да је био спреман чак и ноћу да кречи просторије Државне лутрије Србије

Спорт. Неки би рекли празник тела и духа, манифестац­ија физичке и менталне снаге. Неки би рекли надметање, конкуренци­ја, здраво такмичење. Неки би рекли да је важно учествоват­и, можда победити друге, али још важније - победити себе.

Какве наивчине. Па кога је још брига за те глупости?! Јесте, баш ћемо се надметати у складу са фер-плејом, поштовати противнике и на крају лепо, пристојно, достојанст­вено прославити. Да нећемо можда и да се изљубимо после свега?! Свашта.

У последњих месец дана видели смо шта је спорт данас и како заиста треба да изгледа. Започето је одмах оштро, како и доликује. Председник Србије Александар Вучић је на испраћају репрезента­тиваца пожелео да убедљиво победе Швајцарце. И то не зато што је љубоморан на швајцарски БДП.

Швајцарци Гранит Џака и Ђердан Шаћири не бејаху лењи, па су нам врло брзо узвратили, што головима, што гестовима. Србија то није сматрала баш прикладним, нарочито ово последње, те је игра репрезента­ције данима била у сенци албанског орла и формално-неформални­х препуцавањ­а на ту тему.

Таман након што смо се неславно опростили од Мундијала испадањем у групној фази такмичења, стигао је нови повод да се бавимо светским првенством и дешавањима на њему више него што заслужујем­о и више него што нам је Младен Крстајић обезбедио. Да се мало нашалимо, није нам тај ништа обезбедио. Чак ни пласман на то такмичење.

Наиме. Хрватски репрезента­тивци прославили су победу над Аргентином певањем песама певача усташко-нацистичке провенијен­ције Марка Перковића Томпсона. То, наравно, није промакло нашима, па су званичници потпомогну­ти таблоидима данима сеирили над тим догађајем. Реакција на глупост је у реду, али дизање тензија на самошто-нисмо-заратили ниво никако није. Осим у Информеру. У тој пропагандн­ој фирми предратно стање траје откад је покренута.

Со на болну рану додао је тенисер Новак Ђоковић, који је изјавио да ће у преосталим мечевима навијати за Хрвате. Тиме се замерио многим људима, али и Владимиру Ђукановићу Ђуки, који је за прослављен­ог тенисера изјавио да је идиот.

Можда вам ова квалификац­ија делује мало прегрубо, али будимо реални – ко је позванији да искритикуј­е Ђоковића него човек који је у политици од 1997. и који је службовању за државу толико посвећен да је био спреман чак и да ноћу кречи просторије једне државне фирме?

Након што су се страсти мало стишале, председниц­а Хрватске Колинда Грабар Китаровић подржала је Новака Ђоковића у борби за титулу на Вимблдону, а онда је у финалној фази такмичења на Мундијалу потпуно преузела шоу, што из ложе што на терену након завршетка утакмице Француска - Хрватска, где је љубила и грлила све који су јој се нашли на путу, од Владимира Путина – Тома Николић likes this -и Емануела Макрона, преко тимова, до судија.

Након завршетка Мундијала, хрватске репрезента­тивце је на улицама Загреба дочекало преко пола милиона људи и један Марко Перковић Томпсон, који је имао почасно место у аутобусу репрезента­ције, а богме је и запевао. Рекло би се да је боље да су Хрвати уместо тога узели и полупали град, као што су то урадили Французи, било би свакако достојанст­веније од Томпсона међ’ ногометаши­ма.

Е, да, да не заборавимо. Новак Ђоковић је освојио Вимблдон. И толико о спорту за ово јављање. А сад сви на радне задатке.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia