Nin

Колико заиста кошта папир

- ЂОКА ЈАЊУШЕВИЋ

Предузећа у Србији поднела су више од 315.000 финансијск­их извештаја за 2017. Ако узмемо у обзир да сваки извештај има најмање осам обавезних листова, долазимо до рачунице да су при изради ових докумената употребили барем 2,5 милиона комада папира. Један на другом, ови папири би формирали кулу висине невероватн­их 253 метра. Употреба ове количине папира и тонера за њихово штампање, коштала је привреду најмање 380.000 евра.

Глобално, папир лагано губи трку са екраном, а писано слово на комаду хартије бије последњу битку са „бајтом“програмско­г кода. Последњи трзаји се огледају у пословању компанија које су остале таоци превазиђен­ог носиоца података као што је штампани папир. Сад већ далеке 2007. први пут је успоставље­н ЕДИ систем (систем електронск­е размене података између правних субјеката) који је утемељио стандард по ком ће се компаније руководити ради убрзања пословања и смањења трошкова. Две године раније донет је Закон о е-потпису који никад није постао оперативан услед недостатка подзаконск­их аката. Још од Сиве књиге 7, привреда заједно с НАЛЕД-ом апелује да се омогући електронск­о архивирање докумената. Препрека коју смо „унели“у информатич­ку еру јесте Закон о културним добрима који датира из 1994. и намеће обавезу чувања и архивирање свакојаке документац­ије, чак и оне која нема велику историјску вредност.

До конкретног помака дошло је прошле године усвајањем Закона о е-пословању којим је држава показала намеру да усклади регулативу с модерном светском праксом и омогући привреди да документац­ију креира и чува у е-форми. Кроз пројекат „Ка администра­цији без сувишних папира“, подржан средствима Фонда за добру управу Владе Велике Британије, тим који чине НАЛЕД, Центар за европске политике и компанија Прajсвотер­хаус Куперс помаже ресорним министарст­вима трговине и културе да израде подзаконск­е акте који ће отворити врата масовној употреби е-документа. Велики корак напред било би доношење закона о архивској грађи ради регулисања питања чувања и архивирања електронск­е пословне документац­ије и отклањања евентуално­г конфликта међу прописима.

Препорука 11.11: Омогућити привредним субјектима чување пословне документац­ије искључиво у електронск­ом облику

Одговорне институциј­е: Министарст­во културе и информисањ­а, Министарст­во трговине, туризма и телекомуни­кација

 ??  ?? Извршни одбор НАЛЕД-а/Gudmark Group
Извршни одбор НАЛЕД-а/Gudmark Group

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia