Nin

Човек који је недостајао тенису

ЂОКОВИЋЕВ ТРИЈУМФАЛН­И ПОВРАТАК НА ВИМБЛДОНУ

- С. Славковић

Нити је променио исхрану и поново почео да једе месо, нити је раскрстио с разним духовним учитељима – гуруа Пепеа Имаза заменио је овдашњи реики-мајстор Жарко Илић – тек, Новак Ђоковић је у финалном судару с Јужноафрик­анцем Кевином Андерсоном по четврти пут освојио Вимблдон, најпрестиж­нији турнир на свету.

Ђоковићу је ово 13. грен слем титула, а прва од Ролан Гароса 2016. године, откад се распредало, што јавно, што кафански, који су све могући узроци стагнације, па и регресије његове игре до непрепозна­тљивости. Је ли то однос с родитељима, браћом, супругом, тренерима и лајф-коучима, треба ли можда да развали какву пљеску како би се вратио на трон, можда да њу-ејџ одвоји од православљ­а, како би престао да нас разочарава? Како било, у каријери шестом победом на Андерсоном, која је изненадила и тренера Маријана Вајду, Ђоковић се попео на десето место АТП листе, уједно поставши најниже рангирани играч (21) који је освојио Вимблдон још откако је Горану Иванишевић­у исто пошло за руком пре 16 година.

Није то једина веза коју Ђоковић има с Хрватском – пред финалну утакмицу на Светком првенству, исказао је јавну подршку „ватренима“уз жељу да постану прваци. Новинарске громаде Драган Ј. Вучићевић и Владимир Ђукановић су га напали због тога, а видећемо хоће ли Новак бити једнако погодна мета ако се тениски врати где је био пре две и више година. У међувремен­у је честитао „момчади“на избореном сребру и Луки Модрићу на признању за најбољег играча.

Није, напослетку, мала ствар што су Ђоковићеву победу у Волстрит журналу обележили ауторским текстом Џејсона Геја, познатог колумнисте, чији је наслов: „Здраво, Новаче! Тенису си недостајао.“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia