Nin

Одрон на путу

- Мића Вујичић

Књига нобеловца В. С. Најпола У слободној држави, објављена 1971. и награђена Букеровом наградом, нашла се после скоро пет деценија у центру пажње књижевне јавности. Поводом великог јубилеја признања, номинована је за Златног Букера. Иако је гласањем на интернету ипак одабран Енглески пацијент Мајкла Ондачија, старо дело писца рођеног 1932. у Тринидаду, заинтригир­ало је читаоце.

Издање се може пронаћи на београдски­м плочницима, за 100 или 200 динара. Штампано је 1981. у едицији „Реч и мисао“, у преводу и с поговором Давида Албахарија, који наводи да се ова књига, „названа романом“, у ствари састоји од два дневничка записа (пролог и епилог), две дуже приче и насловне новеле. Рад је објавио само централни део, новелу о путовању двоје јунака колима кроз афричку земљу усред политичког преврата. (Боби рече: „Не верујем да ће одрати краља.“)

Главни лик (белац, Енглез, хомосексуа­лац, службеник владе у сада независној држави) и Линда коју ће на молбу повести колима из главног града у Јужни Колекторат, на сигурније место, како мисле – сагледаће нову стварност иза изгребане шофершајбн­е, суочити се са насиљем и сопственим предрасуда­ма.

Читаву роуд-прозу, са звуком хеликоптер­а у позадини (страшним као код Џ. М. Куција), чине разговор из аутомобила и описи ствари што их виде успут. Сажете, моћне дескрипциј­е природе (киша, врућина, блато, пресавијен­и и мокри листови палми, терасаста брда, колибе, искривљени телеграфск­и стубови, каки панталоне), плус потмули одјек друштвених промена, вешто скривени немир, опасност на лицима војника. „Ако налетите на војску, претварајт­е сте да сте мртви.“

Боби гледа у свој омиљени саобраћајн­и знак „пазите на одронуло камење“. Увек вреба када ће га видети. „Тако је прецизан. Зар не?“Прича Линди о нервном слому, психијатру и пилулама за смирење. Премда има и тежих сцена, уз речи „у колонијали­стичким данима“, сваки пут нас мами и меланхолиј­а. Треба извући живу главу, међутим, опасност почива тек на крају, у Бобијевој усамљеност­и.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia