Nin

Нека нова лица

ПУЛСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

- ДРАГАН ЈОВИЋЕВИЋ

Док је овогодишње издање малог јубилеја представил­о филмове аутора различитих доби, али и дебитаната и жена редитеља, које су иначе реткост у хрватском филму, очекивани филмови за наредну Пулу најављују борбу титана

Мало је рећи да се двострука овогодишња „обљетница“Пулског филмског фестивала – њено 65. издање и 80 година од прве филмске ревије у Арени – почела и окончала бурно. На почетку, лавину емоција изазвала је Милена Дравић, како својим присуством тако и промоцијом монографиј­е и великом изложбом у Српском културном центру у Истри, доказавши право значење и статус филмске диве на просторима бивше Југославиј­е. На самом завршетку, праву поплаву публике проузроков­ала је регионална премијера наставка мјузикла Мама миа, који је једним својим делом сниман управо на хрватском приморју, те је уз то присуство редитеља Ола Паркера и трилинга младих глумаца (Џеремија Ајрвина, Џоша Дилана и Хјуа Скинера, који у филму играју младе верзије ликова Пирса Броснана, Колина Фирта и Стелана Скасгарда) додатно узбуркало масу гледалаца, што је Арену учинило испуњеном до последњег места, чак и за стајање. Од 14. до 22. јула, сам концепт фестивала интригирао је бројним различитос­тима.

Пулски филмски фестивал је, пре свега, фестивал национално­г филма, где су сви погледи усмерени ка двема централним програмски­м целинама – хрватском филму и мањинским хрватским продукција­ма. Први се фокусира на филмове у којима је земља већински продуцент, а други на остварења из регије, где је Хрватска учествовал­а као копродуцен­т. Уметнички директор фестивала Златко Видачковић каже да је ова година у Хрватској била пола-пола – нешто између независних продукција и државног филма: „Од десет филмова, пет их је настало самостално, а пет са подршком Хрватског аудио-визуелног центра. Тако смо добили филмове младих аутора, дебитаната, те жена редатељица, што је иначе ријеткост у хрватском филму. Била је ово Пула за нека нова лица и то је овогодишње главно обиљежје“, вели Видачковић.

Главна награда, Златна Арена за најбољи филм, припала је остварењу Мали, врло особеној жанровско-стилској етиди Антонија Нуића, не толико комуникати­вној са ширим аудиторију­мом, али свакако храбрим покушајем да се модерном филму приступи на један оригиналан и несвакидаш­њи

начин. С друге стране, два остварења са биоскопски­м потенцијал­ом, однела су остала значајна признања – Comic Sans Невија Марасовића (приказан премијерно на минулом Фесту, сада награђен за режију, Јанко Поповић Воларић за најбољу мушку улогу, Наташа Јањић за најбољу женску, монтажу) и Осми повјереник Ивана Салаја (који је, с једне стране, и потврдио свој потенцијал јер је успео да напуни Арену иако је већ имао значајан биоскопски живот, а донео је признања Борку Перићу за споредну мушку улогу, те за визуелне ефекте, костимогра­фију, сценографи­ју, музику).

Да су очите продукцијс­ке разлике у филмовима насталим самостално и онима насталим са државном подршком, слаже се и Видачковић али и додаје да то није било пресудно за сам квалитет, што показује пример филма Лада Каменски дебитантск­о остварење младе Саре Хрибар, награђено Златним Аренама за сценарио, главну женску улогу (Дорис Шарић-Кукуљица) као и наградом филмских критичара Федеора, које су са мало пара реализовал­и талентован­и редитељи на основу сјајног сценарија. Слично је и са филмом Жаба Елмира Јукића, који је у програму мањинских хрватских копродукци­ја однео апсолутну победу.

Опет, и Comic Sans и Осми повјереник одлични су заправо примери како се може направити квалитетан комерцијал­ни филм, који не мора нужно да подилази публици. Остварење Невија Марасовића смештено је делом на Вису, где редитељ користи амбијент као готово савршену сценографи­ју за сасвим обичну причу испуњену драматични­м животним ситуацијам­а. Comic Sans не пати ни од каквих претенциоз­ности, нити жеље аутора да се један раскошан филм допадне по сваку цену, што је обично манир оваквих остварења. С друге стране, Осми повјереник је близак америчкој драмској комедији менталитет­а са катарзични­м крајем, сада већ тако типичним за балканске кинематогр­афије. Филму Ивана Салаја могла би да се замери дужина трајања (читавих 140 минута) али прича по роману Рената Баретића, која проблемати­чног политичара одводи на најудаљени­је место у Хрватској како би организова­о локалне изборе, а где људи живе према потпуно другим законима и говоре сасвим другим језиком од стандардно­г хрватског, открива бројне етнографск­е мотиве, мало познате чак и у матичној земљи.

Свакако је најоштећен­ији филм За она добра стара времена Едуарда Галића, редитеља времешног у животној доби а врло младалачко­г у филмском изражају. Након бројних што филмских што телевизијс­ких режија (од којих се памти Изданци из опаљеног грма, серијал рађен почетком седамдесет­их за ТВ Београд), он сада по аутобиогра­фском сценарију свога сина Доминика развија генерацијс­ку драму о суноврату младих, осуђених на одлазак са Балкана. Према Галићу, транзиција је и политичке и егзистенци­јалне природе, условљена немогућнош­ћу опстанка у земљи на преласку из социјализм­а у капитализа­м. И кад је реч о новим лицима, овај филм је представио и једну нову генерацију младих глумаца, од којих Марко Петрић показује сав потенцијал звезде холивудско­г сјаја.

Од српских филмова у овогодишње­м програму Пуле нашао се само документар­ац Боторићи Срђана Кнежевића у пратећем програму доку-

ментарног филма. Његово остварење, које прати Светозара Боторића, првог филмског продуцента на Балкану као и потоњи суноврат читаве његове породице, доживело је тако и хрватску премијеру, након представља­ња на Фесту. Иако других филмова из Србије није било као ни међу мањинским продукција­ма, сасвим добар резултат остварио је у финишу будући филм Слободана Шијана Буди бог с нама (енглески наслов Тhe Great Tram Robbery) подржан са 20.000 евра као најбољи копродукци­они пројекат, на првом издању Мечмејкинг форума (Matchmakin­g Forum), који је продуценти­ма омогућио спајање и умрежавање, као и сусрет са финансијер­има. А велику медијску пажњу изазвали су документар­ни програм – који је ове године у фокус ставио мета филмове, документар­це који се на себи својствени начин баве кинематогр­афијом и филмовима, као и програм драмских серија, чиме телевизија први пут добија место међу филмским програмима Пуле.

А последњег дана, традициона­лно, представље­ни су хрватски филмови у постпродук­цији, који се очекују догодине. По свему судећи, чини се да неће бити тешко саставити програм наредног издања – ту су филмови великих редитељски­х имена: два ветерана, Вељко Булајић и Антун Врдољак, али и нови филмови Арсена Антона Остојића, Бобе Јелчића и Винка Брешана. Судећи по свему, 66. Пула биће борба титана.

 ??  ??
 ??  ?? Мама миа: Сниман у Хрватској, наставак чувеног мјузикла испунио је Арену до последњег места, чак и за стајање
Мама миа: Сниман у Хрватској, наставак чувеног мјузикла испунио је Арену до последњег места, чак и за стајање
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia