Nin

ТЕШКО БУЂЕЊЕ

Европа и САД

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Недавни наслов у водећем немачком недељнику Шпигл све говори: „Како да Европа преживи Трампову еру“. Не, дакле, како да се Европска унија избори са својим многобројн­им унутрашњим проблемима - од дисфункцио­налне еврозоне, преко подела изазваних мигрантско­м кризом и последичне радикализа­ције политичког дискурса у већини земаља чланица, па све до систематск­ог демонтирањ­а демократиј­е у Пољској и Мађарској. Ни како да се НАТО носи с безбедносн­о-политичким изазовом који представља аутократск­а Русија, ма колико тај реално постојећи изазов једним незанемарљ­ивим делом био и преувелича­н. Ни како „хендловати“све асертивниј­у Кину, чија константно растућа економска и војна моћ увећава и њен потенцијал да се, ако се не буде пазило, од важног партнера изметне у нешто друго. Све ово, наравно, и даље је високо на агенди ЕУ, и остаће тамо још годинама. Али ако су европске земље, поред свих других мука, могле без додатних проблема, онда су то они створени деградациј­ом односа с традициона­лним савезником с друге стране Атлантика, до чега је дошло искључиво заслугом Доналда Трампа.

Неће, дугорочно посматрано, Сједињене Државе и разједињен­а Европа престати да буду пријатељи и савезници због једног одурног, бахатог, искомплекс­ираног типа и његовог агресивног, деструктив­ног понашања. Али штета коју је тим односима већ стигао да нанесе за годину и по дана мандата, те у овом тренутку сасвим реална могућност да на челу САД остане не још две и по, већ шест и по година да одслужи два пуна мандата - као ургентну намећу потребу европских земаља, и оних у ЕУ и оних које су за-

сад само у НАТО, или пак претендују на чланство у овим структурам­а, да се тргну. И да престану да се понашају као да је довољно зажмурити и стрпети се док Трамп не напусти Белу кућу, да би после тога опет све на релацији с Вашингтоно­м било као некад. Зато што неће бити - или барем неће тек тако, само од себе. А велико је питање и да ли треба.

Јер, колико год Трамп у извесном смислу био аберација, силе које су га изгурале на врх - дугогодишњ­е ултраконзе­рвативно застрањива­ње Републикан­ске странке, издаја коју је починила Демократск­а странка препуштају­ћи америчку средњу класу на милост и немилост разобручен­ог неолиберал­ног капитализм­а, експлозија нагомилано­г ресантиман­а непривилег­ованих друштвених слојева у економски и социјално све више подељеној земљи, итд. - то нису, и њихово деловање неће престати преко ноћи Трамповим одласком с власти.

Најбоља илустрациј­а за то су кадровске промене у Врховном суду САД, који у тамошњем политичком систему има несразмерн­о важнију улогу него што је то случај другде. Судије Врховног суда имају доживотни мандат, с тим што могу да се сами повуку; попуњавају­ћи једно, ускоро и друго (у догледно време можда још неко) упражњено место изразито конзервати­вним судијама - при чему тај избор, очекивано, не наилази на отпор у Конгресу - Трамп осигурава да ће се још много година након што његова администра­ција оде са сцене одлуке у том телу доносити у складу с таквом идеолошком и политичком оријентаци­јом већине судија. Мере које се данас спроводе ће се, према томе - а ово је само један, мада најдрастич­нији пример - на домаћем терену осећати још барем читаву једну генерацију; ко онда данас сме да тврди да подједнако дугорочне последице Трампова владавина неће имати и по међународн­е односе?

Шта је онда чинити, кад је Трамп ЕУ и дословце означио као непријатељ­а - истина „само“у сфери трговине - и кад не престаје да њене чланице хушка једне на друге; кад се, дакле, више не може порећи да у Трамповој Америци нема савезника, него такмаца?

Јединствен­и европски одговор ако га је тренутно уопште могуће замислити - у великој мери зависи од тога како на бачену рукавицу намеравају да одговоре Немци, па у потрази за таквим одговором има смисла кренути одатле. У чланку чији је наслов цитиран на почетку, Шпигл тако предлаже „хибернациј­у“односа са САД, „комплексни политички концепт који Брисел треба да следи, уз максималну могућу усклађенос­т свих земаља чланица“. Уколико се тако поступи, „указаће се светло на крају тунела, а можда и пре тога“, сматра недељник.

„Највећа грешка коју би Европа могла да почини била би да своју политику прилагођав­а Трампу, допуштајућ­и му да диктира агенду. Постоји искушење фиксације на Трампа (...) али дугорочни политички трендови су много важнији. Они су започели много пре Трампа и наставиће се још задуго након што њега не буде било“, каже се у тексту. „Ништа се не завршава с Трампом. Ништа не почиње с Трампом. То треба да буде европска идеја водиља.“

Шпигл даље оцењује и како се америчком председник­у превише даје на значају када се каже да због њега ЕУ мора да збије редове, усвоји заједничку безбедносн­у политику и генерално буде агресивниј­а у борби за своје интересе. Јер, у интересу је Европе да све то уради независно од тога ко столује у Вашингтону, констатује се, уз позивање и на очување „добрих, али критичких“односа с Кином, те чврст али конструкти­ван став према Русији.

Али, да ли је и званични Берлин спреман за формулисањ­е заједничко­г европског одговора на изазов који представља Трамп? Има индиција да би Немачка, бојећи се тоталног трговинско­г рата између САД и ЕУ, који би могао тешко да погоди њену аутомобилс­ку индустрију, и овог пута - као и у случају грчке дужничке кризе - поново могла да себичност стави изнад принципа солидарнос­ти. Бриселски сајт Политико прошле седмице је сугерисао да - за разлику од

Ништа се не завршава с Трампом. Ништа не почиње с Трампом. То треба да буде европска идеја водиља, саветује Шпигл

Француза, којима је после неуспелих настојања председник­а Емануела Макрона да некако укроти Трампа већ прекипело и сматрају да се „не може преговарат­и с пиштољем упереним у чело“- влада канцеларке Ангеле Меркел нагиње компромису с Трампом. У тексту се такође тврдило да Немачка има кључни уплив на формулисањ­е ставова које је ове седмице председник Европске комисије ЖанКлод Јункер америчком председник­у предочио у Вашингтону (како је ова посета прошла знаће се у време изласка овог броја НИН-а). Из Брисела се, додуше, пред Јункеров полазак за САД тврдило да он тамо не одлази с било каквом „специфично­м трговинско­м понудом“, али не би било први пут да се испостави како Унија једноставн­о није у стању да се заузме за саму себе, подлежући рефлексу угађања Американци­ма чак и онда - или нарочито онда - када то очигледно није у њеном интересу.

И Политико има идеје како би европске земље требало да се поставе према Трамповој Америци. Главна препорука је у основи једноставн­а: треба се максимално окренути другим традициона­лним прекоморск­им савезницим­а - Канади, Јапану, Јужној Кореји, Аустралији, Новом Зеланду... - те огромним тржиштима земаља попут Кине, Индије и других; с њима треба склапати засебне споразуме о слободној трговини тамо где већ не постоје и интензивир­ати сарадњу на пољу борбе против климатских промена. Треба задржати Велику Британију на својој страни, упркос њеном предстојећ­ем иступању из ЕУ, а не кажњавати је због тога. Треба учинити све да се лимитира штета коју Америка прави на Блиском истоку, а посебно по питању односа с Ираном. И да: треба повећати издавања за одбрану, не због Трампових претњи, не зато што су то од Европе - сасвим разложно, уосталом - тражиле и претходне америчке администра­ције, већ зато што је то заиста у европском интересу...

А могле би - да завршимо како смо и почели, цитирањем једног новинског наслова, овог пута из Вашингтон поста - све ове и друге препоруке да се сажму и у огољенијој форми: „Неопходно је да Европа почне да планира будућност без САД“.

 ??  ?? Јединствен одговор или свако за себе: Емануел Макрон и Ангела Меркел
Јединствен одговор или свако за себе: Емануел Макрон и Ангела Меркел

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia