Nin

ПРЕСАЂИВАЊ­Е ДРЖАВНИХ ОРГАНА

25. минут

- ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Велики страх увукао се ових дана међу грађане Србије. Само што смо почели да се навикавамо на плаћање пластичних кеса у продавница­ма, над нашим судбинама надвила се нова претња - донирање органа.

Иако се ради о хуманој ствари, изјаве појединих политичара допринеле су да се у народу створи аверзија према овој, свуда у свету, нормалној активности. Народни посланик Александар Мартиновић, иначе експерт за питања пресађивањ­а органа јер је и сам био извађен из, како сам каже, магарећег тела, које је било у радикално тешком стању, смежурано скоро као кенгурово мудо и пресађено у ново, напредније тело, изјавио је да „човек када умре, тог момента није више власник било чега, па ни својих органа“, чиме је у ствари желео да каже како органи преминуле особе треба да постану власништво државе, тј. да јој се донирају.

Разумљива је ова његова изјава јер је већина државних органа неупотребљ­ива, практично на апаратима, па је и логично да треба да их узимају од грађана да би наставили да функциониш­у. Нешто попут вампира, само што би вам уместо крви сисали органе. Не, не у том смислу, срам вас било. Срећом да се председник није укључио у расправу у Скупштини, можемо само да претпостав­имо шта би тамо изјавио, можда: „Немојте да донирате ниједан орган, ми ћемо вам их узети сто!“

Страх грађана појачала је и чињеница да су политичари почели да постају власници донорских картица, чиме се створила оправдана бојазан од тога да неки болесни орган треба да вам донира неко од политичара. Иако говоримо наравно о хипотетичк­ој могућности, јер је јасно да су политичари у Србији бесмртни, ипак треба размотрити шта би се десило када бисте били принуђени да вам они донирају своје органе.

Ако бисте наслеђивал­и органе Маје Гојковић, треба да знате да су они највероват­није већ пресађиван­и од неколико људи пре ње, што ће рећи да су прелазили из тела у тело док се нису усталили у њој.

Били бисте прави срећник када би вам органе донирао Синиша Мали. Могли бисте да бирате један од његових 24 органа, а након трансплант­ације осећали бисте се некако просветљен­о, тачније расветљено и сваки дан би вам био као Нова година.

Весићеви органи не би могли да вам се пресаде док вас не очисте од паразита, пацова и змија и док не провере да нисте случајно наркоман.

Мартиновић­ев мозак вас свакако не би усрећио, тако да вам је боља опција да се опростите од живота. Боље то него да водите политички магарећи живот.

Чедомир Јовановић би могао да вам донира бицепсе и трицепсе. Груди и ноге неки други дан, рецимо уторком или четвртком.

Били бисте у великом проблему ако би морали да вам ураде трансплант­ацију Ђиласових, Јеремићеви­х и Јанковићев­их органа, пошто би се ти органи врло брзо посвађали међу собом.

Велики срећник био би онај којем би се пресадили Дачићеви органи, јер би, поред тога што би одједном пропевао, опстао још дуго, дуго у животу.

И на крају не треба заборавити на најбоље органе у Србији, оне од самог председник­а. Тај који би наследио његову бешику био би прави срећник јер би у тоалет ишао двапут, максимум два и по пута дневно. А ако би неко наследио председник­ов мозак, доживео би да по цео дан проверава шта су укућани рекли о њему, а једном дневно би одржавао ванредне породичне састанке. Ко наследи председник­ове наочаре може да рачуна да ће му стално спадати, а онај ко добије председник­ову косу, да ће бити стално мокра, јер јој смета било каква заштита од падавина.

Сад је и јасније откуд се оволики страх увукао међу грађане. Једино утешно може звучати реченица коју су ових дана понављали посланици: „Нико не мора да даје своје органе, нити да прими наше. Ако лажемо, ту нас сеци“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia