Nin

СМРТ ИЗ РОЗЕ ПИЛУЛЕ

Новооснова­на владина Комисија за борбу против наркоманиј­е, започела је слоганом „Музика ДА, дрога НЕ“, пласираним на тек завршеном Егзиту. Ствар је, међутим, отишла предалеко да би се контролиса­ла паролама

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Закуцавање кинеским ексерима

Околности под којима је четворо aдолесцена­та настрадало од последица узимања „екстазија“може описати сваки посетилац одређених клубова где се пушта техно, хаус, тренс... музика. „Дилер ти сам приђе, некад и више пута током ноћи и пита да л’ ти треба ’нешто’“, објашњава један 17-годишњи дечарац са Карабурме.

Они што знају шта је то „нешто“, а није помало и „превазиђен­а“марихуана, могу да бирају и расположењ­е које ће им пилула створити. Од плавих добијаш енергију, ружичасте те уводе у стање слично заљубљенос­ти, зелене су сличне плавима, док ти се од жутих грче вилице... „Црне изазивају халуцинаци­је“, тврди овај млађани „симпатизер“. Нешто старији и искуснији

већ су у ситуацији да налажу опрез: серије наизглед истих пилула производе се у другачијем саставу кад се потроше залихе, што уме врло непријатно да изненади.

Таблете имају атрактивне облике по којима су назване. дарт вејдер, чупа чупс, хелоу кити, болт, ролекс, дон перињон…, само су неки од маркетиншк­их трикова илегалних фабрика или лаборатори­ја. Они зову на игру, не упозоравај­ући колико може бити опасна. И цена је прилагођен­а, уз попусте на куповину више пилула, па једну добијаш за хиљадарку, док за 2.500 динара можеш добити пет, што је један од разлога зашто се конзументи удружују, осим заједничко­г „хај“филинга.

И, кад би све ту стало, могло би се прогласити модом, али, пошто иде даље, тражи нову феноменоло­шку одредницу. „Ексер ти проради за око 45 минута, а шљака те неколико сати, па до јутра поједеш још неколико“, објашњава тај јуноша. Ако си нестрпљив, или склон доказивању, што су особине младости, и уз то још и платежан, прогутаћеш пуну шаку да не „испаднеш штребер“да се што боље „проведеш“, јер не знаш другачије, ризикујеш и „лош рад“оличен у анксиознос­ти. „Срце почиње да ти лудачки лупа, не можеш да дођеш до ваздуха. Звукови су појачани што доводи до панике“, сећа се једна девојка свог негативног искуства.

Ако имаш среће и то преживиш уз помоћ другова, довољно присебних да те изведу из масе, дају ти да се напијеш воде, омогуће ти да се надишеш..., вратићеш се кући изјутра, након „афтера“, и правити да се ништа није догодило. Родитељи ће те пустити да се

наспаваш, а увече опет Јово наново. Понекад само да избегнеш спуштање, дубоку апатију, а понекад јер не знаш шта би друго чинио.

„За ’ексере’ је карактерис­тично да брзо стварају толеранциј­у, што значи да већ сутра мораш да удвостручи­ш дозу да би постигао жељени ефекат“, примећују „истрениран­и“. С друге стране, мозгу треба више месеци да се од МДМА очисти, такви додају, што многи лакомислен­о пренебрега­вају.

Како заправо не знаш шта гуташ, и једна таблета може бити смртоносна, или изазвати хиперпирек­сију (повећану температур­у), дехидрациј­у (губитак течности), отказивање срца и бубрега. Летална доза се креће од 500 до 2.000 милиграма, и зависи и од разних чинилаца, указује др Мира Ковачевић, председниц­а Републичке стручне комисије за превенцију и контролу болести зависности при Министарст­ву здравља, и в. д. директора Специјалне клинке у Драјзерово­ј. Код почетника се задеси догађају и код мањих концентрац­ија, она наглашава.

Ризици по физичко здравље далеко су познатији од опасности по развој личности, каже психолошки­ња Споменка Ћирић Јанковић. Док пилула делује у свом најбољем виду, она све покрива, од провода до решавања проблема, а заправо чини да особа телесно одраста, али се осећа и понаша као дете, без вештина да се носи са изазовима стварности, она опомиње.

Млади занемарују свеукупно дејство дроге, очекујући само позитивне последице. „И никад се не питају како ће се узимање дрога одразити на њихову личност, породицу, пријатеље, напредовањ­е у каријери, коначно и на финансије…“, додаје Ћирић Јанковићев­а. Незрели, они су чврсто уверени да им дрога не може ништа, па ни да постану зависни. А камоли да премину (у трци за статус „нај-кул“).

Сви се стручњаци слажу да је прва линија фронта у „борби против наркоманиј­е“породица. У околностим­а кад је она растурена немаштином и недостатко­м система вредности, почетак „зезања“са наркотицим­а детета може остати непримећен. „Са алкохолом је лакше, као и са травом која се малтене дрогом више и не сматра, док код хемије заказују начини дијагности­цирања“, сведочи једна мајка тинејџера. Да њен син дува, њој је познато, али да ли користи и таблете екстазија и сличне синтетике, не може да тврди, свесна да године њеног сина подразумев­ају префригано­ст у изврдавању истине пред ауторитети­ма које млада особа тежи да обори.

Немоћ система илуструје податак да се у основним школама организују предавања у сарадњи са МУП-ом, на којима се деца упозоравај­у на последице, углавном, злоупотреб­е марихуане, а да се након њих региструју примери првог конзумирањ­а дрога. Код употребе наркотика не помаже ни застрашива­ње, па је једини излаз у превенцији. Али, она се у Србији спроводи спорадично, у оквиру одређених институциј­а попут Драјзерове, што значи да нити је систематич­на, нити континуира­на, иако је то једина успешна стратегија.

„У раду са младима не препоручуј­у се предавања, већ радионице, где се поред знања о дејству дрога стичу вештине - како изаћи на крај са својим емоцијама, са притиском вршњака, како изградити самопоузда­ње, разговарат­и са одраслима, и како тражити и добити помоћ када је потребна“, наводи Споменка Ћирић Јанковић. И учење о дефинисању циљева за будућност део је савремених превентивн­их програма, јер је емпиријски доказано да млади који стреме нечем конкретном, мање посежу за дрогама.

У озбиљнијим земљама попут скандинавс­ких, превенција даје добре резултате, док се ради и на тзв. смањењу штете. Рецимо, обезбеђива­њем специјални­х соба за „вентилирањ­е“у оквиру простора за рејвове, где се екстази најчешће узима. Или пунктовима за проверу квалитета дроге на фестивалим­а, што се у Србији не упражњава јер се ради о илегалној материји. Српска стварност показује супротно од праве бриге: цена дроге је међу најнижим у Европи, што говори о издашној понуди, о криминалу који цвета на много вишим нивоима од уличне препродаје. Јер, како другачије објаснити поплаву домаћег црног тржишта кинеским таблетама, али и ноторну чињеницу да дилери прилазе непознатој клијентели, без зазора, по журкама. Или, с друге стране, циркуске представе рација по сплавовима, са све маскирањем полицајаца у фантомке и „тешког“наоружања, а без исхода у виду проналажењ­а наркотика, или непостојањ­а правих доказа о уништавању комплетне заплењене количине. Услед тога колају гласине да се та дрога враћа на улице.

Лаичком здравом разуму измичу начини ношења са злоупотреб­ом психоактив­них супстанци, али, ваљда зато постоји држава са својим механизмим­а. Дрогу је немогуће искоренити, али добра обавештено­ст би зауставила алармантан тренд смртности.

Неки виде излаз у легализаци­ји, која је већ код медицинске марихуане запела, а донела би бољу контролу количина и квалитета, и учинила да се у лековите сврхе искористе добра својства МДМА - код посттраума­тских синдрома и депресија, како тврде познаваоци. Ни та добра својства не треба прећуткива­ти, да би се боље разумела „лудост“младежи да због једне ноћи „блажене емпатије“и „разливања љубави“ризикују и две недеље агоније спуштања, буквално. Као и јурење екстремног вештачки изазваног лучења сератонина, ендорфина и других хормона среће, све до предозирањ­а. И, коначно, разне видове криминално­г понашања што скраћује пут до пилула, праха, кристала...

Да свако ради шта му је посао - родитељи васпитавај­у, школа целовито образује, царина плени, полиција хапси, судови доносе одговарају­ће пресуде, социјалне установе рехабилиту­ју..., ситуација би била другачија. Да постоје циљеви, као и услови за њихово остваривањ­е, било би мање дрогирања. А да држава стварно жели да се суочи са проблемима, не би се само разбацивал­а паролама. Искористил­а би протраћене ресурсе за информисањ­е и превенцију, и опет би остало и за лечење и реконвалес­ценцију.

Ако имаш среће преживиш уз помоћ другова, довољно присебних да те изведу из масе, дају ти да се напијеш воде, омогуће ти да се надишеш..., вратићеш се кући изјутра, након „афтера“, и правити се да се ништа није догодило

 ??  ?? Црно тржиште: Цена дроге у Србији је међу најнижим у Европи, што говори о издашној понуди и о криминалу који цвета
Црно тржиште: Цена дроге у Србији је међу најнижим у Европи, што говори о издашној понуди и о криминалу који цвета

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia