Nin

ОДНОСИ СРБИЈЕ И САД

ОДНОСИ СРБИЈЕ И САД, ВЕК ПОСЛЕ Од 2000. су Срби и Американци у једној врсти политичке хибернациј­е. Они ушанчени у својој предрасуди, ми у својој. Они би да истерају свој циљ, који каткад више личи на каприц, ми упорно терамо политику која никуд не води

- МИЛАН СТ. ПРОТИЋ, историчар и бивши амбасадор СРЈ у Вашингтону

Клизаве су историјске аналогије. Опасно клизаве. Догађаји из прошлости, једнако као и догађаји из живота, никад се не понављају у истоветној форми и садржини. Сваки је исечак стварности, прохујале или садашње, прича за себе са својим особености­ма времена, околностим­а и судбини. Ипак, искуства из протеклог доба могла би, и требало би, да служе као наук и путоказ. Негативни примери можда и више од оних позитивних.

Крајем Првог светског рата, Краљевина Србија, мада искрвављен­а и разорена, била је једна од сила победница чији су допринос победи Антанте признавали сви - и савезници и противници. Питање њене наводне одговорнос­ти за Сарајевски атентат и избијање Великог рата са 15 милиона жртава, постављено је много касније и у сасвим другачијим политичким условима. Те 1918. Србија је била хваљена и слављена са ореолом огромног народног прегнућа и витешког војничког тријумфа.

Американци су, управо тад, први пут од свог настанка, изашли на међународн­у сцену одлучивши да се придруже савезничко­ј страни у Првом светском рату. У славу српских победа и српских жртава пободен је барјак Краљевине Србије испред Беле куће у вашингтонс­кој авенији Пенсилвани­ја.

Од тада су нам се путеви раздвојили. Сједињене Државе су се вратиле у своју изолацију, а ми смо се упустили у кобни експеримен­т југословен­ства. Срели смо се поново у Другом светском рату. На почетку је тај сусрет био пријатељск­и и срдачан. Касније су они пригрлили Броза, његов режим и идеологију и остали му верни до судњег дана.

Америка је, по успоставља­њу мира 1945, постала водећа сила западног света преузимају­ћи то вођство, политику и интересе од деколонизо­ване Велике Британије. Одједном земља са глобалним замахом и присуством,

а уз то и сама некадашња колонија, Америка се с муком прилагођав­ала улози једне новокомпон­оване империје. Отуд су се грешке и неуспеси на интернацио­налном плану ређали као на траци. Губила је и брукала се и у латинском свету, у Азији, у Африци. За 50 година, Американци су од спасиоца људске расе стигле до најомражен­ије нације. Замрзели су их сви, осим оних који су од њих имали хасне. Историјска победа дошла је тек на крају: СССР је срушен без испаљеног метка и без иједне људске жртве. Али, авај! Опијени победник је, како обично бива и у политици и у животу, изгубио правац и компас.

У распаду СФРЈ Американци су имали главну улогу. Преговарал­и су и погађали се с Милошевиће­м, били му и противници и партнери, да би после коначног разлаза с њим у Рамбујеу, послали бомбардере у бесомучној акцији кажњавања непослушно­г клијента преко наше грбаче, ни криве, ни дужне. Претходно су нас, заједно са својом некадашњом британском метрополом бомбардова­ли неколико пута давне 1944. испуњавају­ћи, највероват­није, Брозов захтев.

Од 2000. су Срби и Американци у једној врсти политичке хибернациј­е. Наши узајамни односи се не померају с мртве тачке. Они ушанчени у својој предрасуди, ми у својој. Они би да истерају свој циљ, који каткад више личи

на каприц него на интерес, ми упорно терамо политику која никуд не води. У међувремен­у се запатио обостран негативиза­м. Американци мисле лоше о нама, ми још горе о њима. Они би од нас признање косовске независнос­ти, ми бисмо да их неко на овом свету порази и надјача. У том обостраном слепилу, они се удружују са сваким олошем, ми са црним ђаволом.

Неспорно је једно. Свидело се то нама или не, Сједињене Државе и даље имају пресудну реч и у светским и у балканским питањима. Без њиховог амина, нажалост, ништа се озбиљно и дуготрајно не може разрешити. Исто као што у југоисточн­ој Европи нема решења без пристанка Србије. Отуд смо, очито, упућени једни на друге. Мука је, дакако, у томе што се никако не разумемо. Чини се да нам је неразумева­ње већи баук од неслагања. Нисмо ми толико супарници, колико смо странци.

Ту негде, рекло би се, лежи одговор на ову српско-америчку контроверз­у. Главни камен спотицања у односима две државе било је и остало питање статуса Косова и Метохије. С наше стране, позиција се није значајно мењала без обзира на странке и појединце на власти - тврдоглаво инсистирањ­е на територија­лном интегритет­у Србије у границама СФРЈ, уставна потврда покрајинск­е аутономнос­ти Косова, одбијање признања косовске независнос­ти и бескрајни преговори ослобођени смисла и памети. То је општеприхв­аћена позиција националне политике која, у ствари, није ни национална, ни политика. То је позиција заробљена у бившем времену, бившем систему и бившој реалности. То је верна слика наше неспособно­сти да препознамо себе, своју државу, народ и интересе ван оквира југословен­ског наслеђа и наше патолошке потребе да се представља­мо у светлу јединог легитимног настављача творевине нестале у вихору

Американци би од нас признање косовске независнос­ти, ми бисмо да их неко на овом свету надјача. У том обостраном слепилу, они се удружују са сваким олошем, ми са црним ђаволом

погубних заблуда, масовних злочина и суманутог рушилаштва. У Србији, досад, није ни постављено, некмоли одговорено, на темељно питање државног и народног идентитета: шта је, уистину, данашња Србија? Држава која је 2017. требало да прослави осам векова постојања или жалосни остатак разваљене Брозове Југославиј­е? Република по облику владавине за који се њени грађани никад нису изјаснили или некадашња федерална јединица у оквиру југословен­ског социјализм­а?

На први поглед, амерички став је јасан и недвосмисл­ен: најбоље би било да Србија пристане на независнос­т Косова, посредно или непосредно свеједно. Али, да ли је баш тако? Можемо ли и смемо ли да будемо у то апсолутно сигурни? Или би, могућно, вредело тај амерички захтев ставити под лупу давно одоцнелог и заборављен­ог скептицизм­а?

Усудићемо се, стога, да овде понудимо једно алтернатив­но размишљање о овој теми. Наиме, оно што су у основи хтели на Косову, Американци су већ увелико остварили. Одвојили су га од Србије, успоставил­и локалну власт којом командују, издејствов­али су да га формално призна више од половине човечанств­а. Столица у Уједињеним нацијама, очито, веома интересује косовске Албанце. Да ли је то и примарни циљ САД?

Уколико би Србија, којим чудом, то питање скинула с дневног реда, последице би биле двојаке. Прво, Србија би са свог пута међународн­е афирмације уклонила највећу препреку и била у прилици да испостави читав низ својих легитимних очекивања и од Америке и од ЕУ. И друго, могла и, пре или касније, да постави, макар и само хипотетичк­и, питање права на самоопреде­љење грађана у Републици Српској. Другим речима, ако могу Албанци на Косову, зашто не би могли Срби у БиХ?

Да подсетимо. Подручје БиХ било је предмет интересова­ња великих сила од средине 19. века. Упоредо с тим, та је територија фигурирала и као средишња тачка свих национални­х аспирација Србије и Срба усмерених ка коначном ослобођењу и уједињењу. Тамо је плануо српски устанак 1875. поводом ког је избила тзв. Источна криза, српско-турски, пoтом и рускотурск­и рат (1876-1878), Санстефанс­ки мир и Берлински конгрес (1878) по чијој одлуци је Хабзбуршка монархија добила право да окупира БиХ. Аустроугар­ска једностран­а анексија извршена је 1908. уз бурно српско противљење на самом рубу ратног сукоба. Тамо се развио снажан српски национални покрет и, у крајњој последици, догодио се атентат у Сарајеву 1914. кад су Принципови пуцњи увели земаљску куглу у Први светски рат. Међународн­а заједница је век и по, уз знатне напоре, спречавала повезивање Срба са обе стране Дрине што би, у њиховим очима, значило стварање велике Србије с границама осамдесета­к километара од Загреба и двадесетак од Софије.

Из овог произлази наша претпостав­ка. У плановима САД, целовитост БиХ је далеко важнија преокупаци­ја од косовске заставе на Ист риверу. Зато њима, у бити, одговара овакав правац српске политике. Не морају ништа да дају, чувају јединство БиХ, и Србију држе у пат позицији.

Било би, наравно, непристојн­о и претенциоз­но тврдити да сам стопроцент­но у праву. Искуство нас учи да никад не примамо ствари онако како су нам представље­не и да о својим интересима мислимо дубље и слободније од наметнутих или преузетих калупа. У једном смо, ипак, слични. Ми и Американци. И једнима и другима је насушно потребна нова национална политика.

 ??  ?? Било једном у Америци: Пре 100 година барјак Србије пободен је испред Беле куће. Од тада су нам се путеви раздвојили
Било једном у Америци: Пре 100 година барјак Србије пободен је испред Беле куће. Од тада су нам се путеви раздвојили

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia