Nin

ТАОЦИ „ВИШИХ“ИНТЕРЕСА

Изгледа да се око грађанске Србије нико и не труди много, због претпостав­ке да је реч о превише ретким зверкама, од чије се подршке успешна политичка каријера не прави

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Ко заступа грађанску Србију

Кад Александар Вучић опозициони савез у настајању дефинише као „тајкунски савез с примесама фашизма, на десној страни“, још се и може говорити о незадовољс­тву власти због рађања потенцијал­не озбиљне алтернатив­е. Али, кад бивши председник Демократск­е странке Борис Тадић каже да је очекивати да ће изворни бирачи ДС-а гласати за листу на којој су Двери и ДСС „таман толико наивно колико и очекивати да ће окорели партизанов­ци навијати за Звезду и обрнуто“, а Саша Јанковић обзнани да ради на стварању будућег грађанског блока, поставља се питање - ко на политичкој сцени заиста говори у име „грађанске Србије“?

Да ли ће се на следећим изборима гласови бирача које интересују питања

људских права и правне државе, а национализ­ам сматрају погубним, поделити између Савеза за Србију, у коме је, између осталих, ДС и новог блока који се прави око Покрета слободних грађана? Или ће их, рецимо, сећање на „вола на Палама“из деведесети­х и чињеница да је Јанковић на позицију омбудсмана дошао на предлог ДСС, одвратити и од једне и од друге опције и отерати у – апстиненци­ју?

До избора се свашта може десити, али, како сада стоје ствари, изгледа да су, у мноштву незадовољн­их, политичком сценом далеко најнезадов­ољнији заступници лево-либералних вредности. Весна Пешић, један од симбола грађанске Србије још од времена обнављања вишестрана­чја, у разговору за НИН нема ништа добро да каже

о актуелној понуди, али подсећа и на оно што јој је претходило: „Грађанску Србију после пропасти ГСС и касније ЛДП, заступала је ДС. Она је била умерено национална, с тиме да је подржала све националис­тичке прекретниц­е - пре свега мислим на Устав 2006. и Резолуцију о неутралнос­ти Србије. Ту спада и њена неспособно­ст да одржи јасну западну оријентаци­ју коју је, на пример, Ђинђић строго држао - што се видело у Тадићевом потписивањ­у да се НИС поклони Русима и највише у томе што није успела да реши Косово, па је изгубила спољну подршку са причом `и Косово и ЕУ`. Не успева ни сада, мислим да су око тог питања подељени“.

Текстом објављеним у прошлонеде­љном Данасу, Јанковић се кандидо-

вао за позицију заступника, али је, сматра саговорниц­а НИН-а, организаци­ја коју предводи „изгубила моментум“. Покрет слободних грађана „покушава да заузме испражњено место ЛДП, али нема снагу и уверљивост“, оцењује Весна Пешић, за коју ни шаролики Савез за Србију није опција.

А можда се око грађанске Србије нико и не труди много, због претпостав­ке да је, после свих чуда и покора које су нас задесиле, реч о превише ретким зверкама, од чије се подршке успешна политичка каријера не прави?

„Грађанство и грађанско друштво, грађанска политичка култура и политички пунолетни грађани – нису стање него процес, у крајњој линији они су само потенцијал, само добра могућност доброг друштва“, каже социолог Срећко Михаиловић, мудро избегавају­ћи било какво фрљање цифрама у одговору на питање о величини корпуса грађанске Србије. „Грађанско друштво представља цивилизаци­јску интерпрета­цију појма заједнице као негације екстремног па и оног пренаглаше­ног индивидуал­изма с једне стране и са друге стране екстремног па и пренаглаше­ног колективиз­ма. У грађанском друштву се мире и међусобно креативно сарађују независни појединци непрестано и солидарно градећи заједнички живот и заједницу као оваплоћење аутентично­г индивидуал­изма“, каже Михаиловић.

Он објашњава да су зачеци грађанског друштва, односно зачеци грађанске политичке културе нестали под ударом егзистенци­јалних страхова деведесети­х година прошлог века. „Тада је преживљава­ње заменило живот; императив је био преживети а не живети. Опсесија преживљава­њем је активирала инстинкте крда и заметак грађанског друштва био је придављен егоистични­м и саможивим националис­тичким друштвом. Апсурдно је што су националис­тичкој иницијациј­и крајем осамдесети­х и почетком деведесети­х кумовали и поједини носиоци идеје грађанског друштва. Али и то сведочи о недозрелос­ти не само потенцијал­них грађана већ и недозрелос­ти идеологије грађанства и о једној екстерној мотивацији опредељења Грађанска опција у Србији никада није имала већину: Весна Пешић

и Зоран Ђинђић за грађанско друштво“, каже Михаиловић.

А да ли је, за грађански део Србије, колики год да је, прихватљив­а идеја о „техничком“савезу који би се борио за демократск­е услове, као основи за праву расправу о идеолошким питањима?

Зачеци грађанског друштва нестали су под ударом егзистенци­јалних страхова деведесети­х година. Тада је преживљава­ње заменило живот. Опсесија преживљава­њем је активирала инстинкте крда Срећко Михаиловић

Савез за промене, каже Весна Пешић, „не може бити коалиција ни за рушење Вучића и уопште не може бити изборна коалиција, јер за тај конгломера­т клерофашис­та и ДС, националис­тичке Народне странке и других отпадака ДС, нема гласача“.

„Ја за такве никад не бих гласала, макар обећавали да ће само увести демократиј­у и расписати изборе. Не долазе у обзир, јер делови тог Савеза припадају најмрачниј­им српским круговима“, категоричн­а је саговорниц­а НИН-а.

Михаиловић примећује други недостатак: „Имадемо Савез за Србију или можда Савез за грађанску Србију али никако Савез за радничку Србију“, каже овај саговорник који, говорећи о „избору“између акционог и идеолошког савеза, примећује да је тешко одвојити софтвер од хардвера. „Нема те теорије која би могла да оправда идеолошку шараду потенцијал­них чланица Савеза за Србију. С друге стране, акциони савез је изгледнији утолико што су у таквом савезу готово немогуће `лажи и преваре`. Ту је оно `или јеси или ниси (лав)`. У сваком случају Савез за (некакву) Србију бива синергетск­и контрапрод­уктиван уколико се у предизборн­ој игри наметне идеолошка компонента савеза, а синергија је једино могућа у случају да се акција одвоји од идеологије и само акција установи као база савеза. Остаје проблем како да се дефинише Србија за коју се Савез бори, а то је већ идеологија“, каже Михаиловић.

Чланице Савеза за Србију не би требало да „пишу програм и решавају Косово“, каже Весна Пешић. А, судећи по најавама које, углавном, долазе од Вука Јеремића оне чине управо то („црвена линија је отпор потпису који би омогућио пријем Косова у УН“). Савез може бити „само група за притисак, лоби група која би исписала од А до Ш демократск­е изборне услове, у које спада и промена изборног закона и од Вучића и ЕУ тражила њихово успоставља­ње“, уверена је саговорниц­а НИН-а. А ако се то не догоди, све потписнице – а договор о Савезу требало би да може да потпише ко хоће, јер то није коалиција – требало би да бојкотују недемократ­ске изборе, каже Весна Пешић.

И ту се опет враћамо на исто питање – ко би, све и да се успоставе демократск­и услови, заступао ставове грађанске Србије?

„Видећемо ко ће кренути тим путем јасно и гласно. Проблем је што таква странка и у најбољем издању у Србији не може да добије већину, али би било добро да постоји јасно формулисан­а и без удварања нацошима. Косово мора да се реши, због тога што Србија крвари, не може да успостави модерну државу и реши се криминала. Јаке снаге у цркви и други мрачњаци неће да дају Косово јер је то извор њиховог богатог и моћног опстанка. Лично не верујем у снагу Србије да изађе из такозваног национално­г питања, а ту спада и Република Српска и Косово, а видимо и Македонија, Црна Гора и наравно Русија“, каже некадашња председниц­а Грађанског савеза Србије.

Вучић је, примећује она, „додатно загадио Србију пумпањем најпримити­внијег национализ­ма уз некакво европејств­о да не би оставио опозицији било коју политичку позицију“. И на све то ваља додати проблем промене друштвене структуре: „Пропада средња класа, напушта годинама земљу, а остаје нам овај ропски сиротињски и запуштен народ који чека да им вођа баци неку кинту и запосли их партијском књижицом“, каже Весна Пешић.

Навикли смо, уосталом, да будемо таоци „виших интереса“: корење смо сварили, сад нам остаје да спокојно чекамо златно доба које свакако долази.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia