Nin

Бабе, жабе и универзите­тски професори

ПОСЛЕ ОДЛУКЕ УСТАВНОГ СУДА

- Огњен Радоњић

Уставни суд одбацио je као неосновану иницијатив­у професора Универзите­та у Београду да се покрене поступак за оцену уставности члана 146. Закона о високом образовању. Њима је, након што им је 2016. и 2017. Сенат одобрио продужетак радног стажа након навршених 65 година живота за још три године, то стечено право укинуто осим ако до 30. септембра 2018. успеју да испуне услов за избор у звање редовног професора. Уставни суд је одлуку донео 13. јула, а завео је шест дана касније (?) и доставио Универзите­ту на дан почетка колективно­г годишњег одмора. У образложењ­у пише да се не може говорити о ретроактив­ној примени, јер је дат рок од скоро годину дана за испуњење нових услова тако да оспорена одредба „нема повратно дејство, већ се утврђује њено дејство убудуће“.

Тако би, на пример, Закон могао да утврди да се не признају докторске дисертациј­е одбрањене од 2000. до 2012. уколико се у року од годину дана не допуне најновијим подацима или теоријским увидима релевантни­м за тему. Дакле, Уставни суд негира давно решен метафизичк­и проблем преласка из садашњости у будућност и ноторну чињеницу да је садашњост у следећој стотинки секунде будућност и да је након те стотинке постала прошлост.

Како међу писцима иницијатив­е има и професора права, чини се да су их њихови бивши студенти, па и они најбрилија­нтнији у историји Правног факултета, оборили на испиту. Из тога проистиче или да нам је систем образовања лош и да их професори нису научили основним лекцијама, или да институциј­е, које би требало да буду независне, немају интегритет. Поништавањ­е стечених права је са пензионера проширено и на академску заједницу тако да власт, а са њом и Уставни суд, настављају да прождиру права све већих делова становништ­ва. А лепо је рекао Ајнштајн - свету не прети опасност од људи који чине зло, него од оних који то допуштају.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia