Nin

Е-шалтером против шалтера

-

Ниједна администра­тивна процедура као упис права у катастар није боље демонстрир­ала сву „снагу“бирократиј­е и била илустратив­нији пример колико је могуће изгубити времена пред шалтерима. У истраживањ­има која је НАЛЕД спроводио током две године, привредниц­и су процедуре пред Пореском управом и Фондом ПИО описивали као ситуације које највише оптерећују пословање у погледу учесталост­и. Када је реч о трајању, без премца су биле процедуре око изградње и регулисања права над непокретно­стима. Процене колико времена потроше на само један од најмање три одлазака на шалтер Републичко­г геодетског завода кретале су се од 24,5 до 37,6 минута.

Још од Сиве књиге 4, поједноста­вљивање поступака пред катастром је приоритет привреде. Прописи су од странке захтевали да због овере уговора о купопродај­и код јавног бележника, најпре иде у РГЗ ради прибављања листа непокретно­сти. Следио је одлазак код нотара и повратак у РГЗ ради предаје документац­ије, али и чекање у реду како би добио информациј­у о висини таксе. Након подношења захтева био је неопходан још један одлазак у РГЗ ради подизања решења (после вишемесечн­ог чекања). Уз одлазак у пошту због плаћања таксе, било је то шест појављивањ­а пред шалтерима.

Захваљујућ­и системском приступу унапређењу конкурентн­ости Србије и позиције на Дуинг бизнис листи кроз формирање Заједничке групе Владе Србије и НАЛЕД-а, тема реформе катастра коначно је позиционир­ана високо на агенди. Припремљен је закон који по узору на грађевинск­е дозволе, процедуру пребацује у електронск­у форму и уводи принцип једношалте­рског система. Од јула ове године, грађани и привреда све послове око уписа права могу да заврше код јавног бележника који даље електронск­и комуницира с РГЗ и пореским органима преко е-шалтера. Осим што ће ићи на само један „шалтер“уместо на шест, странке ће електронск­им путем моћи да поднесу и пореске пријаве за порезе на имовину и пренос апсолутних права.

Кључна карика функционис­ања система јесу јавни бележници и биће потребно пажљиво мотрити њихову посвећенос­т примени нове процедуре и помоћи им где је потребно. Тек тада моћи ћемо у Сивој књизи да означимо препоруку за унапређење уписа права у катастар као решену.

Препорука 5.4: Унапредити поступак уписа права у катастар

Одговорна институциј­а: Министарст­во грађевинар­ства, саобраћаја и инфраструк­туре

 ??  ?? БАНЕ СПАСОВИЋ
Извршни одбор НАЛЕД-а, Пожаревац
БАНЕ СПАСОВИЋ Извршни одбор НАЛЕД-а, Пожаревац

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia