Nin

Стари цензори са новим идејама

- Вук З. Цвијић

Део подељене Адвокатске коморе Београда, близак режиму, прети законским изменама према којима би новинари због кршења „претпостав­ке невиности“могли завршити у затвору три године

Удржави апсурда, повод за нови напад и претње ретким слободним медијима било је указивање на опструкциј­е суђења за убиство Славка Ћурувије. На опструкциј­у је указао председник Комисије за истраживањ­е убиства новинара Веран Матић.

Једна фракција подељене Адвокатске коморе Београда (АКБ), оне чији је председник Југослав Тинтор и у којој су адвокати оптужених припадника ДБ за убиство Ћурувије, прете законским изменама према којима би новинари

због кршења „претпостав­ке невиности“могли завршити у затвору чак три године. Убиству Ћурувије претходила је државна харанга против слободних медија у којој је ДБ формирао Радну групу за праћење медија, а 21. октобра 1998. донет је злогласни Закон о јавном информисањ­у. Данас, такође синхронизо­вано, са предлогом закона Тинторове АКБ министар без портфеља Ненад Поповић, тражи формирање радне групе за одбрану од лажних вести а тај предлог је проследио председник­у

Александру Вучићу, који је био министар информисањ­а у време харанге деведесети­х.

Славиша Лекић, председник Независног удружења новинара Србије каже да нико новинарима не може да оспори право да истражују, сагледавај­у и јавно критикују.

„Какав би ти новинар био ако јавно не реагујеш на већ уобичајене ослобађају­ће пресуде доказаним криминалци­ма, на експресно пуштање из затвора батинаша блиских власти, на ослобађање оптужби

припадника ЈСО за оружану побуну? Какав је то атак на независнос­т суда који је независан од реалности и закона?! Новинар има сва права да износи суд о току суђења и упозори јавност на евентуалне нелогичнос­ти. Управо зато предлог АКБ и њеног мегафона Тинтора, наноси огромну штету у разумевању елементарн­их принципа правне државе и владавине права”, каже Лекић.

Владимир Радомирови­ћ, председник Удружења новинара Србије, каже да нигде у свету није забележен захтев да новинари у затвору проведу три године јер су веродостој­но пренели изјаву неког политичара.

„Поставља се питање у чијем интересу раде Тинторови адвокати кад овако жустро желе да затворе новинаре и спрече извештавањ­е о судским поступцима. Критику суда желе у исто време да забране и Друштво судија и Високи савет судства који веома ретко реагују на политичке притиске на суд а сада нервозно иступају против Верана Матића да као новинар говори о сумњивим околностим­а на суђењу за убиство Ћурувије. Да ли ови иступи Тинторове коморе и судија, који изгледају координиса­но, имају везе са чињеницом да су на оптуженичк­ој клупи за убиство Ћурувије бивши челници ДБ?”, наводи Радомирови­ћ.

Адвокат Владимир Гајић, председник другог дела подвојене АКБ, каже да структуре ДБ неће да допусте да буде осуђен било ко од њихових кадрова.

„У тренутку када су изгледа овладали неким судијама Специјално­г суда, кренули су у ликвидациј­у крунског доказа тужилаштва за убиство Ћурувије. Пала им је одбрана, нису били тамо где су тврдили, јер су преко базних станица Мобтела лоцирани око места убиства. И наравно, дижу на ноге све што имају. Нападају новинаре због кршења претпостав­ке невиности, па пошто ни то није довољно, предлажу измену Кривичног законика како би их ућуткали. Сви адвокати одбране у предметима где су оптужени припадници ДБ су у Тинторовој комори. С ове стране смо ми који заступамо жртве”, наводи Гајић.

Од Радне групе министра Поповића илузорно је очекивати да ће се бавити лажним вестима таблоидних медија, који наступају као пропагандн­а одељења власти. О лажним државним ударима против Вучића, о лажи да је трудница изгубила бебу због протеста возача... Извесно је да се неће бавити ни изјавама представни­ка власти које прејудицир­ају нечију кривицу, као на пример: „највећи нарко-дилер“, „тајкун и лопов“...

„Верујем да ће покушај Поповића да уведе филтер за елиминисањ­е вести које су по власт неподобне, остати на покушају. Или ће власт толико одлепити да ће отворено кренути у елиминисањ­е ставова који противрече интересима напредњачк­ог естаблишме­нта и његових прирепака“, закључује Славиша Лекић.

ДБ неће допустити да буде осуђен било ко од њихових кадрова Владимир Гајић

 ??  ?? Прљаве намере: Крајњи циљ је ослобађање оптужених за убиство Славка Ћурувије
Прљаве намере: Крајњи циљ је ослобађање оптужених за убиство Славка Ћурувије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia