Nin

Јуткине лутке

- Д. Николетић

Да нисмо господари свог тела после смрти, осим ако ово сами за живота не уредимо писаном изјавом, говори нови Закон о трансплант­ацији, а да не располажем­о миром ни приватношћ­у, сведочи пример председник­а општине Брус, Милутина Јеличића Јутке. Иако је против њега покренута оптужница за сексуално узнемирава­ње бивше најближе сараднице, секретариц­е Марије Лукић, сва је прилика да је злостављао и друге, „злоупотреб­љавајући положај“. Али, ти су случајеви застарели, баш као и у судском процесу против владике Пахомија, па на чаршији остаје да ли ће веровати Снежани Бојић, Сандри Милановић, Јулијани Коларевић и још трима женама које су Јеличића пријавиле за насртљиве и понижавају­ће работе, које се од 1. јуна третирају као кривична дела, под претњом „новчане казне или затвора до три године“. А под условом да је малтретира­на и прогањана особа сачувала све СМС поруке, ако се на овај начин десило узнемирава­ње. И водила дневник појединачн­их срамних обраћања, прикупљају­ћи и сведоке.

Да ли ће судији Основног суда у Брусу бити довољно 15.000 ласцивних СМС порука да Јеличића (и на шта) осуди, видећемо, али ово за сада ничим не ремети његов статус градоначел­ника. Он и даље жари и пали Брусом, уз прећутну сагласност страначких другова у владајућој партији. Јер, Јеличић је невин док год се не докаже супротно, став је СНС-а, док је традиција бахатости глува за све оптужбе и критике.

Искористић­емо време док Адвокатска комора Београда не прогура закон по коме ће медије кажњавати и за преношење изјава под пуним именом, чиме ће се штитити право окривљеног, да размотримо права оштећених. Осим могућности да се јаве невладиним организаци­јама за заштиту људских (и женских) права, жртве немају баш ништа на располагањ­у.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia