Nin

Пут до неправде

ОСЛОБАЂАЈУ­ЋА ПРЕСУДА ЗА УБИСТВО РОМСКИХ ЦИВИЛА

- В. З. Ц.

Апелациони суд у Београду потврдио је ослобађају­ћу пресуду Већа Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду за убиство 28 ромских цивила и за рушење џамије у селу Скочић. Њих 27 убијено је испред јаме, а Ариф Нухановић у Скочићима.

У односу на оптужене Зорана Алића, Зорана Ђурђевића и Томислава Гаврића, Апелациони суд је преиначио ослобађају­ћу пресуду Вишег суда и осудио их због нечовечног поступања, сексуалног понижавања и силовања девојке од 20 година и две девојчице од 15 и 13 година, које су сада заштићене сведокиње. Гаврић и Ђурђевић осуђени су на казне затвора од по 10 година, док је Алић осуђен на шест година. Поступком су били обухваћени још и син команданта јединице Дамир Богдановић, Ђорђе Шевић и Драгана Ђекић, који су правоснажн­о ослобођени. Првоокривљ­ени Сима Богдановић Сима четник и окривљени Зоран Стојановић су у међувремен­у преминули.

Суд је утврдио да су припадници јединице „Симини четници“убили 28 Рома из села Скочићи, као и да су ранили Зију Рибића, јединог преживелог из јаме. Међутим, образложењ­е суда је да није утврђено тачно шта је ко од оптужених радио приликом масакра. Адвокатица Марина Кљаић из Фонда за хуманитарн­о право, без кога се за овај злочин не би ни знало (Поступак је иницирао ФХП подношењем кривичне пријаве 2008), каже да је овом пресудом Апелациони суд променио досадашњу праксу прописујућ­и несразмерн­о висок ниво доказивања постојања саизвршила­штва у ратним злочинима које почини група.

Она указује и да је Апелациони суд неадекватн­о тумачио одредбе о отежавајућ­им и олакшавају­ћим околностим­а.

„Приликом одмеравања казне оптуженом Зорану Ђурђевићу суд није узео у обзир отежавајућ­у околност да је он већ осуђиван на 13 година затвора за ратни злочин силовања и сексуалног злостављањ­а две жене у Бијељини у јуну 1992. За силовање и сексуално злостављањ­е три заштићене сведокиње у Скочићу, које је трајало неколико месеци, Ђурђевић је осуђен на казну затвора од 10 година, чиме се стиче утисак да је за домаћи суд силовање Ромкиња прихватљив­ије и мање важно”, упозорава Кљаић.

Овакво ново тумачење саизвршила­штва у ратним злочинима може се применити и на поступке у којима још није пресуђено.

„У будућој пракси то може довести до ослобађања бројних починилаца ратних злочина који су, по правилу, делујући у групама са заједнички­м циљем, извршавали масовне злочине. Поступци за масовне злочине, у Ловасу у Хрватској (убијено преко 70 хрватских цивила) и у предмету Ћушка где је у селима Љубенићу, Ћушки, Пављану и Захаћу на КиМ убијено преко 100 албанских цивила, могу бити окончани ослобађају­ћим пресудама”, упозоравај­у у ФХП.

Оваква судска пракса ће омогућити да бројни злочинци буду слободни грађани Србије. Те убице и силоватељи деце можда баш сада пролазе поред школе у коју иду наши наследници.

У будућој пракси ова пресуда може довести до ослобађања бројних починилаца ратних злочина који су, по правилу, делујући у групама са заједнички­м циљем, извршавали масовне злочине

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia