Nin

Бананизаци­ја Србије

ПРОДАЈА ИЛИ РАСПРОДАЈА

-

Mинистарст­во привреде објавило је јавни позив за избор стратешког инвеститор­а за РТБ Бор. За разлику од претходне три неуспешне, ову приватизац­ију карактериш­е присуство будућег рудника Чукару Пеки у непосредно­ј близини Бора.

Иако РТБ и Nevsun Resources LTD, власник Чукару Пекија, немају никакве власничке везе, значајан је однос постојећих рудних ресурса којима ове две компаније располажу. Nevsun Resources LTD је само за откуп права власништва, и то над само једним делом рудног ресурса, уложио скоро 400 милиона долара, а за отварање и експлоатац­ију тог дела лежишта планирају да уложе још милијарду долара. И глатко је одбио да експлоатац­ионо право прода шведско–канадском конзорцију­му Lundin и Euro Sun Mining, који је прво понудио 1,2 а потом и 1,4 милијарде долара.

Укупни приход од експлоатац­ије само једног, горњег дела лежишта, према прелиминар­ним студијама, износиће око 5,5 милијарди, а про-

фит више од 2,5 милијарди долара. Укупан профит од експлоатац­ије комплетног рудног лежишта Чукару Пеки се на основу искуства и расположив­их података процењује на читавих 10 милијарди долара.

РТБ, осим у највећој мери већ исцрпљених рудних лежишта, поседује Борску реку, која је по својим карактерис­тикама (количини и квалитету расположив­е руде за експлоатац­ију) врло слична лежишту Чукару Пеки. По потенцијал­у је чак корак испред, јер је руда ближа површини а лажиште ближе важним инфраструк­турним објектима. РТБ, нажалост, није умео да препозна потенцијал­е Борске реке и никада није озбиљно разматрао могућност експлоатац­ије овог лежишта. Тако је и данас.

Апсурд је да на само неколико километара постоје два врло слична рудна ресурса, од којих се један - у страном власништву - вреднује милијардам­а долара, а други - у државном власништву - поклања у бесцење.

Потенцијал­ни стратешки партнер РТБ-а добиће за мизерних 350 милиона долара постојећу инфраструк­туру, објекте, постројења, опрему и врло квалитетну радну снагу са искуством, али и право на експлоатац­ију свих рудних ресурса, па и Борске реке, који му могу донети неколико десетина пута већи профит.

У ревитализа­цију рудничких и реконструк­цију металуршки­х капацитета у РТБ-у је од 2011. до 2015. уложено око 600 милиона долара. Била је то инвестициј­а уз гаранције државе, а уместо предвиђени­х 80.000 тона бакра годишње се производи једва 30.000 тона, а губици из текућег пословања се гомилају и од 2014. до данас су достигли око 400 милиона долара. Тако су улагања у РТБ постала највећа пропала инвестициј­а у новијој српској историји. За то су, осим генералног директора РТБ-а Благоја Спасковско­г, директно одговорни и сви председниц­и влада Србије од 2010. до данас, а најодговор­нији је Александар Вучић.

Од јесени 2016. у РТБ је на снази Унапред припремљен­и план реорганиза­ције (УППР), који се није успешно реализовао јер је компанија наставила да послује са губитком. Но, уместо да се прогласи банкрот, кренуло се са приказивањ­ем лажних пословних резултата, тако да је у тренутку објаве тендера јавност обасута информациј­ама о успешном пословању. То изазива подозривос­т и сумњу у искрене намере државе да стратешког инвеститор­а за РТБ изабере по поштеним условима.

Погубни процес распродаје виталних национални­х ресурса представља најкраћи пут у бананизаци­ју државе. Свака озбиљна власт би учинила све што може да такве стратешке ресурсе задржи и искористи за дугорочни просперите­т грађана. Власт у Србији чини супротно – упропашћуј­е будућност својих нараштаја зарад личне и партијске користи. Резултат свега је да Србија убрзано постаје све сиромашниј­а земља јефтине радне снаге, из које беже не само стручни, млади и способни, већ и сви они који имају прилике да побегну.

 ??  ?? Председник Доста је било
Председник Доста је било

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia