Nin

Србија је земља чуда

МИОДРАГ ЗАРИЋ, ОСНИВАЧ СПЕЦИЈАЛНЕ БОЛНИЦЕ ЗА ХИПЕРБАРИЧ­НУ МЕДИЦИНУ

- ЈОВАНКА МАТИЋ

Иако је Светска асоцијациј­а за хипербарич­ну медицину недавно Специјалну болницу из Београда изабрала да води веома важан пројекат, он је доведен у питање, јер се Републички фонд за здравствен­о осигурање свим силама труди да умањи значај гране медицине у којој је Србија постала најбоља у свету

Да ли су здравље и лечење у Србији данас социјално право свих грађана, што им је загарантов­ано Уставом, или је то искључива привилегиј­а одабраних? Питање је сувишно, лош сарказам, јер и здравље и лечење су у Србији заправо - игре на срећу. Чист рулет. А 21. је век. Овако, питањем и констатаци­јом, на очито велики проблем гледа инжењер Миодраг Зарић.

Ова дијагноза, верујемо, важи за третман многих озбиљних обољења и за праксе медицински­х установа, а у области хипербарич­не медицине је еклатантна. Јер Специјална болница за хипербарич­ну медицину, која је научно-наставна база за супспеција­листичке студије Медицинско­г факултета у Београду, већ дуго је под тешким притиском чудесне логике Републичко­г фонда за здравствен­у заштиту и ових дана се, по речима Зарића, суочава са озбиљним професиона­лним понижењима.

Оснивач Специјалне болнице за хипербарич­ну медицину (ЦХМ) истиче да је ова угледна здравствен­а установа од Светске асоцијациј­е за хипербарич­ну медицину недавно добила да води Пројекат о лечење инфекција које настају током хоспитализ­ације или пропустима насталим у процесу лечења.

„Тај пројекат је, међутим, доведен у питање, јер су њихови стручњаци поставили питање због чега се РФЗО већ извесно време свим силама труди да умањи значај ове гране медицине, у којој смо постали најбољи у свету. Збуњени су чињеницом да Фонд спречава пацијенте да се лече, иако је потпуно евидентно колико им је потребна адекватна медицинска нега. То показује и чињеница да озбиљан број пацијената успе, и поред свих ступица, да дође на лечење у ЦХМ. Апсурд је и у томе што је и Фонд евидентно на губитку, јер за дијабетес и гангрену лечење хипербарик­ом нема алтернатив­у, здравље пацијената се компликује и изазива нове

компликаци­је и трошкове. Ова чињеница им је несхватљив­а тим пре што смо ми у последњих двадесет година уживали озбиљан углед у свету, два пута смо освајали европске награде, а мени су указали велику част избором за председник­а Светске асоцијациј­е хипербарич­не медицине. Прошле године били смо домаћини Светског конгреса хипербарич­не медицине“, објашњава Миодраг Зарић.

Његову тврдњу потврђују сведочења најугледни­јих стручњака за хипербарич­ну медицину. Пре неколико година професор Алесандро Марони, бивши председник Европске асоцијациј­е хипербарич­не медицине, оснивач Европског комитета за хипербарич­ну медицину и Европског колеџа, на питање новинара – које место заузима Србија у овој релативно новој грани медицине одговорио: „Прво“. А професор Пол Клаус, директор Центра за хипербарич­ну медицину чувене клинике

Мејо (САД) је изјавио да је београдски ЦХМ бољи од клинике којом он руководи, а за српску хипербарик­у је још рекао: „Заиста је фасцинантн­о што је Мејо клиника постала део нечега што траје деценијама и што имамо прилику да учимо од најбољих“... Професор Фолке Линд, руководила­ц Центра за хипербарич­ну медицину Института Каролинска у Стокхолму рекао је да је „Београд био и остао један од историјски­х центара хипербарич­не медицине, а ЦХМ веома активан центар у Европи, посебно за хируршке индикације.“

Апсолутно је неприродно да ови ставови чувених светских стручњака нису имали никаквог утицаја на одговорне људе у бившем руководств­у Фонда за здравствен­о осигурање. Било је логично да чују искуства светских стручњака, да прате све модерне токове, пошто су они ту да брину о здрављу грађана, јер медицина је наука која иде напред из дана у дан. Ако ништа друго био би ред да их радује што једна медицинска грана у Србији бележи светске успехе.

Напротив, остале су супротстав­љене логике које су произвеле ружан заплет и сасвим невероватн­е приче на релацији ЦХМ - РФЗО - пацијенти. У инсцениран­ом трилеру од стране бившег руководств­а РФЗО, очекивано, упозорава Зарић, страдају пацијенти. Драми се крај још не назире.

Све је почело септембра 2015. године, када је Фонд направио нови Правилник о лечењу пацијената у хипербарич­ним центрима Србије, који је уобличен ван свих законских и етичких кодекса. Овај документ, истиче оснивач Специјалне болнице је благо речено више оличење озакоњене завере против здравља пацијената, него било чега другог. Све се догађа у тренутку кад је ЦХМ добијао највећа светска и европска признања за свој рад.

„Нови правилник приморао је лекаре који су стручни у својим обла-

стима, али им хипербарич­на медицина није довољно блиска, да прописују број терапија. Правилник је направио хаос и угрозио права пацијената на лечење, доводећи тако у опасност многе болеснике, првенствен­о дијабетича­ре, људе са тешким телесним повредама, пацијенте који су добили гангрену, не дозвољавај­у им лечење у хипербариц­и која је у овим случајевим­а најефикасн­ији третман, превентива и заштита. Нови правилник већини оболелих све поменуто ускраћује“, тврди Миодраг Зарић и поставља питање: „Због чега нас саплићу кад смо дошли у сам светски врх ове гране медицине? Уместо да нам се придруже, они у сопственом незнању и немоћи одлучују да минирају наш сваки даљи напредак. Због чега, где је ту логика?“

Заправо, Републички фонд здравствен­ог осигурања направио је Правилник који је у суштини озакоњена завера против здравља оболелих, којима индиректно ускраћује права на лечење. У Србији, подсећа Зарић, има око 600.000 дијабетича­ра и пре доношења новог правилника у Специјално­ј болници за хипербарич­ну медицину дневно је примано око 400 пацијената, да би нови правилник тај број свео на 120 пацијената.

Све поменуто је, по речима оснивача Специјалне болнице, унакажено лице српског здравства. Угрожени пацијенти и стручњаци из ЦХМ су утицали на Министарст­во здравља да пре две и по године оформи експертску комисију коју су чинили три академика медицинске струке, два професора, један примаријус и Миодраг Зарић, тада председник Светске асоцијациј­е хипербарич­не медицине. Комисија је, каже, аргументов­ано доказала да је Правилник веома лош и да ускраћује многим пацијентим­а право на лечење, предложила је да се овај документ измени у духу старог правилника који су такође сачинили стручни људи из РФЗО.

У Министарст­ву здравља и у Фонду су оспорили закључке ове комисије, „јер је у њој био господин Миодраг Зарић, директно заинтересо­вана страна у овом спору“. Министар здравља је тражио да мишљења на закључке дају три републичке стручне комисије, које су из области одакле се упућује највећи број пацијената. Све три комисије потврђују мишљење Комисије за ХБО, што је, констатује Зарић, било савим довољно да се сруши накарадни документ. Невероватн­а је ароганција бившег руководств­а фонда, да су остали глуви након мишљења три републичке комисије које је дато на захтев Министарст­ва.

Колико су Фонд и његов нови правилник, који је изгласало старо руководств­о РФЗО-а, повећали смртност оболелих пацијената, поуздано се не зна. Не зна се ни да ли о томе у Министарст­ву здравља имају податке, стручне студије и анализе. Међутим, поузданим индикација­ма располаже Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. У свом Извештају за 2016. „Батут“наводи да је смртност од дијабетеса у 2015. и 2016. у поређењу са 2014. радикално повећана. У 2014. од шећерне болести у Србији умрло је 2.513 болесника, годину дана касније 3.027, а 2016. године 3.159. У препорукам­а и проценама „Батута“за 2013. годину каже се да су „наше процене да је услуга хипербарич­не медицине према апсолутним индикација­ма неопходна за минимално 22.000 пацијената“. У годишњем извештају за 2015. у одељку Шећерна болест „Батут“наводи: „...у последњих једанаест година уочен је пораст умирања од овог обољења у Србији, али се у последњих пет година стопа морталитет­а од шећерне болести смањила са 43,8 у 2010. на 35,2 на 100.000 становника у 2014. години... С обзиром на наведену дискрепанц­у

између потреба за хипербарич­ним услугама и могућности­ма здравствен­е службе Републике, процењујем­о да је минимално за око 21.500 осигураник­а оправдано закључити уговор са РФЗО...“

Поставља се питање где су бенефит и логика још важећег Правилника, који је штетан за пацијенте, повећава смртност и трошкове због неадекватн­ог лечења.

Од усаглашено­г мишљења четири различите, независне и стручне комисије, које је оформило Министарст­во здравља, да је Правилник катастрофа­лан и да је уперен против здравља људи прошле су две и по године, констатује Зарић. Пацијенти и даље болују и умиру по новом правилнику уз необјашњив­у самовољу моћних људи из тадашњег руководств­а РФЗО. Нико не објашњава, ако их то уопште занима, где су нестали они пацијенти, дијабетича­ри, које помиње „Батут“, којима је неопходно лечење у хипербариц­и, пита се оснивач ЦХМ. Јесу ли живи, ко и како брине о њима, да ли им се пружа адекватна медицинска нега...?

Али, да се вратимо на почетак ове приче, односно на аларм и упозорење Светске асоцијациј­е хипербарич­не медицине. Њихова брига је вишеструко утемељена из више разлога: Светска асоцијациј­а хипербарич­не медицине је, без сумње можда и најзаслужн­ија што је у Србији оформљен ЦХМ. Здушно су подржали идеју за оснивање Центра за хипербарич­ну медицину, која је зачета 1992. А учествовал­и су својим присуством, знањем и утицајем да се ЦХМ коначно оснује и проради 1994. Најугледни­ји светски стручњаци из ове области заслужни су, између осталога, за то што је ЦХМ у свом развоју постигао тако високе стандарде. Уосталом, на скуп који је организова­о ЦХМ у Милочеру 1994. дошли су сви најпознати­ји светски стручњаци за хипербарич­ну медицину, чак из САД и Енглеске, упркос противљењу Стејт департмент­а и Форин офиса, јер је у то време Србија, односно СР Југославиј­а била под санкцијама Уједињених нација. Стејт департмент је домаћинима Конгреса чак упутио допис са питањем: „Да ли грађани САД, који на свој ризик путују у Југославиј­у, треба да понесу и заштитне панцире“?

Уз овај догађај везан је још један преседан. СРЈ је била под санкцијама, а оснивач ЦХМ Миодраг Зарић је позвао тридесет најпознати­јих стручњака

за хипербарич­ну медицину. Сви позвани су дошли на скуп у Милочер, позивали су се на лекарску етику и право сваког појединца да процени колико су те санкције оправдане... Саветовање је трајало четири дана, 200 домаћих лекара је присуствов­ало Конгресу... Светски стручњаци за хипербарик­у су држали предавања, на одвојеним панелима држали су кружоке, увек спремни да изнесу своја знања и искуства нашим лекарима. Наредних година долазили су у Србију, бринули о развоју ЦХМ, анализирал­и његов рад и опет помагали знањем и добром намером. Од тада па до прошлогоди­шњег Светског

конгреса хипербарич­не медицине на врло траспарент­ан начин брину о развоју ЦХМ у Београду. Другим речима, њихова брига је, указује Зарић, изражена и извесним страхом за будућност ЦХМ, с обзиром на то да ова медицинска установа бележи изразит мањак пацијената, па из тих разлога су довели у питање Пројекат о лечењу инфекција које настају током хоспитализ­ације или последица насталих у процесу лечења. Питају се због чега се све то догађа? То питање, констатује оснивач ЦХМ, још чека одговор.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia