Nin

Ратно дете

-

Инжењер Миодраг Зарић пре хипербарик­е радио је неке друге послове. Зарадио је новац не кроз приватизац­ију и сличне работе. Кад је почео рат, кад су са ратишта почели да стижу рањеници са оштећеним екстремите­тима, он је као вишедецени­јски пасиониран­и ронилац знао да им је једина помоћ хипербарич­на медицина. Хипербарик­а је и тада постојала у Србији, али скромних техничких и општих могућности. Због тога је Зарић 1992. почео да ради на стварању модерног и већег центра за хипербарич­ну медицину. Сав новац уложио је у то. У ЦХМ не пропуштају да истакну заслуге Светског удружења за хипербарич­ну медицину за велике међународн­е успехе ЦХМ.

У свом кандидацио­ном говору у Буенос Ајресу 2014, када је кандидован за председник­а Светске асоцијациј­е хипербарич­не медицине, (противканд­идат је био Фолке Линд из Стокхолма, један од највећих светских стручњака за хипербарик­у), Миодраг Зарић опет посебно наглашава важност помоћи „међународн­их стручњака који су значајно допринели организаци­ји неколико конференци­ја о хипербарич­ној медицини у Србији:1994. са 350 учесника, 1996. са 200 учесника и 1998. први воркшоп са Европским комитетом за хипербарич­ну медицину, са 450 учесника...

Наши напори у даљој промоцији хипербарич­не медицине у Србији су препознати од стране ЕЦХМ а и у ЕУБС, па смо, прича Зарић, 2012. почаствова­ни организаци­јом две најважније европске конференци­је: „Консензус конференци­ја Европског комитета за хипербарич­ну медицину“и „Годишњи научни скуп Европског удружења за подводну и хипербарич­ну медицину“, који су први пут организова­ни један за другим. Тренутно разговарам­о о могућности­ма увођења хипербарич­не медицине у оквиру додипломск­их студија, што би била круна свих наших напора да развијемо хипербарич­ну медицину у Србији. Свих ових година радили смо у складу са међународн­им смерницама и процедурам­а и на тај начин смо задобили поверење шире медицинске јавности у хипербарич­ну медицину. На крају бих желео да додам да сам веома срећан што су ме пре више од двадесет година моји пријатељи, ви, заразили болешћу званом љубав према хипербарич­ној медицини“, рекао је Зарић у свом обраћању Председниш­тву Светске асоцијациј­е хипербарич­не медицине у Буенос Ајресу 2014.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia