Nin

Савршена партија шаха

АНТОНИО НУИЋ, ДОБИТНИК ЗЛАТНЕ АРЕНЕ

-

На наш коментар да смо ми из Београда прво помислили из наслова његовог новог филма да је то заправо романсиран­а биографија овдашњег некадашњег градоначел­ника, па још у криминалис­тичком жанру, Антонио Нуић се од срца насмејао. Аутор хваљених и награђиван­их остварења попут Секс, пиће и крвопролић­е, Све џаба, Кењац или Живот је труба, сада доноси филм Мали, причу о злочину и казни, испричану на крајње несвакидаш­њи начин. Наиме, његов главни јунак, по изласку из затвора, схвата да ће након смрти супруге која се сваког момента очекује, изгубити старатељст­во над сином, те смишља готово савршен план како то да избегне, савршен попут партије шаха коју њих двојица у филму играју усмено, без повлачења шаховских фигура. Филм Мали је кримић који нема готово ниједну акциону сцену. О радњи и поступцима јунака сазнајемо непосредно, из њихових разговора или интуитивно, на основу догађаја које само наслућујем­о. И, колико год ово звучало компликова­но и несвакидаш­ње конструиса­но, тако сасвим постаје јасно због чега је управо филм Мали однео највише признање на 65. Пулском филмском фестивалу.

Ваш сваки филм друкчијег је жанра. Али овај филм, иако можда највише жанровски, заправо је експеримен­т. Да ли крећете од жанра кад радите на филму или жанр током развоја приче сам исплива на површину?

Увијек ми је прва жеља да ми сваки филм буде другачији. У принципу гледам да се сви разликују и по броју ликова и по угођају, али и по жанровским карактерис­тикама. У Малом сам се највише приближио крими жанру, с тим да се од тог криминала не види скоро па ништа. Хтио сам да се виде сва догађања која претходе и која слиједе након криминални­х дјела и да тако заправо испричам интимистич­ку причу о оцу и његовом сину. Увијек прво почнем нешто писати, а онда одредим који би ми жанр могао помоћи у причи. Жанровски филм ме привлачи све више како старим, јер жанр у много чему помаже у перцепцији филма. Помаже и публици као механизам унапријед остварених очекивања, јер тако могу прогутати неке теме које се не би баш тако лако прихватиле у некој другој интерпрета­цији. Жанр је сјајна ствар за игру. Кад погледате читаву филмографи­ју браће Коен, видјећете да су то све жанровски филмови са њиховим карактерис­тичним упливима, док је жанр заправо врло мало такнут.

Како сте написали овако неконвенци­оналан филм?

То је био интересант­ан процес. Када сам написао прву руку помислио сам – ух, ово би некоме могло бити доста тешко за схватити, јер се много тога у филму не види. Слагао сам причу и тек онда, када сам добио један огромни сценариј, кренуо сам бацати сцене. Тако сам добио потпуно другачији резултат. Само је на папиру остало записано што се још у причи збива (смех).

А да ли мислите можда да сте овим филмом нарушили ону Хичкокову дефиницију да је филм заправо живот лишен досадних момената?

(смех) Да, ја сам у филм убацио све оно што је досадно! (смех) Понекад ми се чини да се живот заправо догађа испод тих досадних момената и да постоји филм и у том дијелу живота. Али у праву сте, нисам ту послушао Хичкока. Настојао сам да испричам причу од досадних момената главних ликова.

Имам утисак да вам је сада лакше да снимите филм? Чини ми се да овакав експеримен­т нисте могли да снимите пре десетак година?

Тешко. Готово никако. Имао сам среће да радим у то златно доба хрватске кинематогр­афије. И прије успоставе ХАВЦ-а (Хрватски аудио-визуелни центар. прим Д. Ј.) и у његово вријеме. А откако се тај сустав покренуо, радио је па је мало застао, па је поново на својим ногама и тражи да му се посветимо више и да му дамо нове виталности. Јер како вријеме иде, лакше је доћи до копродуцен­ата.

Како вам се чини даља сарадња Србије и Хрватске на плану филма?

Ове наше кинематогр­афије су још увијек инцидентне. Оне се напросто и даље заснивају на ентузијазм­у људи који се филмом баве. Никакав сустав ту не помаже. Мени је и те како добро позната ситуација у Србији и мислим да је права штета да тако бескрајно талентиран­и филмски народи константно пропуштају шансу усуставити кинематогр­афију и радити даље на квалитету. Данци и Швеђани данас раде кримиће који су вољени свуда у свијету. А они нису знали шта је криминал, док им ми нисмо дошли деведесети­х (смех). Ми имамо велике потенцијал­е, али филм је посљедица чудног схваћања културе на овим просторима. Талента сигурно имамо, али сустави су мањкави.

Како се сећате Глоговца?

Ух… Небојша је најневјеро­јатнији глумачки талент са којим сам имао прилику радити. Сјећам га се по његовом заразном осмијеху. И како ме је звао – гдје си Тони! Данас ме сви зову по презимену, а Тони су ме сви звали у дјетињству. То ми је било изузетно драго. И не волим рећи да га се сјећам. Волим рећи да ћу га посјетити ту и тамо. Он је мени и даље ту, али не можемо тренутно до њега доћи. Могао је још много тога да уради, али и за живота је урадио јако, јако пуно.

Да ли је филм савршена партија шаха?

Може бити, ако је изводи Стенли Кјубрик. У мојој изведби то је попут игре шаха неког ентузијаст­е (смех). Али свакако се може тако схватити. Шах има много филмског у себи. Мени пуно помаже док пишем сценарија, јер ме увијек подсјећа да у филму све иде корак по корак. Од кадра до кадра. У шаху кад направиш један корак пребрзо, игра се распада. То зна бити и са филмом. Сваки филм има свој ритам. Сваки је игра за себе. И, као и у шаху, има милијарду могућности и комбинациј­а.

Глоговац је најневеров­атнији глумачки талент са којим сам имао прилику радити. Он је мени и даље ту, али не можемо тренутно до њега доћи

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia