Nin

Срби необичних презимена

Или: ако су Харадинај и Тачи српског порекла и то из племена Бјелопавли­ћа, да ли онда има потребе за расписивањ­ем референдум­а о Косову

- ДРАГАН ЈОВАНОВИЋ Дугогодишњ­и колумниста НИН-а

Док је мој Алек шатро озбиљно „заратио“са косовским Албанцима у Бриселу, дотле сам, заиста, озбиљно објавио рат до истребљења стршљенови­ма у Видову! Па ком обојци, ком опанци! У тој мојој геноцидној намери сетио сам се езотеристе Рудолфа Штајнера! Што, баш, њега?! Како што?! Па, он је, на неки начин, припремио ужасе Аушвица! Како? Тако лепо! На једној напуштеној фарми у Немачкој, запатили се дивљи зечеви, те нови власник фарме никако није могао да их се отараси. Е, онда се Рудолф Штајнер појавио као спаситељ од дивљих непожељних зечева. Овај езотериста светског гласа, бајдвеј, родом из Славонског Брода, уловио је неколико дивљих зечева, одсекао им мошнице које је, потом, запалио. Потом је пепео од зечјих мошница растворио у кофи са водом и попрскао зечје рупе широм фарме, и, гле, сутрадан, још раном зором, зечеви су, у колони један по један, као послушна и поражена војска, напустили фарму коју су годинама опседали.

Следећи Штајнера, урадио сам нешто слично са стршљенови­ма у Видову. Добро, нисам им одсецао мошнице јер би то био, до зла бога, пипав посао. А стршљенове нисам ни растеривао ватром, ни палио кошнице, као што то обично раде пчелари и остали. Елем, стршљенове, стрпљиво, убијам кломпом! Како? Сасвим просто! Сачекам га да стане на греду тавањачу или на прозор, и цап, само га притиснем кломпом о греду или стакло прозора. Тако, сваки дан, убијем бар десетак стршљенова, а њихова згњечена телашца оставим на поду. И, шта сам приметио? Када је на поду камене куће било тридесетак мртвих стршљенова, ови живи, одједном, су нестали видевши, ваљда, да имају посла са опасним масовним убицом. Сетите се, нешто слично десило се и у Јасеновцу када су мртва тела Савом стизала све до Ратног острва испод београдско­г Калемегдан­а.

К. Г. Јунг, мој гуру из Швице, дуго се мудро смешка, а онда проговара: „По узору на Рудолфа Штајнера који се сурово обрачунао са зечевима и Хитлер је Штајнерову методу спровео у Аушвицу. Али, далеко од тога да је Штајнер био нациста. Штавише, Хитлер је намеравао да га ликвидира. Него Штајнер је, астрално, ушао у Хитлеров кабинет када се та гадна одлука доносила и брже-боље пожурио је да напусти Минхен и сео у воз за Цирих. Штајнер је стигао у Швајцарску и основао Гетенаум и тамо наставио да развија хомеопатск­у науку.“

И ту ми дође да, у Видову, почнем да се бавим хомеопатиј­ом. Не бих прогањао дивље зечеве пошто су их ловци на Сувој планини већ истребили. Пре бих радио на томе да задржим људе по сувопланин­ским селима. Јер, ево човече, остадох и без првог и јединог комшије у Равништу. Ацку Кафани дојадило да прави креч па је запуцао у печалбу, чак у Словенију да тамо коље. Мислим, у кланици у Новом Месту. Прошлу среду памтићу по комбију словеначке регистраци­је, који је покупио Ацка и још четири млада касапина из пропале белопалана­чке кланице и - збогом Србијо! Ацкову кречану „наследиће“емигранти из Пакистана или Албанци са Косова, а провладини таблоиди журе да нас обавесте да су Харадинај и Тачи, у ствари, Срби и то пореклом од Бјелопавли­ћа! И да ли онда има потребе за референдум­ом о Косову, јер, ево, сви смо ми браћа по крви. Само што неки Срби имају мало другачија презимена и што, ето, пале православн­е манастире на Косову.

Ту и моја Црна има шта да каже: „А можда су и Пакистанци српског порекла, те им треба дозволити да наследе Ацкову кречану. Под условом да је, једног дана, не претворе у логор“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia