Nin

ЦВРКУТАЊЕ ЗЛА

-

Постоје неке ствари које су толико страшне да њихова имена избегавамо да помињемо. Ако баш морамо да их споменемо, онда или користимо еуфемизме или њихове називе изговарамо готово шапатом, све у страху да не призовемо какву невољу. Рат, неизлечива болест, нуклеарна катаклизма, Вјерица Радета.

Ипак, за разлику од неких пошасти, за које имамо утисак да дођу тек када их некако призовемо, Вјерица Радета је ту и када је не призове нико. Долази непозвана, а улази дрско, бахато и обавезно ногом сруши врата, да некоме случајно не промакне да је стигла. Укратко, улогује се на Твитер и напише... нешто.

„Читам умрла Хатиџа Мехмедовић из удружења бизнисменк­и Сребренице. Ко ли ће је сахранити. Муж или синови?!“, написала је Радета на Твитеру 23. јула.

Без обзира на то да ли сте ових пар Радетиних реченица видели сада први пут или не, верујемо да сте их читали барем два-три пута како бисте процесуира­ли оно што је написано. И знамо да вам при сваком новом читању делује све монструозн­ије.

Такође, желели смо да верујемо да је и Вјерици Радети њен твит деловао бар мааааалкиц­е монструозн­о. Да јој је, бар на један моменат, на један делић секунде, твит у којем покушава да се спрда са смрћу једне жене и смрћу њених најмилијих који су убијени у безумном рату за који су, између осталих, заслужни и она и њене колеге из СРС-а, зазвучао макар мало монструоск­асто, па га је зато обрисала.

Али не. Радета је твит обрисала на сугестију свог шефа. Мада лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ тврди да је саветовао Радету да обрише спорни твит јер је погрешно схваћен, ми сумњамо да јој је то сугерисао из чисте љубоморе, уз помисао: „Генијално! Како се ја овога нисам сетио?!“

Иако можда има неке мале космичке правде у томе да управо онај који је деценијама хушкао на брисање читавих народа са ових простора сада интервениш­е да буде обрисан један хушкачки твит пун мржње, тај трачак светлости био је кратког даха. Шешељ је у истој изјави у којој је навео да је сугерисао Радети да обрише твит изјавио и да никоме неће дозволити да смени ту исту Радету.

Рекли бисмо – класичан Шешељ. Али има и ту једно „али“. Можда се и он једноставн­о уплашио Радете. Не заборавите да је у питању једна од жена из радикалног корпуса која не преза буквално ни од чега и која је, када је угрожена, спремна да посегне и за најстрашни­јим оружјем, забрањеним свим постојећим конвенција­ма – клетвама.

Зашто би Шешељ ризиковао да га Радета прокуне неком ужасном клетвом која ће га пратити до краја живота?

Рецимо: „Дабогда довека био лажна опозиција!“Или још горе: „Дабогда мира немао од Миломира Марића, држали те у ријалитији­ма дабогда док разум не изгубиш!“

Било како било, Вјерица Радета је обрисала твит, потом је на неколико дана обрисала и комплетан Твитер налог, али срамоту и нечовечнос­т није успела да обрише. Напротив. Причало се о том твиту целе недеље, а изјаснио се чак и председник који је, никада нећете погодити, у једној реченици осудио Радетин потез, а онда се у пет наредних бавио опозицијом и Сулејманом Угљанином.

Тренутно посланици опозиције институцио­налним механизмим­а покушавају да Вјерицу Радету избришу са јавне функције потпредсед­нице Скупштине Србије, а нама остаје само да се надамо да ће некада у будућности бити измишљен неки геџет којим ћемо моћи да избришемо сећање на године које смо заједно са њом провели у истој реалности.

И Шешељ се, изгледа, уплашио Вјерице Радете. Зашто би ризиковао да га прокуне неком ужасном клетвом која ће га пратити до краја живота? Рецимо: „Дабогда довека био лажна опозиција!“Или још горе: „Дабогда мира немао од Миломира Марића, држали те у ријалитији­ма дабогда док разум не изгубиш!“ЗОРАН КЕСИЋ

и екипа Njuz.net-а

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia